22. 10. 2015    Zápas

Ani Plzeň na Rapid nevyzrála, po remízovém poločase prohrála o gól

FC Viktoria Plzeň
34. S. Hofmann
52. Schaub
68. Petsos

3. kolo / Čtvrtek 22. 10. 2015, 21:05 / Ernst-Happel-Stadion

3. kolo / Čtvrtek 22. 10. 2015, 21:05
Ernst-Happel-Stadion

SK Rapid Vídeň

3:2

(1:1)

FC Viktoria Plzeň

12. Ďuriš
76. Hrošovský

sestavy

SK Rapid Vídeň

Novota – Pavelić, Dibon, M. Hofmann, Stangl – Petsos, Schwab – Schaub (80. Huspek), S. Hofmann (62. Grahovać), Kainz – Prosenik (68. Jelić)

FC Viktoria Plzeň

Kozáčik – Rajtoral, Baránek, Hejda, Limberský – Hrošovský, Vaněk (80. Holenda) – Kopic (58. Petržela), Hořava (58. Kolář), Kovařík – Ďuriš

statistiky

Branky: 34. S. Hofmann, 52. Schaub, 68. Petsos – 12. Ďuriš, 76. Hrošovský, ŽK: Dibon – Kovařík, Rozhodčí: Pawson – Kirkup, Betts (všichni Anglie)

Diváci: 39 400

Ve čtvrtek 22. října nastoupili hráči Viktorie Plzeň na trávník vídeňského Ernst-Happel-Stadion k utkání proti domácímu Rapidu. Do zápasu vstupovali Plzeňští bez svého kapitána Václava Procházky, jenž odpykával jednozápasový trest za červenou kartu. Ve středu obrany ho nahradil LukᚠHejda.

V úvodní desetiminutovce se plzeňští hráči před branku svého soupeře příliš nedostávali, na druhé straně hřiště musel první nebezpečnější střelu krotit Matúš Kozáčik. Ve dvanácté minutě podnikli viktoriáni první vážnější výpad do vídeňské obrany a hned ze své úvodní střely na branku vytěžili vedení! Jan Kovařík z levé strany našel přesně Michala Ďuriše, který před obráncem domácích poslal přesnou tečí míč za brankáře Novotu – 1:0 pro Plzeň! Zanedlouho mohlo být srovnáno, proti Stanglově střele z 18. minuty ale skvěle zasáhl Kozáčik, následné nebezpečí odvrátila plzeňská obrana. Rapid se nadále snažil být aktivnějším týmem, což se mu díky rychlým přihrávkám a držení míče dařilo. Po pětadvaceti minutách sice domácí zaznamenali osm střeleckých pokusů oproti jedinému plzeňskému. Jednalo se ale především o střely, se kterými neměl brankáře Viktorie větší práci. Po půlhodině hry musel za překonaného Kozáčika zaskočit na zadní tyči Hejda, který odvracel Pestovu střelu. Ve 34. už ale skončil míč v plzeňské síti. Po na krátko rozehraném rohovém kopu dostal přihrávku na střed kapitán Hofmann. Jeho střela skrz hráz nohou a těl skončila u levé tyče Matúše Kozáčika – 1:1. O tři minuty později mohl odpovědět znovu Ďuriš, ale slovenský brankář Novota dokázal míč vyrazit rukou. V 41. minutě se na míč z rohového kopu vyšrouboval nejvýše LukᚠHejda, gólman Rapidu ale jeho velkou šanci jistě zneškodnil. První půle skončila za nerozhodného stavu.

Druhý poločas načaly závary před oběma brankami. Zatímco ve vápně Rapidu se neprokličkoval obranou Rajtoral, protiútok musel hasit až vracející se Kovařík. V 52. minutě už ale před Kozáčikem udeřilo. Střílený centr do vápna usměrnil do plzeňské branky hrudí Schaub a otočil tak vývoj zápasu. V 57. minutě vyprodukovala rakouská obrana chybu, kterou se pokoušeli využít Kovařík s Hořavou. Střela viktoriána se sedmičkou na zádech ale skončila vysoko nad břevnem. Vzápětí došlo v týmu Plzně k dvojstřídání. Ze hřiště zamířili Hořava s Kopicem, které nahradili Kolář a Petržela. Nepříznivý výsledek nehrál Viktorii do karet, do zakončení se tak tlačil Rajtoral, ale z úhlu se neprosadil. Rapid si v 68. minutě pomohl trochu kuriózní situací. Centr Petsose do vápna propadl za Kozáčika možná za drobného přispění záložníka Schauba. Na tom, že se Rapid ujal vedení 3:1, však jméno střelce nic nezměnilo. A domácí byli stále při chuti, akci dva na jednoho, při které Pavelić přihrával svému spoluhráči před zcela odkrytou branku, překazil včasným skluzem LukᚠHejda. V 76. minutě snížili viktoriáni na rozdíl jediné branky. Po akci Rajtorala s Petrželou se míč dostal k Patriku Hrošovskému, který se nerozpakoval a z hranice vápna vystřelil pravou nohou. Míč zapadl přesně k pravé tyči rakouské branky. Karel Krejčí poslal na poslední desetiminutovku do hry také Jana Holendu, jenž nahradil Ondřeje Vaňka. Čtyři minuty před koncem měli viktoriáni možnost zahrávat standardní situaci ze zajímavé pozice u rohu velkého vápna, Kovařík hledal hlavu Jana Holendy, ten ale na míč nedosáhl. Na stavu zápasu nic nezměnila ani Holendova hlavička z druhé minuty nastavení a Plzeň si z Vídně přiváží pouze porážku 2:3.

Související články