5. 8. 2010    Zápas

Viktoria podlehla Besiktasi

FC Viktoria Plzeň
38. Quaresma
57. Delgado
71. Hološko

3. předkolo / Čtvrtek 5. 8. 2010, 20:00 / BJK İnönü Stadyumu

3. předkolo / Čtvrtek 5. 8. 2010, 20:00
BJK İnönü Stadyumu

Beşiktaş J.K.

3:0

(1:0)

FC Viktoria Plzeň

sestavy

Beşiktaş J.K.

Arikan – Güven, Zápotočný, Toraman (46. Ferrari), Üzülmez – Hološko, Uysal, Delgado (60. Tabata), Ernst, Quaresma – Bobo (68. Nihat)

FC Viktoria Plzeň

Krbeček – Rajtoral, Bystroň, Navrátil, Limberský – Horváth (83. Rýdel), Rada – Petržela (75. Hruška), Kolář (75. Hájovský), Jiráček – Rezek

statistiky

Branky: 38. Quaresma, 57. Delgado, 71. Hološko, ŽK: Delgado – Limberský, Rezek, 2. ŽK=ČK: 51. Limberský, ČK: 31. Navrátil, Rozhodčí: Nzolo – De Bruyn, Gerard (všichni Belgie)

Diváci: 32 500

Ve čtvrtek večer odehráli viktoriáni odvetu třetího předkola Evropské ligy v Istanbulu na hřišti Besiktase. Před sebou měli po remíze 1:1 z utkání na Letné velmi těžký úkol. Postupová matematika je neúprosná, a tak by Viktorii zajistila vstupenku do dalších bojů v Evropě výhra nebo remíza 2:2 a vyšší.

Už ve druhé minutě hry musel zasahovat gólman Viktorky Krbeček. Střílený centr Delgada z přímého kopu vyrazil na roh. O dvě minuty později přišla ztráta míče ve středu hřiště a do šance se řítil Quaresma, na poslední chvíli jeho střelu zablokoval skvělým skluzem Bystroň. Růžky však vystrčili také Západočeši, konkrétně kapitán Horváth. Jeho střela z přímého kopu z pětadvaceti metrů si však svou cestu do sítě Besiktase nenašla. Ve 25. minutě zamrazilo všem příznivcům domácího celku. Horváth odcentroval z levé strany hřiště a našel hlavu Koláře. Čtyřiadvacetiletý záložník Viktorky hlavičkoval těsně vedle. Velmi důležitý okamžik utkání nastal ve 33. minutě. Krbeček rozehrál míč nakrátko, přihrávku vystihl Bobo a řítil se sám na bránu. Za záchrannou brzdu zatáhl Navrátil, brazilského kanonýra fauloval těsně před pokutovým územím a uviděl od sudího červenou kartu. Z následného přímého kopu pálil Quaresma do míst, kde stál plzeňský brankář. Ve 39. minutě bylo zle. Míče se chopil portugalský útočník Quaresma, pronikl do vápna Viktorie a nechytatelnou střelou vnějším nártem nedal Krbečkovi šanci. Besiktas se tak ujal vedení 1:0. Plzeň mohla kontrovat vzápětí. Osamocený Jiráček pálil však z deseti metrů pouze do míst, kde stál Arikan.

Po návratu z kabin byl lepším týmem, také díky početní výhodě, Besiktas. V 50. minutě si Krbeček poradil s umístěnou střelou Boba, kterou srazil na rohový kop. O dvě minuty později přišla další situace, která značně poznamenala hru Viktorie. Po druhé žluté kartě za faul na Quaresmu, musel odejít předčasně do sprch Limberský. Když pak v 57. minutě přidal hlavou druhou branku istanbulského celku po nahrávce Quaresmy Delgado, o postupujícím bylo fakticky rozhodnuto. V 71. minutě ještě navýšil skóre bývalý fotbalista Liberce Hološko. Jeho technická střela zpoza vápna vymetla přesně levý růžek Krbečkovy svatyně. Stav utkání byl v tuto chvíli 3:0. Vzápětí střílel nebezpečně Quaresma. Krbeček byl na místě a předvedl proti jeho střele skvělý zákrok. O minutu později si mladý gólman poradil také se zakončením Uysala. Čtyři minuty před koncem pak brankář Viktorky zlikvidoval střelu Tabaty. Když o pár chvil později zakončil svůj průnik do pokutového území Plzně nepřesně Hološko, skončil zápas výhrou Besiktase v poměru 3:0. Viktorka se tak musí po dvojzápase s Besiktasem s evropskými poháry rozloučit.