21. 2. 2019    Zápas - poháry

Viktoriáni v odvetě nestačili na Dinamo Záhřeb a v Evropské lize končí

FC Viktoria Plzeň
15. Oršič
34. Dilaver
73. Petkovič

R32 / Čtvrtek 21. 2. 2019, 18:55 / Stadion Maksimir

R32 / Čtvrtek 21. 2. 2019, 18:55
Stadion Maksimir

GNK Dinamo Záhřeb

3:0

(2:0)

FC Viktoria Plzeň

sestavy

GNK Dinamo Záhřeb

Livakovič – Moharrami, Théophile-Catherine, Dilaver, Leovac – Ademi, Šunjič – Hajrovič (68. Moro), Olmo, Oršič (88. Gojak) – Petkovič (90+1. Andrič).

FC Viktoria Plzeň

Kozáčik – Havel (74. Řezník), Pernica, Limberský, Kovařík – Hrošovský, Procházka – Kayamba, Hořava (57. Bakoš), Petržela – Beauguel (67. Chorý).

statistiky

Branky: 15. Oršič, 34. Dilaver, 73. Petkovič, ŽK: Hajrovič, Dilaver, Leovac, Olmo – Limberský, Bakoš, Chorý, 2. ŽK=ČK: 87. Limberský, Rozhodčí: Kovács – Marinescu, Artene (všichni Rumunsko).

Diváci: 25 860

Trenér Pavel Vrba musel před zápasem řešit ošemetnou situaci na pozici stopera, protože vedle zraněného Lukáše Hejdy chyběl kvůli kartám i Roman Hubník a jediným hráčem k dispozici na toto místo zůstal Luděk Pernica. Vedle střelce obou gólů prvního utkání se v odvetě nakonec postavil zkušený bek David Limberský.

Duel v Záhřebu začal velmi zostra. Hned v úvodních minutách domácí sice odvrátili rohový kop Jana Kovaříka, ale míč se dostal k Davidu Limberskému a ten z dobrých třiceti metrů vypálil mimo tři tyče. Potom to bylo také Dinamo, které přišlo se svou první akcí. Dani Olmo dostal přihrávku do pokutového území a vystřelil dobře. Tentokráte byl Limberský v pozici bránícího, když pokus mladého Španěla zneškodnil před skákajícím Kozáčikem.

Po čtvrt hodině hry už se ale Záhřebští radovali. Bruno Petkovič si ve vápně pohrál s Pernicou, z otočky efektivní patičkou přihrával do nejnebezpečnějších míst před gólmana, Olmo pas ještě chytře pustil na volného Mislava Oršiče a pro toho nebyl problém poslat míč za bezmocného Kozáčika.

Viktoriáni mohli brzy poté vyrovnat. Milan Petržela na levé straně krásně vymotal jednoho z domácích hráčů a vystřelil, jeho sražený pokus ještě Dominik Livakovič vyrážel na roh. Po půl hodině hry si v bílém hrající Západočeši vytvořili svou nejlepší šanci první půle. Patrik Hrošovský přesně nacentroval míč na Petrželu, jenž z první přiklepl Hořavovi, ten ale vypálil nad.

A tak nedáš, dostaneš, platilo i v tomto případě. Hajrovič skvělým centrem ze standardní situace posadil balón přesně na hlavu Emira Dilavera a Záhřeb ve 34. minutě odskočil na rozdíl dvou gólů. Pro Plzeň pak mohlo být ještě hůř. Dani Olmo hlavičkoval úplně osamocený na malém vápně, Kozáčik ale tentokrát vytáhl bravurní zákrok a nadále držel šance viktoriánů na postup. K tomu však bylo po poločase o hodně dál než po prvním zápase – Západočeši odcházeli do kabin za stavu 0:2.

Do druhé pětačtyřicetiminutovky naskočili aktivněji domácí hráči. Ihned zkraje měl k dispozici standardku nebezpečný Hajrovič, jenž z dálky vyděsil Kozáčika. Slovenskému gólmanovi nejprve balón vypadl, dorážku Ivana Šunjiče už ale kryl. O šest minut později to byl znovu souboj Hajrovič – Kozáčik a opět druhý jmenovaný musel povedený pokus navrátilce do sestavy Dinama vyrážet.

Fotbalisté z chorvatské metropole udělali definitivní pojistku v 72. minutě. Oršič nahrál do vápna Petkovičovi a ten zakončil rychlý protiútok přesně, jak si přáli všichni domácí příznivci – 3:0. Zápas už se poté víceméně jen dohrával, viktoriáni navíc v deseti kvůli vyloučení Davida Limberského. Plzeňané tak po vysoké prohře v Záhřebu končí v prvním kole vyřazovací části Evropské ligy.