Viktoria Plzeň, to nejsou jen hráči a trenérský štáb prvního týmu. O chod mužstva nejen na soustředěních se stará řada členů realizačního týmu. Níže si můžete přečíst rozhovor se zástupci vybraných profesí.

Václav Rada – kustod



Kdy pro vás začíná pracovní den?
Základem je průběžně se na všechno připravovat, aby pak člověka nemohlo nic zaskočit. Tady ve Španělsku začíná můj pracovní den už před snídaní, kdy dbám na to, aby byly s předstihem připravené věci na trénink nebo na zápas.

Co vše musí mít hráči nachystáno?
Každý hráč má svůj tréninkový komplet, tedy termoprádlo, ponožky, tréninkové tričko a kraasy, případně mikinu nebo šusákovou bundu.

Jak náročné je zabalit všechny věci na soustředění?

Vždycky je to práce na několik dní. Jako předvoj jela do Španělska skříňová dodávka plná věcí a stejně jsme ještě museli přepravovat další tašky letadlem. Specifikem letošní zimy je to, že po konci prvního všechno v Marbelle sbalíme a převážíme autem do Benidormu, kde se bude konat druhé soustředění.


Zdeněk Sláma - masér




Jak často hráči využívají masáže?
Tohle je zcela individuální. Záleží na tom, jestli je před zápasem nebo po něm, k dispozici jsem jim samozřejmě pořád. Každý si určuje sám, zda chce masáž, podle toho, jak se zrovna cítí.

Co a kolik toho pijí hráči při trénincích na soustředění?
Vypijí toho opravdu hodně a ve většině případů se jedná o vodu nebo intový nápoj.

Můžou hráči pít při trénincích i slazené perlivé nápoje?
V žádném případě. Hráči doplňují energii jinak, máme vlastní nápoje nebo energetické gely. Můžeme jim nabídnout širokou škálu doplňků stravy pro sportovce, ale co a v jakém množství používáme, si nechám pro sebe. To je takové naše tajemství.


Petr Nasler - fyzioterapeut




Můžete přiblížit, jak se o hráče staráte?
Za poslední roky se úroveň péče o hráče jednoznačně zvýšila i díky nové rehabilitaci co máme v Plzni. Hráči mají k dispozici vířivky, bazény nebo saunu. Měli jsme možnost pořídit i nejnovější přístroje co se týká fyzikální terapie, například vysokofrekvenční laser, tecar terapii, máme k dispozici lymfodrenážní kalhoty, sonoterapii, klasický laser, elektroterapii nebo rázovou vlnu, která v České republice také není moc dostupná.

Je patrný vývoj ve fyzioterapii ve Viktorii Plzeň?
Všechno jde rychle dopředu, máme možnost pracovat s těmi nejnovějšími přístroji, všichni se vzděláváme v nových technikách fyzioterapie nebo kondičních a rehabilitačních záležitostech. Rok od roku se zlepšujeme a máme stále lepší možnosti jak s hráči pracovat.

Na co se během soustředění nejvíce zaměřujete?
Je to hlavně prevence před tréninky. Jedná se o kineziotejpy, prohřátí svalů, blackrolly, příprava na trénink pod naším dohledem nebo sami. Po tréninku případně řešíme akutní věci a hráči regenerují. Práce máme dost, na soustředění se prakticky nezastavíme. Musíme být připraveni celý den.

Kdo z hráčů o sebe pečuje nejvíce?
Hráči jsou zvyklí pečovat o sebe, co se týče přípravy na trénink. David Limberský chodí pravidelně na prohřátí svalů nebo TomᚠHořava na kineziotejpy. Nedá se říct, kdo nejvíc, všichni naše možnosti využívají.

Co hráčům doporučujete, co se týče stravy?
Jídelníček se řešil s personálem hotelu, jsou tu nastavené jídelníčky, které nᚠvedoucí týmu odsouhlasil. Ohledně doplňků stravy hráčům po tréninku můžeme nabídnout bílkoviny, proteinové nápoje, aminokyseliny, glutamin, kreatin a další.