Obránce Viktorie Jan Baránek se kvůli dlouhotrvajícím zdravotním problémům rozhodl ve čtyřiadvaceti letech ukončit kariéru profesionálního sportovce. „Bohužel mé problémy s kolenem jsou takového rázu, že mi nedovolují v kariéře pokračovat,“ uvedl fotbalista, jenž s Viktorií slavil zisk dvou mistrovských titulů a byl důležitým členem mistrovského kádru.

Podstoupil několik operací, poctivě rehabilitoval, makal na návratu na zelený trávník. Bohužel poraněné koleno bylo proti. „Pořád jsem věřil, že se vše zlepší a budu se moci vrátit. Po konzultaci s lékaři jsem však dospěl k rozhodnutí, že jediným správným řešením je ukončit profesionální kariéru,“ vysvětlil Jan Baránek.

„Samozřejmě je to pro mě velmi těžké a bolestné rozhodnutí, nicméně zdraví je pro každého z nás na prvním místě. Chtěl bych poděkovat Viktorce, že mě i během rekonvalescence podporovala a stála za mnou. Nyní už to ale nemělo význam protahovat,“ dodal čtyřiadvacetiletý fotbalista, jenž se s klubem dohodl na ukončení spolupráce k 31. lednu.

„Jde o velmi těžké rozhodnutí. Honza Baránek je vynikající fotbalista a měl našlápnuto hodně vysoko, bohužel dlouhodobé zranění mu jeho pokračování na nejvyšší profesionální úrovni nedovoluje. Takový je prostě někdy fotbalový život, zdraví je však přednější. Já bych mu chtěl ale jménem celého klubu poděkovat za vše, co pro Viktorku udělal. Má velký podíl na dvou mistrovských titulech, které s klubem získal,“ řekl generální manažer klubu Adolf Šádek.

„S Honzou Baránkem jsme byli spojeni po celou dobu jeho dospělé fotbalové kariéry, prožili jsme společně krásné chvíle úspěchů i dlouhé přemýšlení vedoucí k rozhodnutí o konci kariéry. Ve spolupráci s Viktorií Plzeň jsme zkusili veškeré možné lékařské a fyzioterapeutické postupy doma i v zahraničí, ale dané rozhodnutí jsme nakonec vyhodnotili jako nevyhnutelné. Honza chtěl zůstat u fotbalu a my mu rádi dáme možnost, aby se něj podíval i z druhé strany. Bude dělat manažera pro rozvoj hráčů na severní Moravě vedle zkušeného Tanase Papadopulose. Pozná, jak funguje kontakt s hráči, s kluby, s rodiči, školami či regionálními akademiemi. Dostane šanci etablovat se ve fotbalovém světě v jiné roli,“ řekl Viktor Kolář ze společnosti Sport Invest, která hráče zastupuje.

Jan Baránek odehrál za Viktorii 39 ligových zápasů, v nichž vstřelil 5 gólů. K tomu přidal i 9 zápasů v rámci evropských pohárů. Naposledy nastoupil 30. října 2016 do závěrečných minut zápasu s Duklou Praha, od té doby jej provází vleklé zranění kolene.