Vstřelil dva góly slavnému Sportingu Lisabon a poslal osmifinálový souboj do prodloužení. V Doosan Areně to vřelo. A stejnou energii z tribun si MAREK BAKOŠ přeje i ve čtvrtek, kdy Viktorku čeká odveta se Servette FC. Přečtete si rozhovor s další klubovou legendou.

Marku, když se řekne Sporting Lisabon, co se ti vybaví jako první?

Soupeř, který nám stál v cestě do čtvrtfinále Evropské ligy. Po prvním zápase jsme měli malé šance, v Lisabonu jsme prohráli o dvě branky. Ale v domácí zápase se to zvrátilo, manko jsme vymazali a byli nakonec velmi blízko postupu.

Vnímal jsi, že nám po prvním zápase nikdo moc nevěřil?

Bylo to takové období, kdy jsme měli před odvetou i nějaké zraněné a vykartované hráče. Navíc ještě platil starý systém, kdy gól venku znamenal jakoby dva vstřelené při stejném skóre, což byla obrovská výhoda a my se venku neprosadili. Nikdo nečekal, že bychom mohli ještě Sporting potrápit.

Pak ale přišel tvůj první gól...

Nastartovalo to obrovskou euforii a energii všem fanouškům na stadionu. Najednou tu byla myšlenka, že by se s tím ještě dalo něco udělat. Pak přišla druhá branka a atmosféra byla naprosto výborná, fanoušci nás hnali.

V devadesáté minutě jsme ale čelili penaltě. Co to s tebou tehdy udělalo?

Celý zápas pracujete na srovnání, což stojí kopec sil. A už máte vidinu prodloužení. Pak vám to zapískání penalty celé zbortí. Nebyla to příjemná chvíle, ale nakonec tato penalta nerozhodla. Duel šel do prodloužení, kde jsme bohužel inkasovali. I tak si myslím, že všichni na ten zápas vzpomínají, byl to velký zážitek.

Věříš, že fanoušci budou v euforii i teď ve čtvrtek, kdy nás čeká odveta se švýcarským soupeřem?

Velké zápasy, které se v Plzni hrají a jde v postupy, o důležité momenty, tak mají vždy speciální atmosféru, výjimečný náboj. A tomu mužstvu to dodává energii. Když na to tým naváže nějakou šancí, gólem, povedenou akcí, závary, spojí se to a fanoušci dokáží svůj tým dostat třeba o půl krok před soupeře.

Naši fanoušci byli velkou oporou už v Ženevě. Vnímal jsi to?

Byli slyšet a cítit. My můžeme být jen rádi, že jsou ochotni za námi vycestovat a vážíme si toho. Nejen my na lavičce, ale i hráči to cítí a je to pro ně dobrý pocit.

Jak bys čtvrteční duel označil – sváteční, nevšední, mimořádný?

Většina těchto přídavných jmen odpovídá. Myslím, že je to pro celý klub velký zápas. Může se podařit něco, co se ještě nikdy před tím nepodařilo. Ale ještě nás čeká tvrdá práce, těžký soupeř a bude potřeba hodně sil, aby se to podařilo. A když by to vyšlo, byl by to mezník v klubové historii.

Sen je velký?

Sen je postoupit, proto se Evropa hraje. Určitě se o to popereme, tým se připraví, je odhodlaný. Zažili jsme o víkendu krásný zápas v lize a věřím, že nás to zase posune a společně s lidmi na stadionu se pokusíme o něco, na co budeme jednou zase rádi vzpomínat.

Ve čtvrtek nás čeká boj o historický postup do čtvrtfinále Evropské konferenční ligy. Na souboj s Lyonem jsme již zavzpomínali s Romanem Hubníkem (ZDE), nyní promluvil Marek Bakoš o Sportingu a chystáme i vzpomínku na velkou bitvu s Fenerbahce.

VIKTORIÁNI, BUĎTE U TOHO V DOOSAN ARENĚ VE ČTVRTEK 14. BŘEZNA V 18:45 S NÁMI. VSTUPENKY POŘÍDÍTE ZDE.