Fotbalisté Viktorie Plzeň vstoupili dnes v Plzni do Českého národního registru dárců dřeně (ČNRDD). V případě potřeby tak budou ochotni věnovat svou kostní dřeň pacientovi s leukémií nebo jinou vážnou poruchou krvetvorby. ČNRDD je největší databází svého druhu v ČR a registruje přes 50 tisíc dobrovolných dárců.

Náběr nových dobrovolníků probíhal v úzké kooperaci s generálním partnerem klubu, společností Doosan Škoda Power. Právě v plzeňském sídle společnosti Doosan celý náběr probíhal, vedle fotbalistů Viktorie vstoupila do Registru také více než dvacítka zaměstnanců strojírenského gigantu, finální počet doplnili také přizvaní studenti Západočeské univerzity. 

„Jsme velmi rádi, že Viktoria se s námi opakovaně spojila a pomáhá dobré věci. Viktoria zažívá velmi úspěšné sportovní období, o to více si ceníme ochoty klubu i samotných hráčů podpořit v nabitém kalendáři dobrou věc,“ řekla k akci vedoucí Koordinačního centra ČNRDD MUDr. Jana Navrátilová. „Věříme, že aktivní vstup fotbalistů Viktorky může být impulsem k podobnému kroku také pro řadu jejich fanoušků.“

„Viktoriáni poprvé vstupovali do registru před třemi a půl roky, rádi jsme se tuto spolupráci zopakovali. Oslovení fotbalisté neváhali ani minutu, velmi si vážíme také aktivní spolupráci Doosan Škoda Power a zástupů Západočeské univerzity. Je skvělé, že tři prestižní plzeňské organizace jsou schopny společně pomoci dobré věci a snad také ukázat cestu dalším adeptům vstupu do Registru,“ řekl k akci tiskový mluvčí Viktorie Pavel Pillár. 

„Je pro nás ctí být hostitelem i přímým účastníkem podobné akce. S Viktorií nás vedle obchodního vztahu spojuje množství aktivit na poli dobrovolnictví a charitativní činnosti, tento projekt plynule na minulé projekty navazuje. Velký zájem našich zaměstnanců nás velmi potěšil,“ okomentoval akci manažer komunikace Doosan Škoda Power Ivan Chovanec.

Jedno vyšetření vzorků krve stojí kolem 1500 korun. Registr má proto zájem především o mladé dárce, protože s rostoucím věkem přibývá v populaci nemocí. ČNRDD je obecně prospěšná společnost, založená Nadací pro transplantaci kostní dřeně v roce 1992. Je součástí celosvětové sítě registrů dobrovolných dárců dřeně. V různých registrech světa je evidováno přes 25 milionů dobrovolných dárců. ČNRDD patří k světově nejúspěšnějším registrům a jako čtvrtý na světě má nejvyšší akreditace kvality svých služeb.

FC Viktoria Plzeň předala zároveň zástupcům Nadace transplantace kostní dřeně dárkový šek v hodnotě 33 tisíc korun. „Naše spolupráce samozřejmě tímto setkáním nekončí, se zástupci ČNRDD jsme v pravidelném kontaktu a chystáme se na další společné projekty,“ zakončil základní informace Pavel Pillár. 

Fotogalerie