Dorostenci Viktorie Plzeň absolvovali o uplynulém víkendu tři domácí zápasy. Z nich vytěžili osm bodů po dvou vítězstvích ve standardní hrací době, jednou musely rozhodnout o vítězi utkání pokutové kopy, ve kterých byli domácí úspěšní.

Dorost U16 si zastřílel proti Teplicím

Své utkání odehráli nejmladší dorostenci před zraky vlastních diváků. Soupeřem se jim stali šestnáctiletí hráči Teplic. Navzdory dvěma inkasovaným brankám mladí viktoriáni utkání otočili a Tepličtí si nakonec ze západu Čech odvezli sedmigólový příděl.

V úvodu utkání se domácím nedařilo být aktivní v obrané fázi a hráčům Teplic dávali až příliš mnoho prostoru. Navíc viktoriáni udělali hned několik taktických chyb, ze kterých je soupeř dvakrát potrestal. Po patnácti minutách prohrávali domácí hráči 0:2. Jejich hra směrem do ofenzivy přitom nebyla špatná a vytvořili si několik příležitostí. Soupeře jsme příliš nechávali hrát a dovolili mu tak ještě několikrát ohrozit domácí branku. Do závěru poločasu se ale červeno-modrým během sedmi minut podařilo vývoj zápasu otočit a díky tomuto výsledku i utlumit soupeřovu aktivitu.

Ve druhém poločase se museli mladí viktoriáni zlepšit především v přistupování k hráčům a dostávání soupeře pod tlak. To se jim hned od prvních minut dařilo, což se projevilo na celkovém projevu hry. Ve druhém dějství domácí hru ovládli a přidali ještě čtyři branky. 

„Utkání, které má jasný výsledek, bylo velmi náročné a to zejména v jeho úvodu. Hráče lze pochválit za odolnost v nepříznivém průběhu utkání a schopnost změnit pojetí v defenzivní činnosti. Bonusem je také velká efektivita v koncovce, což je velmi potěšující,“ říká trenér Martin Kastner.

FC Viktoria Plzeň U16 – FK Teplice U16 7:2 (3:2)

Branky Viktorie: Arzberger 2x, Pihrt, Vais, Mašek, Svoboda, Čihák,
FC Viktoria Plzeň U16: Valeš – Kapuscinský, Čihák, Kadar, Brudna – Řezáč, Pihrt, Vais – Arzberger, Mašek (60. Buranský), Kocourek (60. Svoboda)

Viktoria vyhrála nad Teplicemi po penaltách

Nedělní utkání dorostenců Viktorie do 17 let s vrstevníky z Teplic nabídlo divákům hned šest branek, a protože po osmdesáti minutách byl stav nerozhodně 3:3, viděli diváci další branky z pokutových kopů. V těch exceloval domácí brankář Šampalík, který všechny tři pokusy hostujících hráčů chytil. Domácí střelci byli stoprocentní a připsali si tak druhý bod v utkání.

Domácím ale nevyšel začátek zápasu. Už v osmé minutě prohrávali 0:2 a Teplice byly na koni. Ve 20. minutě po přihrávce Končala snížil Pinc a odstartoval tak obrat skóre, který se domácím povedl brzy po přestávce. I u dalších gólů Plzeňských byl Pinc, který vždy zakončoval z bezprostřední blízkosti po hezkých akcích a přihrávkách ze stran. Hosté se však nevzdávali, navíc domácí v 70. minutě udělali několik chyb za sebou a vyrovnání Teplicím doslova nabídli. 

„Hodnocení utkání je z naší strany velmi rozpačité. Začátek zápasu jednoznačně patřil soupeři a výkony našich hráčů v těchto fázích byly až nepochopitelně špatné. V druhém poločase jsme naopak ukázali velmi kvalitní hru a hosty zatlačili. Podařilo se otočit nepříznivé skóre a hrát kvalitní fotbal. Ale chyby, po kterých Teplice nakonec vyrovnaly, ukazují na zatím velkou nevyzrálost našich hráčů,“ hodnotí trenér Václav Mrázek.

FC Viktoria Plzeň U17 – FK Teplice U17 3:3 (1:2) PK 3:0

Branky Viktorie: 20., 50. a 58. Pinc. Pokutové kopy proměnili: Končal, Pinc, Suchý
FC Viktoria Plzeň U17: Šampalík, Pfejfer (65 Motl), Vacovský, Suchý, Rychnovský, Pavlík, Mudra, Tomášek (60 Šifra), Končal, Soušek (55 Kulhánek), Pinc
Trenéři: Mrázek, Schveinert

Dorostenci U19 porazili Pardubice

Nejstarší dorost přivítal na vlastním hřišti celek Pardubic. Po brankově vyrovnané první půli dokázali viktoriáni zabrat a dvěma brankami rozhodli o zisku tří bodů.

Úvod utkání domácí ovládli a vytvořili si zajímavou střeleckou pozici. Po kombinaci na levé straně a přihrávce Kopřivy však Průcha trefil pouze břevno pardubické branky. Do vedení se dostali hosté ve 25. minutě. Huf svým důrazem přetlačil obranu Plzně a pohodlně skóroval. Mužstvo Viktorie po obdržené brance lehce znervóznělo. Kombinace byla nepřesná a také pohyb hráčů bez míče nebyl ideální. Důležitý moment přišel ve 44. minutě, kdy dokázal Matějka po rohovém kopu vyrovnat. 

Do druhé dějství šli domácí povzbuzeni vyrovnávací brankou a byl to znovu Matějka, kdo poslal svůj tým po přihrávce Rumla do vedení. Hra byla v dalších minutách vyrovnaná. Ještě větší jistotu týmu dodal Provod, který nádhernou střelou do šibenice vstřelil třetí branku Plzně. V závěrečných dvaceti minutách již mladí viktoriáni kontrolovali hru.

„Utkání pro nás bylo náročné, protože jsme Pardubice pustili do vedení. Důležité bylo, že jsme do poločasu vyrovnali a zaslouženě si připisujeme výhru,“ má jasno trenér Jiří Žilák.

FC Viktoria Plzeň U19 - FK Pardubice U19 3:1 (1:1)

Branky Viktorie: 44. a 57. Matějka, 70. Provod
FC Viktoria Plzeň U19: Sváček, Ruml, Krušina (77. Sedláček), Novák, Petr (89. Skála), Kule, Průcha, Polom, Kopřiva (85. Teršl), Matějka, Provod
Trenéři: J. Žilák, R. Růžička, J. Havránek, M. Ticháček

Fotogalerie