Na tiskové konferenci po prvním společném tréninku odpovídali na otázky novinářů hlavní trenér Miroslav Koubek, LukᚠKalvach a Matěj Valenta.

Jste spokojený s kádrem, se kterým teď disponujete? Protože některé změny přece jen proběhly.

Kádrově jsme na tom podle mě dobře. Díky příchodu kluků ze Slavie se ve středu bole zvýšila konkurence, a to je vždy dobré. Samozřejmě víme o výpadku Rafiho, který ještě nemůže trénovat s týmem. Ale i bez něj jsme si dokázali poradit, ostatně na konci roku jsme si museli poradit i bez Tomáše Chorého. Příchody oživily současný kádr, přišlo určité okysličení. Uvidíme, co třeba Souaré z Vyškova, na zkoušce máme i estonského reprezentanta Tamma. Největší a nejvýznamnější zásah do kádru je příchod Červa a Valenty. Odchod Staňka je samozřejmě znát. Když vám odejde reprezentační brankář, tak se to může na první dobrou zdát jako oslabení. Čas ukáže, jestli to tak opravdu bylo. My máme absolutní důvěru k brankářské trojici, která tu je.

Tým máte nabitý opravdu kvalitními hráči. Je možné čekat ještě nějaké posuny?

Nikoho odsud nevyháním. Naopak mám rád, když má tým hodně kvalitních playerů. Kvalitu zde mají všichni. Takový stav mi vyhovuje. Takto to vypadá v každém silném mužstvu a existují i mužstva, které mají daleko více hráčů. To vytváří kvalitní konkurenci, která zvyšuje výkony všech. Je to hnací motor výkonu. Každý se s ní musí umět vyrovnat.

S jakými ambicemi vstupujete do jarní části? Protože budete bojovat na třech frontách.

Zřetel budeme klást na všechny tři fronty. Pokud jde o ligu. Jsme na třetím místě a máme na své úrovni silného protivníka v podobě Slovácka. Jsme rádi, že jsme se posledními třemi výhrami v lize odpoutali od té smyčky, co je za námi. V té každý z týmů pošilhává po pohárech. Hlídáme si záda a víme, že náskok pražských S je vysoký. Ztrátami na domácím hřišti jsme jim ho dopřáli. V MOL Cupu se pokusíme o ty nejvyšší hrozny. V Evropské konferenční lize počkáme na los. Uvidíme, jaká bude pozice. V Evropě ještě nechceme říct poslední slovo.

Lukáši, jak se trénuje v takovém počasí, kdy teplota klesne pod nulu?

Na přípravu se klasicky ochladilo. To je tak vždycky. Trénink byl výživný, byl to první trénink na hřišti. To je po pauze vždycky t잚í. Věřím, že se během čtrnácti dnů dobře nachystáme a ve Španělsku už to budeme jen ladit.

Jak se těšíte na spolupráci s Lukášem Červem a Matějem Valentou? Stihli jste je už přivítat?

Určitě k nám přišli kvalitní mladí hráči, kteří ve svých klubech předváděli dobré výkony. Pro nás je to jedině dobře, že nás posílí, vyztuží a přinesou něco nového. S klukama jsme toho zatím moc nestihli. Testy jsme šli na skupiny a až dnes jsme se poprvé sešli všichni. Během pár dní budeme mít co si říct a kluky určitě dobře přivítáme.

Jaké jsou za vás a za kabinu cíle pro jaro?

Za nás za všechny jsou ty cíle vždy nejvyšší. Hrajeme ve třech soutěžích a v každé chceme udělat co nejlepší výsledek. Konferenční liga se uvidí podle soupeře. Chtěli bychom v ní dojít co nejdál. Jednoznačným cílem je úspěch v MOL Cupu, protože to je cesta do Evropy. V lize nám špice trochu utekla, ale i tak chceme obě pražská S potrápit.

 Jak se cítíte v plzeňském dresu?

Cítím se výborně. Plzeň je velký klub s velkou a bohatou historií. V posledních deseti letech získal spoustu pohárů, a i v této sezoně to nemá špatně našlápnuté. Jsem velice rád, že tu můžu být.

Záložní řady Viktorie Plzeň jsou poměrně našlapané. Vidíte tu velkou konkurenci?

Určitě, je tu pět kluků na dva posty. Konkurence je velká, ale to patří k velkému klubu, kterým Plzeň je. Na to jsem se moc neohlížel. Věřím, že se prosadím a že budeme úspěšní.

Věříte, že navážete na svůj povedený podzim?

Doufám, že ano. Na podzim se mi hrálo dobře a teď je jen a jen na mně, jestli na to dokážu navázat tady. 

Záznam tiskové konference

Fotogalerie