19. 7. 2011    Zápas

Viktoria potvrdila roli favorita, Pjuniku nasázela pět branek

FC Viktoria Plzeň
38. Bakoš
41. Bakoš
45. Kolář
57. Kolář
90. Pilař

2. předkolo / Úterý 19. 7. 2011, 20:15 / Doosan Arena

2. předkolo / Úterý 19. 7. 2011, 20:15
Doosan Arena

FC Viktoria Plzeň

5:1

(3:0)

FC Pjunik Jerevan

49. Malakjan

sestavy

FC Viktoria Plzeň

Pavlík – Rajtoral, Bystroň, Čišovský, Limberský – Horváth, Jiráček – Petržela (66. Ďuriš), Kolář (81. Darida), Pilař – Bakoš (74. Hora)

FC Pjunik Jerevan

Izraeljan – Hovsepjan, Harojan, Juspašjan, Kamo Hovhannisjan (59. Gagik Pogosjan) – Aleksanjan, Jedigarjan, Manojan (79. Bakaljan), Malakjan – Manučarjan, Hovhannes Hovhannisjan (54. Ghukas Pogosjan)

statistiky

Branky: 38. Bakoš, 41. Bakoš, 45. Kolář, 57. Kolář, 90. Pilař – 49. Malakjan, Rozhodčí: Munukka – Heininen, Aravirta (všichni Finsko)

Diváci: 5400

Do odvetného utkání třetího předkola Ligy mistrů vstupovala Viktoria jako jasný favorit na postup poté, co v Jerevanu sestřelila Pyunik v poměru 4:0. Do úterního střetnutí měl navíc kouč Viktorky Pavel Vrba už k dispozici Davida Limberského, který se ihned vrátil do základní sestavy Plzeňanů.

V první minutě hry vyzkoušel pozornost Karena Israelyana v brance soupeře Pavel Horváth. Jeho střelu levačkou schoval arménský gólman v náruči. V páté minutě hry zakončoval nebezpečně hlavou Daniel Kolář. Nezamířil ale přesně a míč skončil vedle pravé tyče. Po devíti minutách mohl otevřít skóre zápasu znovu Kolář, který běžel ze strany osamocený na Israelyana, místo nahrávky na penaltě volnému Milanu Petrželovi vystřelil. Mladý brankář Pyuniku jeho střelu vyrazil na roh. Po jeho rozehrání následovala hlavička velmi aktivního Koláře, Israelyan byl znovu na místě a vyboxoval míč k Davidu Bystroňovi. Plzeňský stoper vzápětí hlavičkoval do břevna. Viktorka byla při chuti. Také Marek Bakoš zkoušel své střelecké štěstí dvakrát za sebou. Poprvé se vyznamenal brankář Pyuniku, podruhé hlavičkoval nad břevno. Po čtvrthodině hry vypálil nebezpečně z pětadvaceti metrů Petr Jiráček. Israelyan si s jeho přízemní střelou poradil. Tři minuty nato měli viktoriáni další šanci, která volala po vstřelení branky. Slovenský ostrostřelec Bakoš znovu zahrozil hlavou, Israelyan jeho hlavičku vyrazil před sebe a dotírající Milan Petržela se snažil míč dorazit do odkryté svatyně Pyuniku. Nakonec celá situace skončila odkopem balonu z brankové čáry jedním z vracejících se beků. Po pětadvaceti minutách poprvé v utkání zahrozil Pyunik. Záložník David Manoyan vystřelil, Roman Pavlík však nemusel zasahovat a pouze kontroloval míč, který šel do zámezí. Ve 31. minutě rozvlnil z přímého kopu sí Pyuniku Marek Bakoš. Bohužel pouze z boční strany. Hosté z Jerevanu se začali postupně osmělovat. Edgar Malakyan vypálil z pětadvaceti metrů a jen těsně přestřelil plzeňskou branku. Sedm minut před koncem poločasu se míče chopil František Rajtoral, proháčkoval se do vápna Pyuniku a poté poslal přesný centr na malé vápno, který uklidil za záda Israelyana Marek Bakoš. Viktorka tak strhla zcela po právu vedení na svou stranu. Ve 40. minutě odcentroval Pavel Horváth po rohovém kopu na Mariána Čišovské, který se protlačil do zakončení hlavou. Stoper Viktorie přestřelil. Tři minuty před odchodem do kabin se znovu objevil v pokutovém území Pyuniku Rajtoral, balon se dostal k Václavu Pilařovi, který ho přiukl osamocenému Marku Bakošovi. Plzeňský kanonýr se opřel do míče a uložil ho za záda mladého gólmana soupeře. V posledních vteřinách první půle se zapsal do střelecké listiny také Daniel Kolář. Milan Petržela poslal míč na hranici šestnáctky, kde byl právě Kolář, jenž okamžitě vypálil. Jeho střela do té doby bezchybnému Israelyanovi propadla do branky.

Na začátku druhého poločasu začali zlobit hosté. Ihned po návratu z kabin musel poprvé předvést svůj brankářský um Roman Pavlík. Se střelou Alexanyana ale neměl sebemenší problém. Chvíli poté se tlačil do zakončení Hovhannes Hovhannisyan, branku Viktorie však netrefil. Pyunik ve 49. minutě snížil na 3:1. Edgar Malakyan si potáhl míč, na vápně se zbavil kličkou do středu hřiště beků Viktorie a zamířil přesně k levé tyči. O dvě minuty později chtěl dokonat svůj hattrick Marek Bakoš. Jeho zakončení z přímého kopu z dvaceti metrů skončilo vedle levé tyče. Vzápětí zkoušel své střelecké štěstí Václav Pilař, který si naběhl na centr Petržely. Zacílil mimo tři tyče. V 57. minutě Petržela našel ideálně Daniela Koláře, který si míč zpracoval a z deseti metrů přímým nártem prostřelil Israelyana. Viktorka v tuto chvíli vedla 4:1. O pět minut později se vyznamenal Roman Pavlík, který vychytal střelu Edgara Manucharyana, jež přišla po rychlém protiútoku Pyuniku. Viktorka odpověděla šancí Koláře, který v jasné „gólovce“ po přihrávce Petra Jiráčka přestřelil branku z malého vápna. V 70. minutě měl vyloženou šanci po zakončení Pilaře, které před sebe Israelyan vyrazil, Michal Ďuriš. Mladý viktorián však z pěti metrů poslal balon vysoko nad břevno. Šest minut před koncem zápasu se mohl zapsat do tabulky střelců novic na hřišti Jakub Hora. Nezacílil přesně, míč z jeho hlavy putoval nad břevno. To samé platilo o Pilařově hlavičce. V poslední minutě dvojzápasu s Pyunikem předvedl úchvatný fotbalový kousek Václav Pilař. Dvaadvacetiletý ofenzivní fotbalista Viktorky technickou střelou z vápna vymetl přesně levý růžek Israelyanovy branky. Svým premiérovým zásahem v plzeňském dresu tak stanovil skóre zápasu na konečných 5:1 pro Viktorku.

Plzeňané si, stejně jako před týdnem, bez větších potíží poradili s arménským šampionem a mohou se těšit na utkání dalšího předkola Ligy mistrů, které odehrají s norským Rosenborgem.

Sestřih