3. 8. 2011    Zápas

Skvělé. Viktoria jde dál!

FC Viktoria Plzeň
56. Bakoš
60. Kolář
78. Petržela

3. předkolo / Středa 3. 8. 2011, 20:15 / Doosan Arena

3. předkolo / Středa 3. 8. 2011, 20:15
Doosan Arena

FC Viktoria Plzeň

3:2

(0:1)

Rosenborg BK

44. Lustig
77. Prica

sestavy

FC Viktoria Plzeň

Daněk – Rajtoral, Čišovský (32. Ševinský), Bystroň, Limberský – Jiráček, Horváth – Petržela (88. Fillo), Kolář, Pilař – Bakoš (81. Ďuriš)

Rosenborg BK

Örlund – Lustig, Larsen, Wangberg, Dorsin – Holm (85. Olsen), Henriksen, Winsnes – Svensson (79. Midtsjo), Prica, Moldskred (68. Bakenga)

statistiky

Branky: 56. Bakoš, 60. Kolář, 78. Petržela – 44. Lustig, 77. Prica, ŽK: Kolář, Jiráček, Bakoš – Svensson, Larsen, Henriksen, Rozhodčí: Strahonja – Krmar, Premužaj (všichni Chorvatsko)

Diváci: 5124

Bravo. Po nervydrásajícím, skvělém zápase Viktoria vkročila mezi evropskou elitu, slavný norský tým odjíždí s nepořízenou. Viktoria rozhodla odvetný souboj vynikající druhou půlí a nakonec vyhrála 3:2 po trefách Bakoše, Koláře a Petržely.. A protože vyhrála i v Trondheimu, je ve čtvrtém předkole nejslavnější soutěže Evropy.

Už před zápasem bylo jasné, že před celou fotbalovou Plzní  vyvstala dnes ohromná výzva, možnost postupu do čtvrtého předkola Ligy mistrů a jistota evropských pohárů až do konce tohoto roku. Viktoria měla totiž postupem zajištěnou účast v základní skupině Evropské ligy, navíc se ve čtvrtém předkole mohla prát o vstup do základních skupin Champions League. Prosté - pro Plzeň to byla historická šance. A fotbalisté jí před skvělými diváky dokázali zužitkovat!

Před vyprodanou hlavní tribunu  vstoupila do zápasu lépe Plzeň. Ve čtvrté minutě Kolář dlouho vedl míč až ho přistrčil do vápna hostí, tam v nadějné pozici Svensson povalil Jiráčka, ale chorvatský sudí odpískal jen roh.

Potom ale otěže postupně převzali fotbalisté Rosenborgu. Ti měli výhodu dvou rohových kopů, po faulu dokonce kopali standardu z výhodné vzdálenosti dvaceti metrů. Pokus z 11. minuty ale plzeňská zeď nazvedla vysoko nad.

O minutu později už se žlutilo poté, co Jiráčka sestřelil Svensson. I nadále byli ale aktivnější hosté, k brance Plzně letělo několik nebezpečných centrů. Ve 14. minutě z jednoho z nich namířil Lustig těsně vedle Daňkovy branky.

Na konci dvacetiminutovky se Horváth pokusil neúspěšně vysunout spoluhráče kolmicí, potom zase nepřesně a hlavně vysoko nad napálil míč na druhé straně Winsnes. V 26. minutě byl blízko gólu Bystroň po přesném rohu kapitána Plzně, hlavička ale směřovala přímo do náručí Örlunda. Následně za atak norského brankáře dostal zbytečnou žlutou kartu Daniel Kolář. Na konci první půlhodinky si Petržela přiukl míč s Kolářem, poslední jeho zpracování ale bylo nepřesné. A hned z protiútoku bylo skoro s Plzní zle. Míč si přistrčil Prica, jeho střela naštěstí těsně minula plzeňskou bránu. Při dalším útoku si počínal nedovoleně Jiráček a dostal žluté napomenutí.

Na začátku 33. minuty musela Plzeň nuceně střídat. Ze hřiště odešel Čišovský s poraněnými třísly, na jeho místě ve středu obrany se postavil Ševinský..

Viktorii trápila nepřesnost, lehce ztrácela míče, což dokumentoval Bakoš, který se nechal lehce obrat o balon. Rosenborg naštěstí brejk nedotáhla do zakončení.

Už to vypadalo, že Viktoria udrží bezbrankový stav do konce poločasu, jenže kiks Ševinského a nedůslednost Jiráčka vedly k pohromě. Lustig pak na konci norské akce vlétl mezi statickou obranu a prostřelil Daňka.

Do druhé části ale vstoupila nabuzená a zcela vyměněná Viktorka. Nejdřív Kolář ve skluzu ještě těsně přestřelil bránu, ale v 55. minutě už Štruncovy sady vybuchly nadšením. Marek Bakoš naskočil na centr Horvátha a srovnal skore na 1:1. A v 61. minutě bylo ještě veseleji. Limberský krásně našel Koláře a ten překonal Örlunda – 2:1. V té chvíli se na trávník už snášel d隝., který  přinesl Viktorii štěstí. Viktoria hraje ve druhé půli jako vyměněná.

V 66. minutě mohli plzeňští hráči Rosenborg dorazit. Horváth našel na pravé straně sprintujícího Rajtorala, ten se přehnal  přes obránce, jeho přízemní přihrávka se ale přehnala malým vápnem Norů bez zakončení.

Jenže ještě není konec. V 77. minutě Rosenborg srovnává po hlavě Prica. Nervy pracují k prasknutí. Ale Viktoria se z tlaku dostává hned o minutu později. Lob Pilaře našel Jiráčka, ten nahrál pod sebe a Petržela dokonal krásnou akci. Plzeň zase vede 3:2.

V 86. minutě si pohrál Rajtoral se třemi protihráči, zakončoval Ďuriš. Pak ještě byl ve vyložené šanci Petržela, ale přestřelil.

Pořád však není konec. Prica se dostal k hlavičce a jeho pokus míjí jen o kousek pravou tyč Daňka. Fillo si ještě vykoledoval faul, po kterém Henrikson dostal žlutou kartu a najednou je konec. Bravo, Plzeň postupuje. Štruncovy sady a celá Plzeň může slavit.

Viktoria nyní bude napjatě čekat na páteční los. Ten rozhodne o soupeři, v pátek se plzeňští fotbalisté taky nejspíš dozvědí, jestli domácí zápas odehrají ve Štruncových sadech nebo se budou muset stěhovat do Prahy.

Záznam

Sestřih