19. 10. 2011    Zápas

Viktorka odehrála v Barceloně utkání se vztyčenou hlavou

FC Viktoria Plzeň
10. Iniesta
82. Villa

3. kolo / Středa 19. 10. 2011, 20:45 / Camp Nou

3. kolo / Středa 19. 10. 2011, 20:45
Camp Nou

FC Barcelona

2:0

(1:0)

FC Viktoria Plzeň

sestavy

FC Barcelona

Víctor Valdés – Dani Alves, Mascherano, Abidal, Adriano – Xavi Hernández, Sergio Busquets, Iniesta (85. Keita) – Pedro Rodríguez, Villa (88. Cuenca), Messi

FC Viktoria Plzeň

Čech – Rajtoral, Bystroň, Čišovský, Limberský – Jiráček, Horváth – Petržela (86. Darida), Kolář, Pilař (75. Fillo) - Bakoš (58. Ďuriš)

statistiky

Branky: 10. Iniesta, 82. Villa, Rozhodčí: Aleksandar Stavrev – Marjan Kirovski, Ljubomir Krstevski – Dimitar Meckarovski, Goran Spirkoski (všichni Makedonie)

Diváci: 74 736

Zahrát si na slavném barcelonském Nou Camp je snem snad každého kluka, který kdy kopnul do fotbalového míče. Tato fantazie se dnes stala realitou pro viktoriány, kteří na stadionu Barcelony odehráli své třetí utkání v základní skupině Champions League. Josep Guardiola, trenér katalánského velkoklubu, splnil svá slova o tom, že Viktorii nehodlá podcenit a postavil všechna ofenzivní esa v čele s Argentincem Lionelem Messim.

Zahrát si na slavném barcelonském Nou Camp je snem snad každého kluka, který kdy kopnul do fotbalového míče. Tato fantazie se dnes stala realitou pro viktoriány, kteří na stadionu Barcelony odehráli své třetí utkání v základní skupině Champions League. Josep Guardiola, trenér katalánského velkoklubu, splnil svá slova o tom, že Viktorii nehodlá podcenit a postavil všechna ofenzivní esa v čele s Argentincem Lionelem Messim.

Ve druhé minutě střetnutí si poprvé osahal míč Marek Čech. Tečovaná střela Andrése Iniesty z osmnácti metrů skončila v jeho rukavicích. Vzápětí se po narážečce s Lionelem Messim objevil sám před plzeňským gólmanem Dani Alves. Vyběhnuvšího Čecha ale nepřekonal a poslal balon nad břevno. Po deseti minutách hry se Barcelona ujala vedení. Po sérii krátkých nahrávek ve středu hřiště argentinská hvězda Messi narazila balon Iniestovi, který se na penaltě zbavil kličkou Mariána Čišovského a uklidil míč technicky k levé tyči branky Viktorie. Čtyři minuty nato vypálil z hranice vápna David Villa. Zacílil nad branku. V 17. minutě vyslal svůj pozdrav Marku Čechovi Pedro Rodríguez. Jeho levačka ale nemířila přesně a balon skončil vedle levé tyče. V následujících minutách vystrčili své růžky i viktoriáni. Bohužel, i když se dostali do střelecké příležitosti, se zakončením otáleli a následně o míč přišli. Po šestadvaceti minutách zkusil technicky zakončit z šestnáctky David Villa, ale ani tentokrát bránu Viktorie netrefil. O dvě minuty později Villa předložil svému parákovi z útoku Messimu přihrávku na penaltu. Nejlepší fotbalista světa tváří tvář gólmanovi Viktorky, který perfektně vyběhnul, neuspěl. Ve 37. minutě František Rajtoral srazil míč, který mířil na Villu, přesně na kopačku Pedra Rodrígueze. Ve vápně osamocený mladý Španěl neposlal balon do plzeňské sítě, ale nad břevno. Pedro pálil i o dvě minuty později, tentokrát jeho střelecký pokus skvěle zablokoval David Limberský. Pět minut před koncem prvního poločasu zkusil přidat svou druhou branku v utkání Andrés Iniesta, jenž vystřelil z dvaadvaceti metrů. Marek Čech mohl zůstat v klidu, míč mířil mimo tři tyče. Lionel Messi ve 42. minutě neměl úplně ideálně seřízená mířidla. Jeho zakončení z rohu malého vápna sice rozechvělo sí, ale pouze z boční strany. O poznání lépe pálil v nastaveném čase první půle. Z přímého volného kopu z pětadvaceti metrů málem přelomil pravou tyč Čechovy brány. Když druhou brankou Barcelony neskončila tato střela, šlo se do kabin za stavu 1:0 pro katalánský klub.

Úvod druhé poloviny utkání byl v režii domácích, kteří Plzeňany přimáčkli k jejich pokutovému území. Nicméně defenzíva Viktorky byla bezchybná a Barcelona se do žádné střelecké příležitosti během prvních minut druhé půle nedostala. V 54. minutě hry se do šance proháčkoval Messi, ale jeho snažení ani tentokrát neskončilo gólem, nebo Marek Čech si znovu připsal úspěšný zásah. Dvě minuty nato se musel naopak vytáhnout domácí gólman Víctor Valdés. Po nahrávce Pavla Horvátha ukázal svou rychlost, když skluzem urazil míč z nohou útočníka Viktorky Marka Bakoše, kterého vzápětí nahradil na hrací ploše jeho krajan Michal Ďuriš. V 60. minutě si vzal míč k nohám Lionel Messi, obešel tři beky Viktorky a následně z bezprostřední blízkosti zakončil. Marek Čech na balon nedosáhl, ale velmi dobře si dnes postavil tyče. V tento okamžik zaúřadovala ta levá. Vzápětí měla Viktoria šanci, která přišla po nedorozumění mezi Valdésem a Alvesem, k tomu, aby kotli skvělých plzeňských fanoušků zvedla tep na maximální únosnou mez. Než se však novic na hřišti Ďuriš dostal k míči, už ho měl barcelonský brankář ve své náruči. Na druhé polovině hrací plochy poté Messi přehodil Čecha, ale před prázdnou brankou zablokoval Argentince výborným zákrokem David Limberský a nedovolil mu míč uložit do odkryté branky. Osm minut před koncem zápasu přišel o balon na polovině hřiště Milan Petržela, Barcelona vyrazila do rychlého protiútoku, na jehož konci stál David Villa. Španělský ostrostřelec se ve vyložené šanci nemýlil a z deseti metrů uložil balon do plzeňské sítě. Výsledkem 2:0 nakonec také utkání skončilo, další střely Barcelony Marka Čecha vylekat nemohly.

Dnešní soupeře čeká odveta již za necelé dva týdny, kdy se nejlepší tým na světě, katalánská Barcelona, představí v pražském Edenu.