23. 11. 2011    Zápas

Viktoria slaví výhru v Minsku a má na dosah postup do Evropské ligy

FC Viktoria Plzeň

5. kolo / Středa 23. 11. 2011, 19:00 / Dinamo Stadion

5. kolo / Středa 23. 11. 2011, 19:00
Dinamo Stadion

FK BATE Borisov

0:1

(0:1)

FC Viktoria Plzeň

42. Bakoš

sestavy

FK BATE Borisov

Gutor – Jurevič, Filipenko, Simič, Bordačev – Baga, A. Volodko, Bressan, Pavlov (69. Gordejčuk), Koncevoj (75. Rudik) – Skaviš (77. Kežman)

FC Viktoria Plzeň

Čech – Rajtoral, Bystroň, Ševinský, Limberský – Jiráček, Horváth – Petržela (83. Fillo), Kolář, Pilař (90. Řezník) – Bakoš (79. Ďuriš)

statistiky

Branky: 42. Bakoš, ŽK: Pavlov – Bystroň, Bakoš, Rozhodčí: Kevin Blom – Nicky Siebert, Patrick Langkamp – Danny Makkelie, Ed Janssen (všichni Nizozemí)

Diváci: 26 520

Na stadionu v Minsku se ve středu večer střetla Viktorka s BATE Borisov, který stejně jako plzeňský klub nemůže hrát domácí zápasy Ligy mistrů na svém hřišti. Plzeňané do utkání, ve kterém se hraje o třetí místo v tabulce a ruku v ruce s tím také o postup do jarní části Evropské ligy, vstoupili se dvěma změnami v základní jedenáctce oproti utkání s Barcelonou. Romana Pavlíka nahradil v brance Viktorie Marek Čech, místo potrestaného Mariána Čišovského nastoupil František Ševinský.

Na stadionu v Minsku se ve středu večer střetla Viktorka s BATE Borisov, který stejně jako plzeňský klub nemůže hrát domácí zápasy Ligy mistrů na svém hřišti. Plzeňané do utkání, ve kterém se hraje o třetí místo v tabulce a ruku v ruce s tím také o postup do jarní části Evropské ligy, vstoupili se dvěma změnami v základní jedenáctce oproti utkání s Barcelonou. Romana Pavlíka nahradil v brance Viktorie Marek Čech, místo potrestaného Mariána Čišovského nastoupil František Ševinský.

Už ve druhé minutě utkání měli viktoriáni gólovou šanci. Václav Pilař si narazil míč s Danielem Koláře, na hranici šestnáctky se vyhnul faulu a z deseti metrů vypálil na zadní tyč. Aljaksandr Gutor v brance domácích však Pilařův střelecký pokus vyrazil. Tři minuty nato se sice rozvlnila sí branky BATE, ale pouze z boční strany. To zakončoval hlavou po rohovém kopu Pavla Horvátha Daniel Kolář. Vzápětí si míč také trochu více osahal Marek Čech v plzeňské svatyni, když v jeho rukavicích skončily střely Renana Bressana i Aleksandra Volodka. Po desetiminutovce klání se do přečíslení, které následovalo po rohu Viktorky, dostali fotbalisté BATE. Brazilská hvězdička domácích Bressan tuto akci zakončila střelou z vápna, ale míč si svou cestu mezi tři tyče nenašel. To u druhé branky mířil o poznání přesněji po Rajtoralově centru Marek Bakoš. Brankář BATE Gutor se ale vytáhl kvalitním zásahem a balon vyboxoval mimo bránu. Ve 20. minutě hry Daniel Kolář ve středu hřiště chyboval a následoval bleskurychlý kontr BATE. K zakončení se znovu odhodlal Renan Bressan, ale ani tentokrát se mu nepodařilo nasměrovat míč na plzeňskou svatyni. Viktoria odpověděla střeleckým pokusem Milana Petržely, který z šestnácti metrů levou nohou poslal míč pod břevno. Brankář Borisova byl ale znovu bezchybný, a tak Viktorka rozehrávala další rohový kop. Po něm následovala hlavička Františka Ševinského, který číhal na zadní tyči. V záklonu sice „kulatý nesmysl“ na branku hostů nasměroval, ale Gutor ho vzápětí schoval do svých rukavic. Ten samý hráč měl další šanci ke skórování o chvilku později po centru Pavla Horvátha. Míč měl ale na dlouhou nohu a z malého vápna ho poslal nad břevno. Ve 33. minutě se znovu osmělil k zakončení tahoun ofenzívy BATE v první půli. Střelecká muška záložníka s desítkou, Bressana, byla ale vychýlená i v tento okamžik, a tak mohl Marek Čech pouze sledovat, jek míč končí nad jeho bránou. Když nemířil přesně Bressan, zkusil ho zastoupit Aleksandr Volodko, jenž vypálil ze třiceti metrů. Marek Čech byl na místě. Tři minuty před koncem poločasu Milan Petržela zatáhl míč do pokutového území běloruského celku a následně ho předložil zpětnou přihrávkou na malé vápno Marku Bakošovi. Slovenský útočník s čichem na branky se ve vyložené pozici nemýlil a z bezprostřední blízkosti nasměroval balon za záda gólmana Gutora. Viktorka se tímto způsobem ujala v Minsku jednobrankového vedení. „Žlutá ponorka“ Borisova se inkasovaným gólem potopit nenechala a v posledních chvilkách první poloviny utkání obranné řady Viktorky notně zatlačila. Nicméně žádné zakončení Bělorusů se naštěstí neujalo.

Tři minuty po návratu z kabin zakončoval podruhé v dnešním utkání levou nohou Milan Petržela. Mířil k levé tyči, ale balon se rozhodl, že nabere směr zámezí. O pár chvil později David Limberský předal míč Milanu Petrželovi, který ho posunul ještě na pravou stranu vápna, kam již sprintoval František Rajtoral. Obránce Viktorky vypálil velmi tvrdě, ale bohužel přesně na Aljaksandra Gutora. V 51. minutě byla štěstěna na straně Západočechů. Marek Čech podběhl centr BATE, míč se dostal k Maksimu Bordachevovi, který ho vzápětí vracel do „ohně“ do malého vápna. Nahrávka vzduchem se mu však tak nepovedla, že skončila k překvapení všech na břevně. Balon se vzápětí dostal k nohám Maksima Skavyshe, od něhož se naštěstí pro Plzeňany odrazil do zámezí. Odpovědí Viktorky byla střela kanonýra Bakoše. Střelec úvodního gólu zápasu si zpracoval míč ve vápně a z otočky vypálil. Jen centimetry ho dělily od toho, aby si mohl brankovou radost zopakovat. Po něm domácí defenzívu zazlobil rychlonohý Milan Petržela, jenž se však místo přihrávky před branku rozhodl pro zakončení. Brankář BATE byl bezchybný. V 65. minutě Aljaksandr Gutor vychytal Daniela Koláře. Plzeňský středopolař na něj běžel sám po uvolnění od Petra Jiráčka, ale v souboji s běloruským gólmanem neuspěl. Následné minuty patřily Borisovu. Naštěstí pouze v tom, že BATE drželo na svých kopačkách častěji míč než viktoriáni, ale do nějaké výraznější příležitosti se jeho hráči nedostávali. V 79. minutě protrhl čekání na střelu Mateja Kežman, který se dnes překvapivě objevil na hrací ploše až jako střídající hráč. Marek Čech s jeho střelou z dálky neměl jediný problém a schoval ji v náruči. Pět minut před finálním hvizdem zakončoval z vápna Marko Simić, který se v posledních minutách zápasu přesunul z pozice stopera na hrot útoku. Srbský hráč vystřelil přesně do středu branky, kde číhal připravený plzeňský gólman. Toto však bylo poslední ohrožení čistého konta Marka Čecha.

Střetnutí, které se dohrávalo v mlze tak husté, že by se dala krájet, dovedli viktoriáni do vítězného konce. V běloruském Minsku porazili Západočeši BATE Borisov nejtěsnějším rozdílem, a pokud se nestane fotbalový zázrak, že by Borisov zvítězil v Barceloně, obsadí Viktorka třetí místo ve skupině H a zahraje si jarní část Evropské ligy.

×
Odehrané v 15:00 | FORTUNA:LIGA 2023/2024
FC Viktoria Plzeň
FK Teplice