6. 12. 2011    Zápas

ڞasný zápas s AC Milán, Viktoria remizovala 2:2!

FC Viktoria Plzeň
89. Bystroň
90+3. Ďuriš

6. kolo / Úterý 6. 12. 2011, 20:45 / Eden Arena

6. kolo / Úterý 6. 12. 2011, 20:45
Eden Arena

FC Viktoria Plzeň

2:2

(0:0)

AC Milán

47. Pato
49. Robinho

sestavy

FC Viktoria Plzeň

Čech – Rajtoral, Bystroň, Čišovský, Limberský – Jiráček (29. Darida), Horváth – Petržela, Kolář (67. Ďuriš), Pilař (85. Hora) – Bakoš

AC Milán

Amelia – De Sciglio, Mexes, Bonera, Taiwo (90. Zambrotta) – Emanuelson, Ambrosini, Nocerino (40. T. Silva) – Pato, Seedorf, Robinho (81. Christante)

statistiky

Branky: 89. Bystroň, 90+3. Ďuriš – 47. Pato, 49. Robinho, ŽK: Ďuriš, Darida – Ambrosini, Rozhodčí: Vad – Ring, Kispal (všichni Maďarsko)

Diváci: 19 854

Úterní střetnutí Ligy mistrů s italským AC Milán znamenalo pro Viktorku tečku za veleúspěšným fotbalovým rokem 2011, ve kterém se radovala ze zisku mistrovského titulu a postoupila do nejslavnější evropské pohárové soutěže, Champions League. Do utkání, v němž Plzeňanům stačil jakýkoliv bodový zisk k tomu, aby postoupili do Evropské ligy, aniž by se museli ohlížet na výsledek BATE Borisov v Barceloně, vyběhli v totožné sestavě jako v posledním ligovém klání.

Úterní střetnutí Ligy mistrů s italským AC Milán znamenalo pro Viktorku tečku za veleúspěšným fotbalovým rokem 2011, ve kterém se radovala ze zisku mistrovského titulu a postoupila do nejslavnější evropské pohárové soutěže, Champions League. Do utkání, v němž Plzeňanům stačil jakýkoliv bodový zisk k tomu, aby postoupili do Evropské ligy, aniž by se museli ohlížet na výsledek BATE Borisov v Barceloně, vyběhli v totožné sestavě jako v posledním ligovém klání.

Viktoria vstoupila do zápasu bez bázně a hany. Hned ve druhé minutě utkání rozehřál všechny promrzlé příznivce Západočechů na stadionu v Edenu David Bystroň, který zakončoval po centru Pavla Horvátha. Z deseti metrů však pálil nad břevno. V úvodních minutách viktoriáni svého soka přitlačili, zahrávali hned několik rohových kopů, ale k následnému ohrožení branky hostů se nedostali. V 9. minutě se poprvé osmělil milánský AC. David Bystroň při obranném odkopu trefil Pata, ten si míč zpracoval a vzápětí z rohu malého vápna vystřelil. Spíše než Marka Čecha ale vyděsil fanoušky v nejvyšších řadách. Právě tam totiž balon z jeho kopačky putoval. Po náznaku šance AC znovu úřadovali viktoriáni. Po několika hezkých kombinačních akcích chyběly jen centimetry k tomu, aby se do zakončení dostali Marek Bakoš či Daniel Kolář. Tlak Viktorky vyvrcholil v 17. minutě akrobatickým pokusem Václava Pilaře po Horváthově rohu. Třiadvacetiletý záložník bohužel nasměroval míč nad břevno. Ve 28. minutě utkání musel trenér Pavel Vrba, který dnes oslavil své osmačtyřicáté narozeniny, sáhnout ke střídání. Petra Jiráčka, který nedohrál utkání kvůli zranění kotníku, nahradil Vladimír Darida. Po půlhodině hry znovu zahrozil italský velkoklub. Mattia De Sciglio ale svému dělovému projektilu nenastavil směr plzeňská branka. Z pětadvaceti metrů poslal balon mimo tři tyče. Pět minut nato se proháčkoval do milánské šestnáctky František Rajtoral a zkusil zakončit na zadní tyč. Gólman Marco Amelia byl ale připraven a míč schoval ve své náruči. Milán odpověděl střelou Robinha. Brazilská hvězda hostů z hranice vápna vypálila nad břevno. Vzápětí se na druhé polovině hřiště řítil do velké příležitosti Václav Pilař, prolétl do šestnáctky a z deseti metrů tvrdě nártem vystřelil. Pilařovo zakončení skončilo těsně vedle pravé tyče Ameliovy brány. Mezi tři tyče se poté nevešla ani střela Milana Petržely, ani hlavička Mariána Čišovského po rohovém kopu. V poslední minutě první půle vyzkoušel pozornost milánského brankáře znovu aktivní Václav Pilař. Marco Amelia byl i tentokrát na místě, ránu plzeňského štírka kryl, a tak se odcházelo do kabin za bezbrankového stavu.

Druhá polovina začala tak, jak skončila první. Zakončením Václava Pilaře. To si však svou cestu do milánské sítě nenašlo. AC Milán bohužel ze své první větší šance v utkání vytěžil branku. Pato byl v souboji s Mariánem Čišovským důraznější, probojoval se k míči a ihned přesně zakončil. 0:1. Bohužel pro Viktorku to nebylo vše. Vzápětí se do střelecké příležitosti dostal po zaváhání slovenského stopera Viktorky Robinho, situaci dva na jednoho řešil nahrávkou na Pata. Mladší krajan mu následně míč z první vrátil, a tak mohl Robinho bez problémů zakončit nikým neatakován. Marek Čech musel lovit míč ze své sítě podruhé. V 51. minutě zkusil přidat další gól AC Clarence Seedorf. Plzeňský gólman si s jeho ránou poradil. Pět minut nato orazítkoval levou tyč Čechovy brány gólem nabuzený Pato. Balon se k němu vzápětí dostal zpět, a tak znovu střílel. Marek Čech byl na místě. Dobře postavenou branku neměl jen brankář Viktorky, ale i jeho protějšek z Milána. Milan Petržela si pohrál s Tayem Taiwem, připravil si míč na levačku a vystřelil. Marco Amelia se pouze ohlédl, jak míč míří do levé tyčky, odkud se odrazil zpět před branku. Dorážející Daniel Kolář sice uložil balon do sítě, ale radost mu i tisícům plzeňských příznivců pokazilo ofsajdové postavení. V 63. minutě se odhodlal ke střele nizozemský veterán Seedorf. Marek Čech proti jeho pokusu z pětadvaceti metrů předvedl efektní i efektivní robinsonádu. O sedm minut později byli viktoriáni blízko snížení. František Rajtoral v šestnáctce hostů střílel k levé tyči, Marco Amelia však jeho přesné zakončení vyrazil na rohový kop. V 79. minutě měl AC výhodu přímého kopu takřka z rohu vápna. Clarence Seedorf poslal na plzeňskou branku střílený centr, Marek Čech byl ve střehu a míč za svá záda nepustil. Čisté konto milánského gólmana zkusil ohrozit střelou ze dvaceti metrů Michal Ďuriš. Bohužel zacílil do středu branky. V 85. minutě byl už přesnější, napřáhl se z hranice šestnáctky a trefil levou tyč, od které míč doputoval do zámezí. Minutu před koncem zápasu se viktoriáni dočkali snížení. Marek Bakoš našel brilantní přihrávkou pod sebe na malém vápně osamoceného Davida Bystroně, který nasměroval míč do sítě AC! A Plzeňané ještě přidali v posledních vteřinách hry vyrovnávací branku! Marián Čišovský přihrál Michalu Ďurišovi, který si míč zpracoval a propálil Ameliu! Ihned poté ukončil sudí utkání, a tak se Viktorka rozloučila s letošním ročníkem Ligy mistrů remízou a zahraje si na jaře Evropskou ligu!

×
Odehrané v 15:00 | FORTUNA:LIGA 2023/2024
FC Viktoria Plzeň
FK Teplice