Fotbalisté FC Viktoria Plzeň se v zápase o Superpohár už mohou cítit jako opravdoví mazáci. Do boje o trofej letos jdou už popáté, čímž se nemůže chlubit žádný jiný tým. Ale Západočeši zároveň při předchozích čtyřech pokusech jenom jednou – v roce 2011 - slavili s trofejí nad hlavami. Jak dopadne letošní konfrontace s FC Slovan Liberec, českým pohárovým šampionem sezony 2014/15, v plzeňské Doosan Areně?

„Bereme Superpohár se vší vážností a věřím, že před domácím publikem ho urveme,“ prohlásil plzeňský kapitán David Limberský. „Narazíme na nejlepší mužstvo u nás, které chceme i na jeho stadionu pozlobit,“ kontroval David Pavelka, lídr liberecké družiny, která si o Superpohár zahraje podruhé v historii a ráda by odčinila nezdar z roku 2012, kdy se na svém stadionu sklonila před Sigmou Olomouc.

Zápas o český Superpohár se premiérově hrál v roce 2010 a jako první přibylo na vítězný štítek jméno pražské Sparty, která zdolala Plzeň 1:0 díky brance Libora Sionka – vůbec prvního střelce v superpohárové historii.

O Superpohár se utkávají vítězové ligy a národního poháru, ale v loňském roce došlo vůbec poprvé k tomu, že obě soutěže měly jednoho vítěze. Držitelem „double“ se stala Sparta a nakonec zkompletovala i kompletní sbírku trofejí, když v Superpoháru porazila 3:0 Plzeň, finalistu minulého pohárového finále.

Plzeň první duel o Superpohár sehrála při jeho premiéře v roce 2010 a z dnešního týmu tehdejší prohru se Spartou 0:1 zažili čtyři hráči: František Rajtoral, David Limberský, Daniel Kolář a Milan Petržela. Útočník Marek Bakoš byl také na hřišti, ale dnes už patří Liberci a může se těšit na další prestižní duel proti bývalým spoluhráčům. Z libereckého mužstva, které v roce 2012 podlehlo Olomouci, jsou dnes připraveni zasáhnout do boje tři pamětníci: Jiří Fleišman, Josef Šural a Dzon Delarge. 

Plzeň tak uvidí šesté pokračování bojů o český Superpohár. Zatím třikrát se radovali z triumfu domácí (2010 Sparta, 2011 Plzeň, 2014 Sparta), dvakrát triumfovali hosté (2012 Olomouc, 2013 Jablonec). Kdo v Doosan Areně sebere tentokrát vítězný jackpot?


SUPERPOHÁROVÝ PŘEHLED
První gól v soutěži: Libor Sionko (Sparta Praha, 2010)
Nejvíce gólů: 2 - TomᚠWágner (Viktoria Plzeň)
Nejvíce účastí: 4 – FC Viktoria Plzeň
Nejvíce účastí (trenér): 3 – Pavel Vrba (Viktoria Plzeň)
Nejvíce účastí (hráč): 4 – Daniel Kolář, František Rajtoral (Viktoria Plzeň)
Nejvíce odehraných minut: 250 – František Rajtoral (Viktoria Plzeň)
Počet výher mistr/vítěz poháru: 3 (2010 Sparta, 2011 Plzeň, 2014 Sparta/ 2 (2012 Olomouc, 2013 Jablonec)
Nejvyšší divácká návštěva: 5493 Sparta - Plzeň (2014, Praha Generali Arena)