5. 8. 2015    Zápas

Sen o Lize mistrů se rozplynul, Plzeň prohrála s Maccabi 0:2

FC Viktoria Plzeň

3. předkolo / Středa 5. 8. 2015, 20:45 / Doosan Arena

3. předkolo / Středa 5. 8. 2015, 20:45
Doosan Arena

FC Viktoria Plzeň

0:2

(0:0)

Maccabi Tel-Aviv

76. Zahavi (pen.)
84. Zahavi

sestavy

FC Viktoria Plzeň

Kozáčik – Rajtoral, Hubník, Procházka, Limberský – Vaněk, Hořava – Petržela (83. Kopic), D. Kolář (85. Holenda), Kovařík – Mahmutovič (58. Ďuriš)

Maccabi Tel-Aviv

Pablo – Špungin, Tibi, Ben Haim I, Ben Haruš – Alberman, Igiebor – Rikan (65. Vermouth), Itzhaki (73. Miha), Ben Haim II (59. Mitrovič) – Zahavi

statistiky

Branky: 76. z pen. a 84. Zahavi, ŽK: Vaněk, Limberský – Zahavi, Itzhaki, Igiebor, Rozhodčí: Aranovskij – Vojuk, Bekker (všichni Ukrajina)

Diváci: 11 242

V první srpnovou středu se proměnila plzeňská Doosan Arena v kolbiště, na kterém se mělo rozhodnout nejen o osudu jedenácti hráčů Viktorie na trávníku, ale rovněž o plánech tisíců plzeňských příznivců na následující měsíce. V případě postupu přes izraelský celek Maccabi Tel-Aviv by si viktoriáni zajistili jistotu pohárového podzimu.

K první střele zápasu se odhodlal v páté minutě Ondřej Vaněk, jeho střelu zpoza velkého vápna ale gólman Juan Pablo zneškodnil. Ve velice dobrém světle se ze začátku utkání jevil kapitán hostů Eran Zahavi. Jeho náběhy za obranu, jako ten ze 17. minuty, způsobily mrazení v zádech nejednomu plzeňskému fanouškovi. Plzeňská obrana v čele s hlavičkářem Hubníkem ovšem nebezpečí dokázala odvrátit. Rozhodčí Aranovský z Ukrajiny často pouštěl důraznou hru, ve 22. minutě ovšem ukázal Ondřeji Vaňkovi za jeho zákrok žlutou kartu. Na konci 27. minuty uviděl kartu světlé barvy rovněž Zahavi, jehož kopačky se dostaly do nedovoleného kontaktu s kotníky Ondřeje Vaňka. Ale ani z následného přímého kopu se gólově neurodilo. Oba týmy vědomy si důležitosti utkání nechtěly nechávat svému soupeři volný průchod před vlastní branku. Především několik střel Viktorie narazilo na bílou hráz těl ve velkém vápně. Když ohrožením branky neskončil ani rohový kop ze 45. minuty, ukončil sudí první poločas za bezbrankového stavu.

Hned zkraje druhé půle se rozeznělo za brankářem Pablem Břevno. To když se po centru Kovaříka opřel do míče hlavou Mahmutovič. Téměř vzápětí dostal žlutou kartu Itzhaki, když zezadu zajel do Milana Petržely. Rušný úvod druhé půle pokračoval v 51. minutě, kdy Petržela dokázal využít rozvážné rozehrávky hostujícího gólmana vypíchnout mu míč. Mahmutovič ani nabíhající hráči ovšem se situací nenaložili gólově. V 58. minutě došlo k prvnímu střídání Viktorie, Aidina Mahmutoviče nahradil na trávníku Ďuriš. V následujících minutách začal Izraelce tlačit čas, nebo museli na plzeňské trávě skórovat minimálně dvakrát. Začali se proto tlačit více do útoku. Toho se pokusil v 67. minutě vyžít Kolář, ovšem přihrávku na nabíhajícího Ďuriše neprotlačil. Šanci otevřít skóre nabídl viktoriánům hostující Igiebor, který za svůj faul na Hořavu viděl nejen žlutou kartu, ale jeho tým musel čelit volnému přímému kopu z hranice velkého čtverce. Právě Hořava ale s technickým pokusem neuspěl. V 74. minutě mocně napřáhl před Kozáčikem Igiebor, jeho střela ale zamířila mimo branku. O minutu později ztratil rovnováhu v plzeňském vápně Eran Zahavi, do kterého navíc naběhl zezadu David Limberský. Rozhodčí posoudil jeho zákrok jako penaltový a ke žluté kartě přišel ještě trest v podobě obdržené branky. Pokutový kop proměnil sám faulovaný Zahavi – 0:1. Zanedlouho se odehrál před brankou Maccabi sporný okamžik, tribuny jako jeden muž zakřičely „ruka“, p횝alka sudího ovšem zůstala němá. Studená sprcha přišla v 84. minutě, to se dostal ve vápně míč k nabíhajícímu Zahavimu, jenž ho jedním dotekem uklidil na zadní tyč – 0:2. Ve stoprocentní šanci se ocitl v 86. minutě Hubník, hlavičku ovšem nasměroval pouze do země. Viktorii se se závěrečným hvizdem rozplynul sen o Lize mistrů, s Maccabi Tel-Aviv prohrála 0:2.

Související články

×
Dnes v 15:00 | FORTUNA:LIGA 2023/2024
FC Viktoria Plzeň
FK Teplice