Ligová sezóna o třiceti kolech, po kterých následuje korunovace domácího mistra. V takovéto podobě už nejvyšší soutěž nebude pokračovat. Od ročníku 2018/19 přejde česká liga na model s nadstavbovou částí, která přinese řadu atraktivních utkání.

Základní část


Soutěže se stejně jako v současnosti bude účastnit 16 mužstev, která v základní části odehrají systémem ‚každý s každým‘ třicet utkání.

Nadstavbová část


Podle pořadí v tabulce základní části budou družstva rozdělena do tří skupin:
- O titul (1. – 6. místo po základní části)
- O účast v Evropské lize UEFA (7. – 10. místo po základní části)
- O záchranu (11. – 16. místo po základní části)

Ve skupině o titul se mezi sebou utká jednokolově šest mužstev, přičemž všem zůstává bodový zisk dosažený v základní části. Kluby umístěné v tabulce základní části na 1. – 3. místě budou hrát tři utkání na domácím stadionu a dvě na hřištích soupeřů, u klubů umístěných v tabulce základní části na 4. – 6. místě tomu bude přesně naopak.

Skupina o účast v Evropské lize bude rozdělena na dvojice pomocí umístění podobně, jako je tomu v klasickém play off. Tým umístěný na 7. místě tak bude hrát s týmem na 10. místě a proti sobě nastoupí také týmy na 8. a 9. místě tabulky základní části. Všechny duely se budou hrát na dva zápasy systémem ‚doma – venku‘. Vyřazovacím způsobem vzejde vítěz skupiny, který se v baráži o postup do kvalifikace Evropské ligy UEFA utká s týmem ze skupiny o titul, jenž bude na posledním místě zaručujícím postup do kvalifikace o EL (tedy čtvrtý nebo pátý tým). Vítěz tohoto barážového utkání získá právo startovat v kvalifikaci Evropské ligy UEFA.

Ve skupině o záchranu se utká šest mužstev jednokolově systémem ‚každý s každým‘, přičemž všem z nich zůstává bodový zisk dosažený v základní části. Kluby umístěné v tabulce základní části na 11. – 13. místě budou hrát tři utkání na domácím stadionu a dvě na hřištích soupeřů, u klubů umístěných v tabulce základní části na 14. – 16. místě tomu bude přesně naopak.

Postup, sestup, kvalifikační utkání


Po skončení všech zápasů nadstavbové části se určí konečná tabulka soutěže. Z první ligy sestoupí družstvo, které se v konečné tabulce umístilo na 16. příčce. Družstva, která se v konečné tabulce soutěže umístila na 14. a 15. místě, se budou účastnit kvalifikačních dvojutkání s družstvy, která se umístila na 2. a 3. příčce druhé ligy. Vítězové těchto dvojutkání budou mít právo startovat v následující sezóně v nejvyšší soutěži.

Do mezinárodních klubových soutěží UEFA (Liga mistrů a Evropská liga) se kvalifikují mužstva podle pořadí v konečné tabulce soutěže podle přidělených účastnických míst ve výše uvedených soutěžích dle příslušného koeficientu jednotlivých národních asociací UEFA.

Viktoria Plzeň zareagovala na nový herní formát nejvyšší soutěže dvěma variantami permanentních vstupenek STANDARD a EXTRA na sezonu 2018/19. Kompletní informace o jejich prodeji naleznete ZDE.