Dlouholetý zaměstnanec klubu, srdcař, milovník plzeňského fotbalu a plzeňského piva. To je Jiří Schuster, který patří k nejdéle sloužícím zaměstnancům Viktorky. S červenomodrými barvami zažil nespočet zážitků takřka ve všech týmech od mládeže až po první mužstvo. Viděl vyrůst ty nejlepší odchovance a spolupracoval s mnoha trenéry. Seznamte se s jedinečným členem proudu zaměstnanců, který tvoří nᚠklub.

„Svůj vůbec první zápas na Viktorce už si nepamatuji, vím jen, že jsem jako sekretář mládeže začal v klubu pracovat v červenci 1996. Ten čas letí, takže už tu působím 27. sezonu,“ vzpomíná sekretář se zkušenostmi na rozdávání na své začátky v FCVP.

Jiřího Schustera potkáte téměř na každém zápase naší mládeže, o kterou se ze své pozice stará. „Zajišuji podávání přihlášek do soutěží, posílání soupisek na svaz, mám na starosti termíny zápasů, hrací plochy, přátelské zápasy, stejně tak organizaci cest a stravování na venkovních utkáních. Dalo by se říct, že se prostě starám o zajištění mládežnických zápasů tak, aby mohly v pořádku proběhnout. Je toho hodně a je to různorodé, těžko to všechno vyjmenovat,“ vysvětluje.

Kromě utkání a úspěchů mládeže prožívá samozřejmě také výhry prvního týmu. „Loňský titul byl opravdu nečekaný, protože každý favorizoval spíše Slavii. Ale nám se to povedlo a byl to velký úspěch! Velice se mi líbí herní styl, který Viktorka hraje pod trenérem Michalem Bílkem, je mi to blízké,“ popsal, jak si užívá zápasy Západočechů.

27 sezon už je nějaká doba a Jirka Schuster tak za tu dobu spolupracoval s velkým množstvím fotbalových osobností, posuďte sami. „Trenérů jsem tu zažil opravdu mraky. Když jsem sem přišel, byl tu Zdeněk Michálek, pak jsem tu zažil Josefa Žaloudka, Karla Šilhavého, Petra Uličného, Míru Koubka, Zdeňka Bečku, Karla Radu, Karla Krejčího a zapomenout nesmím na Pavla Vrbu. Z hráčů jsou to Miloš Paul, Jirka Sloup, Patrik Ježek, z té mladší generace pak Horváth, Řezník, Bystroň, Limberský, Beauguel... Nejradši bych vyjmenoval hned 50 trenérů a 200 hráčů, protože jsem jich tu zažil hrozně moc za tu dobu, co v klubu působím. Omlouvám se všem, koho jsem pozapomněl,“ vzpomíná na společně strávené chvíle. 

Speciálním zážitkem pro něj byl také historicky čtvrtý postup do Ligy mistrů. „Tipnul jsem si, že znovu dostaneme Bayern Mnichov, kterému kromě Viktorky také fandím a hned několikrát jsem na něm byl. A vyšlo mi to! Z toho jsem měl opravdu velkou radost,“ dodal na závěr.