Jsou zprávy, které zarmoutí a zároveň vyvolají vzpomínky. Taková je i ta současná. V minulých dnech odešel ve věku 78 let do fotbalového nebe internacionál plzeňské Viktorie František Sudík. Rychlý útočník, později vynikající obránce, fotbalový sprinter působil v tehdejší plzeňské Škodě v šedesátých a sedmdesátých letech dlouhých třináct a půl roku.

František Sudík se narodil v roce 1944 ve Všeradicích poblíž Berouna, kde také začínal s fotbalem. Na střední školu chodil v Hořovicích, kde hrál i za místní Spartak. Jako osmnáctiletý přestoupil do Králova Dvora a odtud odešel na vojnu. První rok základní služby měl smůlu, fotbal vůbec nehrál, druhý odsloužil v Dukle Cheb.

Když svlékl zelené sukno, tak se vrátil na pár měsíců domů a v lednu roku 1966 přestoupil do plzeňské Škodovky, tehdy druholigové. Začátky v Plzni nebyly snadné, rozdíl mezi druhou ligou a divizí byl samozřejmě znát, přesto vedle takových borců jako byli František Plass, Jiří Lopata, Zdeněk Böhm nebo Miloš Vacín nezapadl a poměrně rychle se prosadil. Časem byl jedním z nejužitečnějších hráčů týmu trenéra Vlastimila Chobota.

Se Škodovkou prožíval během kariéry všechno dobré i zlé, slavné postupy do první ligy i hořké pády do ligy druhé. Několik sezon se mu na místě levého křídla, které občas střídal s postem pravého „brka“, dařilo. Trenér Jiří Rubᚠho v sedmdesátých letech přeškolil na obránce. Na soupeře platil svoji vrozenou rychlostí a dobrou technikou míče, uplatňovanou v plném běhu. Stovku uměl zaběhnout za 11 vteřin. O jeho spolehlivosti svědčí fakt, že za posledních šest let svého působení ve Škodovce chyběl jen ve dvou utkáních, poslední tři roky ani jednou nestřídal. Hru obrany si plzeňský tým bez jeho služeb nedokázal představit.

Ve škodováckém kolektivu byl uznávanou autoritou, a proto také nosil po Františku Plassovi několik sezon kapitánskou pásku. Teprve v létě 1979, po více než třinácti letech v dresu s okřídleným šípem, předal svůj post v obraně mladému Turianikovi a kapitánskou pásku Antonínu Dvořákovi. Celkem sehrál za Škodu Plzeň v první lize 229 utkání, zahrál si i dvakrát proti Bayernu Mnichov.

Když opustil vrcholový fotbal, hrál za menší kluby, ale se Škodovkou či Viktorií všechno dál prožíval. Trénoval mládežnické celky a také správcoval v areálu v Luční ulici. František Sudík je nesmazatelně zapsán do historie klubu. Svědčí o tom mimo jiné skutečnost, že ho fanoušci v roce 2011 zvolili do nejlepší XI. století.

PAVEL HOCHMAN