Trenér Viktorie Plzeň Miroslav Koubek po utkání na Spartě odpovídá novinářům.

Jak jste spokojen s výkonem mužstva?

Sparta si vypracovala víc finálních situací. Ukázala svoji kvalitu v presinku, přechodu do útoku. Sparta je ve vývoji o rok před námi. Mužstvo přestavujeme jak systémově, tak kádrově a ještě to bude chtít čas, abychom například lépe vstoupili do zápasu a ne jako dnes. V úvodu zápasu chyběla kvalita, chyběl nám lepší pohyb a odvaha. Hlavně rozehrávka vázla, Sparta má skvělý presink na rozehrávku a naši mladí stopeři na to nejsou asi ještě zvyklí. Hráli jsme příliš dlouhých míčů, tak jsem tam musel poslat Tomáše Chorého, který ten předek posílil.


Poté jste se do zápasu dostali…


Ten vývoj byl takový, že to prospělo, potom jsme se dostali do hry a myslím, že jsme měli dobrou pasហposledních 15 minut prvního poločasu, vyrovnali jsme. Velkou chybou bylo, že jsme dostali po té vyrovnávací brance gól na 2:1. To jsme měli podržet, tam se nesplnil úkol, který byl jasně zadaný v této herní situaci a pykali jsme za to. Poločas jsme už dohráli dobře a druhý poločas jsme si vytvořili optickou převahu, ale Sparta si ten náskok hlídala aktivně. Po našich ztrátách měla dobré přechody do útoku, nám se nedařilo dostávat do vápna, do vyložených šancí, protože jim pracovala skvěle obrana. Soupeř měl 4-5 gólových brejků, který nedotáhl a podržel nás Jindra Staněk. Tam mohla Sparta rozhodnout na 3:1, a když to všechno sesumíruju, je vidět, že zaslouženě vyhrála.


Střídal jste docela brzy, co bylo důvodem? 


Vsadili na to, že Sparta hraje se dvěma středopolaři, a že v určitých fázích budeme mít početní převahu. Nebylo to nic proti Ibrovi. Jeden musel jít ven a když to nakopáváme, tak tam šel Chorý. Mysleli jsme, že budeme více na míči a uděláme jim v zadních řadách větší potíže. 


Byl to hezký fotbal a nebyla to žádná řež, souhlasíte? 


Souhlasím, fotbal by měl směřovat tímto herním směrem, nedělat z toho wrestling nebo MMA. To není naše filozofií. 


Neviděl jste tu střelu Lukáše Kalvacha v bráně?


Neviděl, protože tam nespadla, ale přál jsem si ji tam vidět a to přání se mi nesplnilo. Měl jsem na to vyleštěné brýle.