Tři porážky v řadě si v závěru ligového ročníku připsala plzeňská Viktoria. Již jistí mistři po porážkách v Mladé Boleslavi a doma s Jabloncem podlehli v ligové derniéře 0:5 v Edenu a především tento poslední duel byl obrovským zklamáním pro fanoušky i vedení klubu.

„Jakkoliv jsme si vědomi toho, že koncentrace týmu mohla být po zisku zaslouženého titulu snížena, je závěr sezony velkým zklamáním pro nás, partnery klubu i jeho fanoušky. Hráčům jsme zdůrazňovali, že jejich motivací jsou vedle bodového zisku právě příznivci Viktorie, kteří jim byli obrovskou oporou během celé skončené sezony.

Přestože je každá porážka bolestná, po zápasech v Mladé Boleslavi i doma s Jabloncem jsme se mohli přes nulový bodový zisk podívat našim fanouškům do očí. Hráči Viktorie si vypracovali šance, bojovali a předvedli minimálně v částech obou zápasů výkony, na které byli fanoušci zvyklí během celé sezony.

Všechny jmenované atributy bohužel zcela postrádal poslední duel v Edenu. Výkon i výsledek byly nedůstojné Viktorii, nedůstojné úřadujícím šampionům. Především však byly políčkem fanouškům, kteří ještě dva týdny zpět mohli být na tým hrdí.

Je nutno si přiznat, že na duel měl vliv středeční duel s Jabloncem i následné oslavy spojené s předáváním mistrovského poháru na plzeňském náměstí Republiky. Je otázkou pro vedení klubu, zda do budoucna neplánovat jakékoliv oficiální akce v jiných termínech a s jiným scénářem. Nicméně stojím si za tím, že slavnostní akce spojená s předáním poháru má smysl právě po posledním domácím zápase. Hráči jsou profesionálové a nutnost přípravy na sobotní soutěžní zápas jsme jim znovu a znovu opakovali. Jakákoliv středeční akce navíc nemůže zapříčinit tak nedůstojný sobotní výkon, jaký naši fotbalisté předvedli proti Slavii.

Problém totiž očividně nebyl ve fyzické kondici, ale v naprosté absenci bojovnosti, motivace nebo touhy poprat se o výsledek. Právě na to přitom apeloval trenér, osobně jsem proti svým zvyklostem šel před výkopem do kabiny a zdůrazňoval hráčům důležitost duelu směrem k vyznění sezony i spokojenosti našich fanoušků. To, jak si hráči tyto výzvy přebrali, pak bylo vidět na hřišti. Je třeba se omluvit všem fanouškům Plzně, především pak těm, kteří tento zápas museli vidět na vlastní oči přímo v Eden Areně.

Nechci tímto textem snižovat výjimečnou sezonu, o kterou se především hráči zasloužili. Jejich výkony do 27. kola byly skvělé stejně jako šestnácti zápasová vítězná série. O to více se však nechci smířit s tím, jak jsme v závěru ročníku tento triumf pošlapali a zanechali na jinak krásné sezoně velmi hořkou pachu.

Hráčům jsem ihned po zápasu v kabině sdělil, že jim bude udělena pokuta rovnající se již vyplacené týmové prémii za zisk titulu. V součtu tak tým přijde o několik milionů korun. Stejně tak budou po jejich návratu do přípravy následovat individuální pohovory směrem k tomu, jak chtějí prezentovat a hájit jméno Viktorie Plzeň. Pokud někdo z hráčů necítí odpovědnost vůči jménu klubu, jeho pozici na fotbalové mapě Česka a především pak vůči skvělým fanouškům, nemá v kádru Viktorie Plzeň co dělat. V návaznosti na přijatá opatření se bude závěrem sezony v nejbližších dnech zabývat nejvyšší vedení klubu v čele s majitelem, aby projednalo možné další kroky.

Partnerům i fanouškům klubu se nezbývá než omluvit a doufat, že nám přes tento zážitek budou fandit v Doosan Areně i na startu sezony následující.“



Adolf Šádek