Viktorii Plzeň čeká v neděli utkání na hřišti Slovácka, proti kterému má tým trenéra Pavla Vrby výbornou bilanci. Nic lehkého se ovšem čekat nedá, což potvrdil jak sám hlavní kouč, tak navrátilec do sestavy Jan Kopic.

Viktoria má za sebou zápas s Bohemians, který vyhrála 3:2. Co si z něj může odnést směrem do dalších utkání? „Asi těch prvních 20 minut, kdy jsme soupeře přehrávali, dali dva góly a měli i další šance,“ myslí si Kopic. „Moc dobře víme, že to utkání nebylo ideální. Soupeř měl zejména ve druhém poločase dost šancí, nesmíme tedy týmy pouštět do tolika gólových příležitostí, na tom je třeba zapracovat,“ dodává Vrba.

Kopic se v akci objevil na jaře poprvé. „Takovou pauzu jsem v kariéře ještě nezažil. Přesvědčil jsem se o tom, že zápas se prostě natrénovat nedá. Fyzicky na tom nejsem tedy tak dobře, jak bych měl být, ale zlepšuje se to. Pomohlo mi, že jsem třeba nahrál na gól, ale vím, že výkon může být pořád lepší,“ uvědomuje si.

Na Slovácku bude chtít Viktoria Plzeň uspět, ačkoliv si všichni uvědomují, že domácí bojují o každé body. „Pět zápasů za sebou nevyhráli, tak proti nám budou mít velkou motivaci. Ale my ji máme taky, hrajeme o titul, chceme na Slavii tlačit, aby to neměla zadarmo. Navíc musíme držet druhé místo před Spartou, takže stále máme o co hrát. V této fázi už se počítá každý bod,“ má Jan Kopic jasno.

„Všichni víme, jak jsme na tom my a jak Slovácko,“ zamýšlí se Pavel Vrba. „Jsme v situaci, kdy každá ztráta, kterou uděláme, je hodně bolestivá. Slovácko zase hraje o záchranu a chce se z té spodní šestky dostat. Obě mužstva potřebují získat body, o to to bude zajímavější. Soupeř navíc každý zápas hraje doma urputně,“ dodává trenér Plzně.

1.FC Slovácko

Tým z Uherského Hradiště je po 26 kolech se ziskem 30 bodů a skóre 27:40 na dvanáctém místě tabulky. Na skupinu o Evropskou ligu ztrácí čtyři body. Z výhry se Slovácko radovalo naposledy 16. února proti Karviné, od té doby prohrálo na Slavii, remizovalo s Mladou Boleslaví, Opavou a Jabloncem a naposledy padlo 0:2 v Teplicích.

Nejlepším střelcem týmu je s 5 góly záložník Vlastimil Daníček, za ním jsou čtyřgóloví TomᚠZajíc a Jan Kuchta. V brance toho odchytal nejvíce Matouš Trmal, který ve čtrnácti zápasech inkasoval čtrnáct branek a udržel šest čistých kont. Bývalý viktorián Michal Daněk ve dvanácti duelech inkasoval 26krát.

Viktoria má se Slováckem v lize výbornou bilanci, naposledy mu podlehla 10. května 2006. Od té doby si ve vzájemných ligových duelech připsala čtrnáct výher a sedm remíz.