Nadace pro transplantace kostní dřeně (NTKD) zaznamenala v minulých dnech jubilejního 1000. dárce krvetvorných buněk. Počet dalších potenciálních dárců v Registru se i nadále rozrůstá i díky podpoře viktoriánů, kteří se pravidelně zapojují do náborových akcí. I vám patří velké poděkování!

Jubilejním dárcem se stal třiadvacetiletý Petr Hrubý. Do Registru se zapsal poté, co jeho manželka sama prodělala transplantaci kostní dřeně. Nyní i on dostal tu možnost, aby sám daroval naději na život jinému pacientovi, který by bez tohoto daru pravděpodobně nepřežil.

A to je jen jeden z tisíce příběhů. Najít shodného dárce s pacientem je jako hledání jehly v kupce sena. Někomu se po zápisu do Registru dárců ozvou lékaři prakticky hned, někomu za deset let, většině potenciálních dárců nezazvoní telefon nikdy. „Tisíc a každý jedinečný – to jsou naši dárci. Šance, že ke shodě mezi pacientem a dobrovolníkem dojde, je malá. Reálně daruje dřeň jedno procento se všech zapsaných v registru, a proto čím více lidí v databázi budeme mít, tím zvýšíme pravděpodobnost, že najdeme dárce opravdu pro každého,“ vysvětluje lékařka koordinačního centra registru Jana Navrátilová.

Ano, důležité je neustále hledat nové a další potenciální dárce, kteří se zapíší do registru dárců. A na tom mají velký podíl i všichni viktoriáni, kterých za poslední roky vstoupila několik stovek! „Celému klubu Viktoria Plzeň a všem jeho fanouškům patří velké poděkování za dlouholetou podporu, která vygenerovala stovky potenciálních dárců, a hlavně pomáhá s osvětou a propagací myšlenky dobrovolného dárcovství,“ říká Pavel Jindra, předseda správní rady NTKD a primář hemato-onkologického oddělení FN Plzeň.

„Spolupráce s NTKD je pro nás jednou z klíčových oblastí našich CSR aktivit. Těší nás a jsme rádi, když můžeme jakkoli pomoci a velké poděkování patří všem našim příznivcům, kteří se k nám za poslední roky přidali a v této aktivitě hodláme pokračovat i v budoucnu,“ dodává mluvčí klubu Václav Hanzlík.

Viktoriáni, pokud ještě nejste členy registru, zde jsou všechny potřebné informace. Přidejte se a darujte šanci na nový život!


KDO MَE VSTOUPIT DO REGISTRU

Dobrý zdravotní stav člověka 18–35 let.

JAK PROBÍHÁ VSTUP

Vytřením slin z dutiny ústní + vyplněním dotazníku.

KDE SE DOZVÍM VÍCE

Na webových stránkách NTKD. 

JAK MOHU JEŠTĚ POMOCI

Možné je zároveň zaslání dárcovské DMS či přispění přímo na transparentní účet NTKD.

SPOLUPRÁCE FC VIKTORIA PLZEŇ A NTKD

Spolupráce obou subjektů trvá již přes deset let. Do registru vstoupili hráči A týmu, mládežnických výběrů, trenéři zaměstnanci i fanoušci během speciálních náborových akcí. Uskutečnila se unikátní dražba dresů týmů Ligy mistrů, byla realizována nadační tramvaj a každý rok se koná speciální utkání pro NTKD. Za svou činnost byla Viktoria v roce 2019 vyznamenána čestným oceněním za největší nemateriální pomoc Nadaci. Logo NTKD nosí hráči Viktorie již tradičně ve svých pohárových utkáních na mezinárodní scéně. V loňském roce proběhla akce S Viktorkou až na dřeň!, do které se zapojily kluby z celého kraje. Děkujeme!