Začátek jarní části sezony je za rohem. Už zítra vstoupí do prvního soutěžního zápasu dorostenky v rámci pohárového utkání na Spartě. Než to všechno začne, přinášíme vám rozhovor se šéftrenérem mládeže dívek Ondřejem Lokajem.

Rok 2023 byl pro Vás první ve funkci šéftrenéra mládeže dívek. Jaký pro Vás byl?

Byl to určitě náročný rok. V prvních měsících jsem musel zjistit, jak všechny dívčí kategorie fungují, jak jsou nastavené, a hlavně poznat všechny holky a trenéry. Nastavili jsme si proces výchovy, jaký si představujeme. Samozřejmě pořád cítím, že je na čem pracovat a mnoho věcí můžeme ještě zlepšit. Pokud to mohu říct trochu ze současnosti, tak se s trenéry snažíme vytvořit nový koncept výchovy holek od těch nejmenších až po A-tým žen.

Jak tenkrát Vaše spolupráce s Viktorkou vznikla?

Byl jsem zrovna na stáži ve španělské Valencii, když mě vedení kontaktovalo, zda bych měl o tuhle pozici zájem. Za takovou nabídku jsem byl strašně vděčný a věděl jsem, že to bude velká výzva. Jsem rodilý Plzeňák a Viktorka je odmala moje srdcová záležitost, takže rozhodování nebylo moc dlouhé. Dříve jsem ve Viktorce trénoval přípravky, takže jsem tu znal nějaké trenéry a věděl, jak klub funguje.

Už jste zmínil, že jste dříve tady trénoval přípravky, pak jste odešel k české reprezentaci WU17, jaká to byla zkušenost?

(Směje se) Obrovská, do teď mám v paměti utkání s Nizozemskem, se kterým jsme hráli kvalifikaci na EURO, a to utkání jsme zvládli výsledkem 1:1. Byl to skvělý večer! Dále se nedá zapomenout na utkání se Španělskem, asi nejsilnějším týmem Evropy. Každý sraz mi dal strašně moc. Přes tým holek, celý realizační tým, soupeře, anebo také prostředí, ve kterém jsme trénovali nebo hráli. Mám na to skvělé vzpomínky.

Zpět k Plzni, existuje nějaký moment, který Vám za tu dobu tady pevně utkvěl v paměti?

Hned asi první, co si vybavím, když jsme s mojí kategorií WU18 v prvním utkání přípravy porazili Slavii 3:1. Další moment, který si vybavuji, je utkání starších žaček, které v letošní sezoně porazily doma Slavii 3:2. Ještě mě napadá, že se nám nestalo v žádné kategorii, aby nějaká z holek chyběla v nominaci reprezentace. Vždy jezdí reprezentovat přibližně jedna až čtyři dívky, od kategorie WU15 do A-týmu žen české i slovenské reprezentace, což je za mě velký úspěch a skvělá vizitka všech trenérů.

Máte na starosti kategorie od dorostenek až po nejmladší přípravky. Jak jste spokojen s jejich fungováním?

Musím říct, že spojit práci hlavního trenéra WU18 a šéftrenéra je náročnější. Samozřejmě bych chtěl chodit co nejvíce na tréninky a utkání všech kategorií, ale dost často se to kryje s tréninky nebo zápasy právě mých dorostenek. Je složitější sledovat ten tréninkový proces. Vždy když navštívím nějakou kategorii, tak jsem ve většině případů spokojený. Pro mě je důležité, aby holky dělaly sport s radostí a bavil je. Pokud vidím, že odchází z tréninku nebo utkání s úsměvem, tak vím, že je vše v pořádku a všichni odvedli dobrou práci.

V létě se celá mládež FCVP přestěhovala do nového Zázemí tréninkového centra Štruncovy Sady. O jak velký posun podle Vás jde?

Posun je to obrovský. Každá kategorie má svoje pevné zázemí, v budově nám funguje fyzio, máme k dispozici wellness, posilovnu. Před i po každém tréninku nebo zápase máme možnost se dobře zmobilizovat. Pracujeme v budově, která je opravdu nadstandardní. Mít šatnu v takovém tréninkovém centru je sen snad každého sportovce a v České republice se moc takových center nenachází, takže je to skvělá práce klubu a města, co zde v Plzni vybudovali, je to naprostá pecka.

V červnu ovládly starší žačky mezinárodní Klempos Cup, jak velký úspěch to je?

Určitě velký. Umíme vychovávat opravdu výborné hráčky, které si myslím mohou jednou něčeho dosáhnout a mohou z nich být výborné fotbalistky. Na tomto turnaji se to krásně ukázalo, a to když jsme byli konkurenceschopní i zahraničním týmům. Naše patnáctka ten turnaj vyhrála a je to povzbuzení do další práce.

Podzimní část sezony skvěle vyšla mladším žačkám, které drží první místo v tabulce 1. ligy, co na to říkáte?

Když se podívám na celý ten tým, je tam spousta talentovaných holek. Máme tam výborné individuality. Jsou tam hráčky, které během zápasů vstřelí šest, sedm branek, a to je opravdu skvělé. Co jsem viděl jejich zápasy, tak ligu vedou naprosto zaslouženě a jsou na dobré cestě, aby ten titul zvládly uhrát, strašně jim držím palce.

Nejenže jste šéftrenér mládeže dívek, ale jste také hlavní trenér WU18. Jak jste spokojený s dosavadní sezonou?

Zatím spokojený jsem. Pro nás je cíl vychovávat hráčky, ale chceme být i konkurenceschopní těm nejlepším týmům a dostat se do první čtyřky, která zaručuje účast v nadstavbové skupině o titul. Chceme bojovat s těmi nejlepšími, abychom na jaře odehráli další kvalitní zápasy. Vždy se chceme rvát o ty nejvyšší příčky. Na podzim jsme zbytečně poztráceli svými chybami body, víme o tom. V přípravě pracujeme na tom, abychom se porvali o tu první čtyřku, a v každém zápase si půjdeme pro vítězství.

Ve středu jako první ze všech mládežnických týmů nastoupíte do soutěžního utkání. Čeká vás pohárové utkání na Spartě, půjdete si pro postup?

Jak jsem říkal, do každého zápasu jdeme s tím, že ho chceme vyhrát. Tady to nebude jinak. Když hrajeme s pražskými S, z holek vždy cítím, jak jsou obrovsky odhodlaní, motivovaní a stejně to bude i ve středu na Spartě. Věřím, že je zvládneme minimálně potrápit a jestli to bude znamenat postup, to se dozvíme na hřišti.

O postup do nadstavbové skupiny o titul budou bojovat také starší žačky, je to jasný cíl pro jarní část sezony?

Určitě. Pro všechny kategorie je stejný, a to uhrát první čtyřku. Samozřejmě u mladších žaček je ten cíl o trochu vyšší, jelikož jsme už zmínili, že hrají o titul.

Spousta hráček A-týmu prošla naší mládeží, těší Vás vidět naše holky hrát nejvyšší ženskou soutěž?

Je to pro nás prioritní cíl. Ženský fotbal je aktuálně světový fenomén a chceme vychovávat a připravovat mladé holky pro ženskou ligu a případně i světový fotbal. Dokážeme tam dostávat natolik kvalitní hráčky, aby dokázaly odehrát ty nejt잚í zápasy. Věřím, že až se další holky posunou do A-týmu, tak mohou dokázat velké věci.