Mužstvo Michala Bílka v úterý čeká další těžká prověrka v rámci skupinové fáze slavné Ligy mistrů. Západočeši totiž zajíždějí do Mnichova, kde se střetnou s Bayernem Mnichov (18:45). Pojďme si německého giganta představit.

Bayern Mnichov (Německo)

Jak se kvalifikovali: Německý mistr

Minulá sezona: Čtvrtfinále (proti Villarrealu)

Největší úspěch v Lize mistrů: Vítěz (1973/74, 1974/75, 1975/76, 2000/01, 2012/13, 2019/20)

Trenér: Julian Nagelsmann

Nagelsmann se stal nejmladším trenérem v historii Bundesligy, když se v říjnu 2015 ujal vedení Hoffenheimu ve věku 28 let. Ve své první kompletní sezóně jej dovedl ke čtvrtému místu v ročníku 2016/17, čímž klubu zajistil účast v Lize mistrů. Před příchodem do Bayernu působil v Lipsku, se kterým vybojoval německý titul.

Klíčový hráč: Manuel Neuer je již od roku 2011 neotřesitelnou jedničkou Bayernu Mnichov. I ve svých 36 letech patří jak díky svým kouzlům na brankové čáře, tak svou hrou nohama pro níž je proslulý, mezi světovou brankářskou špičku. 

Velký letní podpis: Sadio Mané ukončil v dresu Liverpoolu třicetileté čekání na titul a během pěti sezón se třikrát dostal do finále Ligy mistrů. Do Mnichova přišel, aby zaplnil mezeru po odchodu Roberta Lewandowského do Barcelony.

Koho sledovat: Ryan Gravenberch přišel do bavorského celku z Ajaxu, kde se pod vedením Erika ten Taga stal důležitým článkem záložních řad. V posledních dvou sezonách odehrál v dresu amsterdamského velikána 88 zápasů a mluví se o něm jako o hráči, který je pro klub velkým příslibem do budoucna.

Zajímavost: Bayern byl v minulé sezoně s 22 góly nejlépe střílejícím týmem skupinové fáze Ligy mistrů, a také prodloužil svou rekordní sérii neporazitelnosti ve venkovních zápasech Champions League na 22 utkání. Tu zastavil ve čtvrtfinále až Villareal.

Aktuální situace: Bayern je v letošní sezoně Ligy mistrů suverénní. Oba odehrané zápasy totiž vyhrál poměrem 2:0. Nejprve si odvezl všechny tři body z Milána a následně doma skolil Barcelonu v čele s legendou bavorského velkoklubu, Robertem Lewandowským. Jsou tak jediným stoprocentním týmem naší skupiny.

V domácí Bundeslize je to ale o něčem jiném, 32násobný mistr Německa je kvůli řadě ztrát nezvykle na třetí příčce za Freiburgem a Unionem Berlín. Svou ztrátu na ně ale fotbalisté FCB stáhli na pouhé dva body, protože si v pátek smlsli na Bayeru Leverkusen. Výhru 4:0 svými zásahy zařídili postupně Sané, Musiala, Mané a Thomas Müller.

Sestava FCB z utkání s Leverkusenem: Neuer - Davies, de Ligt, Upamecano (81. Mazraoui), Pavard - Mané (65. Gnabry), Sabitzer (65. Goretzka), Kimmich, Sané (74. Choupo-Moting) - Musiala (81. Gravenberch), Müller

Bayern sice ze zápasu vytěžil všechny tři body, ale zároveň dočasně přišel o dvě opory. Thomas Müller s Joshuou Kimmichem se totiž nacházejí po pozitivním testu na covid-19 v domácí izolaci. Do zápasu tedy nezasáhnou.