Viktorii Plzeň již dnes od 18:55 čeká odvetné utkání v rámci jarní vyřazovací fáze UEFA Europa League proti Dinamu Záhřeb. Hrát se bude na stadionu Maksimir, který běžně pojme přes 35 tisíc diváků. Pro večerní zápas ovšem jeho kapacita byla snížena na 27 000 a očekává se vyprodáno. Pojďme si areál blíže představit!

Stadion nese jméno podle části Záhřebu, ve které sídlí – ta se také jmenuje Maksimir. Otevřen byl už v květnu 1912, ovšem od té doby prošel řadou rekonstrukcí. Jedny z posledních větších, které se týkaly také rozšíření, přišly v letech 1997 a 2011. Kromě Dinama Záhřeb zde většinu svých zápasů hraje také chorvatský národní tým.

Zajímavý příběh se váže k válečnému období. V roce 1941 se na Maksimiru konal sraz záhřebských studentů a fašistická vláda Nezávislého státu Chorvatska nakázala studentům, aby se rozdělili na srbské a židovské. Ti však odmítli a pár měsíců nato arénu zapálili. V roce 1977 byl pak o této události natočen film Operation Stadium (Akcija stadion).

V roce 1976 hostil semifinálový zápas mistrovství Evropy mezi Nizozemskem a Československem. Čechoslováci ho vyhráli, stejně jako celý turnaj. Jedenáct let nato byl Maksimir hlavním děním letní univerziády.

Divoký byl pro tento stadion také rok 1990. Nejenže se v květnu stal dějištěm velké bitky fanoušků Dinama Záhřeb a CZ Bělehrad, ale hostil rovněž poslední zápas jugoslávského národního týmu a první zápas toho chorvatského (proti USA).

Kromě fotbalových událostí se přímo v areálu konala i řada koncertů. Dvakrát zde vystoupila kapela U2, hrál zde také David Bowie, Bon Jovi, Madonna, Depeche Mode, Robbie Williams a další.

Aktuální kapacita je 35 123 diváků, pro dnešní duel však smí být využito pouze 27 tisíc. Stadion Maksimir bude v následujících letech pravděpodobně nahrazen. Již od roku 2008 se přemýšlí o vybudování nového, plánem bylo jej postavit v záhřebské části Kajzerica (s názvem Stadion Kajzerica), nicméně plány zatím uskutečněny nebyly.

Zajímavostí je, že v útrobách arény mimo jiné najdeme například i kapli.

Fotogalerie