Již 12. ročník fotbalového turnaje mladších přípravek JAKO CUP se konal v Hradci Králové. Letošního turnaje se účastnilo 24 týmů, převážně z České republiky, dále ze Slovenska a Polska. Týmy byly rozřazeny do čtyř skupin po šesti. Zde se utkaly systémem každý s každým. Nezvyklým, avšak pro tento turnaj typickým způsobem, je utkání, kdy se hraje na dvou hřištích zároveň a v poločase se jeden z týmů vymění tak, aby se proti sobě utkaly obě poloviny týmů. Výsledky z obou hřiš se po skončení zápasů sčítají.

V sobotu se tým U9 představil v pěti zápasech, z nichž nejt잚í byly souboje s domácími „Votroky” a slovenským klubem Duslo Šaža. V obou dvou nakonec dokázali viktoriáni zvítězit. Po dalších výhrách s Xaverovem, Viktorií Žižkov a Ždárem nad Sazávou obsadili ve skupině A první místo. V neděli se mohli těšit nejen na čtvrtfinále, ale i na delší odpočinek, nebo čtvrtfinálové zápasy začínaly až v 10 hodin.

Výsledky zápasů ve skupině D rozhodly o tom, že plzeňským soupeřem bude polská Swidnica. Kluci na soupeře vlétli hned od začátku a po poločase vedli o 5 branek. Povzbuzeni výsledkem prvního poločasu se i v tom druhém tlačili hodně do ofenzivy. Konečný stav 15:5 a postup mezi čtyři nejlepší!

V semifinále však narazili na tým z Mladé Boleslavi. S jednoduchým, avšak velmi účinným stylem hry soupeře, si nedokázali poradit a snadno se dostávali pod tlak. Viktorii se nedařila kombinace na útočné polovině a soupeř trestal z rychlých protiútoků. Po závěrečném hvizdu musela skousnout první hořkost z prohry na tomto turnaji.

Ve druhém semifinále proti sobě nastoupily týmy Táborska a pražské Sparty. Pražané, nejčastěji skórující celek turnaje, prošli skupinou i čtvrtfinále jako nůž máslem, a ani velmi dobře bránící tým z Táborska je nedokázal zastavit.

Do zápasu o bronz šla Plzeň nejen s touhou získat medaili, ale zároveň vyrovnat nejlepší výsledek našeho klubu v historii turnaje. V roce 2015 tým tehdejší U9 (ročník 2006), pod vedením trenéra Pavla Vacka, obsadil třetí místo. Před čtyřmi lety stál klukům v cestě ke třetí příčce Hradec, letos již zmiňované Táborsko. Zápas se již od začátku nevyvíjel, ani na jednom z hřiš, příznivě. „Trápili jsme se v koncovce a propadali v obraně. V závěru prvního poločasu nám docházely hlavně psychické síly. O poločase jsme si řekli, že i přes nepříznivý vývoj událostí zkusíme ještě výsledek zvrátit, ale nepodařilo se,“ litoval trenérský štáb.

Ve finálovém duelu se překvapivě neradovali sparané, jak se dalo vzhledem k předchozím zápasům očekávat. Vítězem 12. ročníku turnaje se nakonec stal plzeňský přemožitel ze semifinále – Mladá Boleslav.

„Účast na turnaji vnímáme a hodnotíme, i přes převládající zklamání z posledních dvou zápasů, velmi pozitivně. Atmosféra turnaje byla vynikající a naši hráči předvedli velmi dobré výkony. Trošku nás mrzí, že jsme nedokázali najít více psychických sil v zápasech s těžkými soupeři a o výsledek se více neporvali. Tato utkání odhalila naše slabá místa, na kterých musíme (nejen) v příští sezoně zapracovat. Soupeřům gratulujeme. Zároveň přejeme všem našim hráčům i rodičům, aby si užili letní volno a načerpali síly na nadcházející letní přípravu, nebo tento turnaj byl poslední akcí v kalendáři našeho týmu v této sezoně,“ shrnuli trenéři Martin Kořínek, Michal Kotek, Kamil Krátký a Karel Mundl.

Konečné umístění týmů: 1. Mladá Boleslav, 2. Sparta Praha, 3. Táborsko, 4. Viktoria Plzeň, 5. Pardubice/Choceň, 6. Hradec Králové, 7. Slovan Liberec, 8. Polonia Stal Swidnica, 9. Duslo Šaža, 10. Tatran Kohoutovice, 11. Cidlina/Kolín, 12. Xaverov, 13. Bohemians Praha 1905, 14. Skalica, 15. Teplice, 16. Neratovice Byškovice, 17. Hodonín, 18. Dukla Praha, 19. Vítkovice, 20. Viktoria Žižkov, 21. Nové Město nad Metují, 22. Slavoj Vyšehrad, 23. Motorlet Praha, 24. Žďár nad Sázavou

Foto: fchk.cz