První hrací den prestižního mezinárodního turnaje zahájil již v 11 hodin střet Viktorie Plzeň s vrstevníky z Aston Villy. O 4 hodiny později na ně navázala Žilina a Rangers. A oba zápasy dopadly pro ostrovní týmy neslavně, zatímco český a slovenský klub bodovaly naplno!

Viktoria Plzeň - Aston Villa 5:2 (0:1)

Góly: 49. Rádl (pen.), 53. Kule, 60. Paluska, 78. Zarzycký, 79. Hašek - 44. Moore, 76. Barber

Sestava FCVP: Baier - Červený (50. Zarzycký), Paluska, Šustr, Rádl - Pracht, Lőrincz (70. Vilímek), Deml (50. Novák) - Kule, Štauber (70. Šmíd), Doubek (50. Hašek)


Slovutný soupeř z Birminghamu byl od samého začátku utkání aktivnější a domácí tým se musel houževnatě bránit. Postupně se ale červenomodří začali osmělovat a hrozit zejména z protiútoků a standartek.



Těsně před koncem prvního dějství ale přišla nebezpečná akce na druhé straně, po níž následovala sporná penalta a Aston Villa šla zásluhou Moorea do vedení. Hned z rozehrávky po inkasovaném gólu viktoriáni zkusili střelou z půlky překvapit anglického brankáře. Ten sice míč vyrazil na roh, ale tento odvážný pokus byl každopádně předzvěstí něčeho velkého.

Hned po půli totiž přišla penalta pro domácí, ta sice zůstala neproměněna, ale to naděje plzeňského fotbalu nerozhodilo. Jen pár minut nato totiž kopali další a protože byl kapitán Rádl úspěšný, znamenalo to vyrovnání, které spustilo červenomodrou jízdu.



Únik po pravé straně a následná přihrávka před prázdnou branku na osamoceného Kuleho znamenala vedení 2:1. Již na rozdíl dvou gólů navýšil záhy nato Paluska a přestože se brzy trefila i Aston Villa, ale k žádnému dramatu se neschylovalo. Netrvalo to totiž dlouho a zásluhou Zarzyckého a Haška byl opět náskok svěřenců Ondřeje Šimla jednoznačný. Viktoria tedy rozstřílela hosty z Anglie vysoko 5:2!



Ondřej Šiml: „Prvních deset minut jsme se trápili, postupně jsme ale sbírali sebevědomí a už v závěru prvního poločasu jsme byli aktivnější a dravější ve finální fázi. Někdy tam byly nepřesnosti, ale myslím si, že jsme byli nebezpečnější. Rozhodl druhý poločas, kluci po proměněné penaltě chytili drajv a před jejich následným výkonem musím smeknout. Tím spíš, když čelili takhle kvalitnímu soupeři!“




Rangers - Žilina 2:3 (1:0)

Góly: Ishaka, Lovelace - Šimůn, Weber, Hranice

A velký počet branek byl k vidění i v souboji slovenské Žiliny se skotskými Rangers, který byl k vidění v Černicích. Žilina sice po prvním poločase svému soupeři podlehla 0:1, ale po následné přestřelce si z utkání odnesla vítězství 3:2.


Program turnaje:

Sobota 16. 7.
11:00 Viktoria Plzeň - Rangers (Skvrňany - 33. ZŠ)
15:00 Aston Villa - Žilina (Černice)

Neděle 17. 7.
11:00 Aston Villa - Rangers (Touškov)
15:00 Viktoria Plzeň - Žilina (Skvrňany - 33. ZŠ)

Fotogalerie