Poslední přátelský zápas před startem jarní části soutěže je tu. Viktorii Plzeň čeká ruský Krasnodar. Na souboj dojde v pátek 7. února od 12:00 v Marbelle na hlavním stadionu Estadio Municipal de Marbella.

Ze zápasu pro vás bude připravený textový přenos na klubovém Twitteru. V případě, že máte mobilní aplikaci Twitter, můžete si zapnout notifikace na všechny tweety.

Soupeřem týmu trenéra Adriana Gužy bude ruský Krasnodar. Tento klub byl založen 22. února 2008 a hned první rok postoupil do druhé nejvyšší soutěže, aby posléze o dva roky později postoupil do Ruské Premier League, ačkoli skončil na pátém místě. Tři týmy v nejvyšší soutěži totiž nemohly pokračovat, jelikož měly finanční problémy.

První dvě sezony v nejvyšší lize přinesly Krasnodaru deváté a desáté místo. Sezona 2013/2014 byla pod vedením trenéra Olega Kononova velmi úspěšná, tým skončil na pátém místě a v poháru prohrál ve finále s Rostovem na penalty. Kvalifikoval se do Evropské ligy, kde ve skupině s Lille, Wolfsburgem a Evertonem skončil třetí.

Rok poté díky třetímu místu znovu hrál skupinovou fázi UEL, kterou tentokráte v konkurenci Dortmundu, PAOKu a Gabaly vyhrál. V následné vyřazovací fázi ovšem podlehl Spartě Praha. Od této doby se však Krasnodar drží na předních příčkách tabulky. V aktuální sezoně je dokonce druhý se skóre 33:20, nicméně na vedoucí Zenit Petrohrad ztrácí 10 bodů, zatímco Rostov, CSKA Moskva a Lokomotiv Moskva ztrácí na Krasnodar pouze bod.

Před tímto ročníkem měl Krasnodar poprvé šanci zabojovat o Ligu mistrů. Ve třetím předkole si poradil s portugalským Portem, posléze ale podlehl přemožiteli Viktorie Plzeň – řeckému Olympiakosu. Ve skupině EL s Basilejí, Getafe a Trabzonsporem skončil třetí.

Na soustředění ve Španělsku má Krasnodar velkou spoustu hráčů, protože s sebou vzal i B tým. Áčko zatím odehrálo tři přátelská utkání, nejprve vyhrálo nad Dinamem Bukureš 2:1, poté nad Jabloncem 2:1 a naposledy 3:1 nad Malmö. V pátek 7. února odehraje tento ruský celek dokonce dva zápasy po sobě, po boji s Plzní nastoupí ještě proti norskému Mjøndalenu.

Jak tomu již u těchto soupeřů bývá, ve svém kádru má i Krasnodar velkou spoustu zahraničních hráčů. V obraně je Islanďan, Bělorus, Ekvádorec a Srb. V záloze či útoku pak Francouz, Portugalec, Švédi, Nizozemec, Brazilci. Týmem prošla velká spousta hráčů, českým fanouškům by mohl být známý rodák z Bosny a Hercegoviny Mihailo Ristić, jenž působil krátkou dobu v pražské Spartě a nyní hraje za francouzský Montpellier.

Na vzájemný souboj FCVP a Krasnodaru došlo již dvakrát. V roce 2013 se týmy potkaly v Rakousku a zápas skončil remízou 2:2 (góly Plzně dali Jakub Hora a Pavel Horváth), dva roky nato vyhrál ve Španělsku ruský celek 2:0.