Výběr Plzeňského kraje, vedený i trenérem FCVP U14 Janem Kovářem, a jehož páteř tvoří kmenoví hráči Viktorky, po 14 letech postoupil do republikového finále Mezikrajské soutěže, které se bude konat na přelomu května a června.

Podzimní část

Cesta turnajem, jehož se účastnili hráči ročníku 2008, začala pro Plzeňský kraj na podzim střetem s vrstevníky z Karlovarského kraje, který skončil nerozhodně 5:5. Všechny góly za Plzeňský kraj vstřelili hráči Viktorky, dvakrát se trefil Martin Lexa a hattrick zaznamenal Adam Novák.

Hodnocení trenéra Jana Kováře: „Do zápasu jsme nevstoupili vůbec dobře a soupeř se brzy dostal do vedení 0:2. Hned jsme do hry dali Nováka s Linhartem a hra se změnila. Začali jsme více útočit a držet míč. Podařilo se nám výsledek do poločasu otočit. Na začátku druhé půle soupeř srovnal, my jsme opět byli málo agresivní a předváděli jsme spíše profesorský fotbal. Přesto jsme se dostali do dvoubrankového vedení. Závěr utkání jsme takticky nezvládli. Nejdříve jsme nechali snížit a trestuhodně jsme zahodili penaltu a v poslední minutě jsme měli úplně otevřenou obranu a soupeř šel od půlky sám a těsně před hvizdem srovnal.“

Karlovarský kraj vs. Plzeňský kraj 5:5 (3:2)
Branky: Novák 3, Lexa 2 (oba FCVP)
Nominace FCVP: Porazil, Rožánek, Gaszczyk, Novák, Lexa, Kamenský, Linhart


V dalším kole na západ Čech přijel výběr Libereckého kraje a rozhodně se zpátky na sever nevracel v dobrém rozpoložení. Odvezl si totiž prohru 1:7, na níž se dalším skvělým střeleckým výkonem podílel Novák, tentokrát dal góly dokonce čtyři! Z řad Viktoriánů jej mezi střelci doplnil Václav Oliverius, jenž sí soupeřovy branky rozvlnil jednou.

Hodnocení trenéra Jana Kováře: „Tentokrát byl nᚠvstup do utkání povedený, Míč jsme měli neustále v držení a vytvářeli si slibné šance. Podařilo se nám vstřelit sedm branek. Soupeř hrozil pouze z brejků. V druhém poločase se nám nedařilo udržet míč na útočné polovině, tím pádem měl více ze hry soupeř. Přesto jsme přidali ještě tři branky.“

Plzeňský kraj vs. Liberecký kraj 7:1 (4:0)
Branky: Novák 4, Oliverius (oba FCVP) Sebránek (Petřín), Göndör (Nýrsko)
Nominace FCVP: Rožánek, Šot, Škorpil, Novák, Hubáček, Oliverius, Lexa


Následoval souboj s Pražským svazem, který pro plzeňské fotbalisty nedopadl vůbec dobře. Konečný výsledek 0:8 ostatně mluví za vše.

Hodnocení trenéra Jana Kováře: „V prvním dějství jsme měli více ze hry, byli jsme odvážní do hry nahoru. Vytvořili jsme 2-3 slibné šance, které jsme však nedokázali proměnit. Soupeř hrozil z protiútoků a jeden dokázal po naší chybě proměnit. Druhý poločas nás zatlačil a my jsme hned odevzdávali jednoduché míče a tlak na nás se stupňoval. Soupeři jsme dali branky zadarmo naší špatnou pomalou rozehrávkou.“

Pražský svaz vs. Plzeňský kraj 8:0 (1:0)
Nominace FCVP: Hacaperka, Rožánek, Novák, Gaszczyk, Lexa, Oliverius, Škorpil


A nevydařilo se ani další utkání, v němž plzeňští čelili výběru Ústeckého kraje, tentokrát stálo po závěrečném hvizdu na světelné tabuli skóre 1:7.

Hodnocení trenéra Jana Kováře: „Utkání bylo v prvním poločase celkem vyrovnané. Nejvíce se hrálo na naší polovině, jelikož jsme vždy hráli hodně dozadu. Branku jsme dali po presinku brankáře, bohužel jsme za dvě minuty nechali soupeře srovnat. Ve druhém poločase se na nás valil jeden útok za druhým. Byli jsme ustrašení a soupeři to usnadňovali. Ke konci zápasu jsme byli bez energie a úplně odevzdaní.“

Plzeňský kraj vs. Ústecký kraj 1:7 (1:1)
Branky: Sebránek (Petřín)
Nominace FCVP: Matys, Porazil, Váňa, Kricner, Zapoměl, Linhart

Jarní část

Do jarní fáze turnaje mladé naděje Plzeňska vstoupily ideálním způsobem, tedy výhrou. By se nerodila vůbec snadno. Přestřelku s reprezentanty Středočeského kraje ale nakonec přeci jen lépe zvládli Západočeši. Svůj podíl na tom měl i Novák, jenž si připsal svůj desátý zásah.

Hodnocení trenéra Jana Kováře: „V zápase jsme byli více na míči, hráli jsme odvážně a přehrávali soupeře po zemi. Bohužel jsme v některých fázích moc dlouho přidržovali míč. Proto jsme hráli hodně na naší polovině. Soupeř nás dvakrát potrestal po rychlém protiútoku. Po poločase jsme chtěli hru zjednodušit a dostat se rychleji nahoru. Což se nám dařilo, ale bohužel jsme nedokázali míč udržet u útočníků. V zápase jsme byli lepším týmem a jsme rádi, že jsme ho zvládli i výsledkově.“

Středočeský kraj vs. Plzeňský kraj 4:3 (2:2)
Branky: Popule 2, Svoboda (oba Petřín), Novák (FCVP)
Nominace FCVP: Hacaperka, Novák, Gaszczyk, Škorpil, Hubáček, Lexa, Matys


Adam Novák potvrdil svou výtečnou střeleckou formu i v posledním zápase skupinové fáze turnaje. Tentokrát se na výhře nad výběrem Jihočeského kraje podílel dvěma góly. A i další branky nesly značku FC Viktoria Plzeň, jelikož je vstřelili Dominik Šot a LukᚠLinhart.

Hodnocení trenéra Jana Kováře: „V prvním poločase jsme byli lepším týmem a byli jsme odvážní směrem do vápna a dali čtyři branky. Ve druhém poločase se stalo, čeho jsme se obávali. Nᚠtlak vzhledem k výsledku ustal a soupeř se nadechl a začal nás tlačit, což vyústilo v penaltu pro soupeře. Dobrým výkonem v obranné fázi jsme ale již soupeři moc nedovolili.“

Plzeňský kraj vs. Jihočeský kraj 4:1 (4:0)
Branky: Novák 2, Šot, Linhart (všichni FCVP)
Nominace FCVP: Hacaperka, Novák, Gaszczyk, Šot, Linhart, Kricner, Nováček


Výběr Plzeňského kraje tedy za výrazného přispění viktoriánských nadějí uhrál druhé místo ve skupině a ve dnech 31. 5. – 1. 6. jej v Pardubicích čeká republikové finále, jehož se bude účastnit poprvé po 14 letech.


Co je Mezikrajská soutěž?
Soutěž výběrů z jednotlivých krajů, která má podzimní i jarní část. Kraje jsou rozděleni do dvou skupiny po sedmi účastnících (západ a východ). V každé skupině se hrají zápasy systémem každý s každým. Dva nejlepší týmy z obou skupin postupují na republikové finále. Do jednotlivých výběrů může být nominováno vždy max 7 hráčů z jednoho týmu.