Máme jasno! Viktorka narazí ve skupině C Ligy mistrů na tři věhlasné celky, utká se s Bayernem Mnichov, Barcelonou a Interem Milán. Rozhodl o tom v Istanbulu, kde se v červnu příštího roku uskuteční také finále nejprestižnější klubové soutěže, dnešní los. Čeští šampioni narazili na Bayern v Champions League už v roce 2013, s Barcelonou se střetli o dva roky dříve. Pojďme si společně představit všechny soupeře, kteří dorazí do západočeské metropole.

Západočeši se v hlavní fázi Ligy mistrů představí již počtvrté! Do úvodního duelu ve skupině vstoupí již 6. nebo 7. září. O informacích k prodeji vstupenek vás budeme včas informovat.

Bývalý záložník Manchesteru City Yaya Touré při losování vytáhnul míček se jménem Plzně jako úplně poslední z 32 týmů a poslal ji do jedné z nejt잚ích skupin. Bayern, Barcelona i Inter totiž už v minulosti Champions League vyhrály.

Bayern Mnichov (Německo)

Jak se kvalifikovali: Německý mistr

Minulá sezona: Čtvrtfinále (proti Villarrealu)

Největší úspěch v Lize mistrů: Vítěz (1973/74, 1974/75, 1975/76, 2000/01, 2012/13, 2019/20)

Trenér: Julian Nagelsmann

Nagelsmann se stal nejmladším trenérem v historii Bundesligy, když se v říjnu 2015 ujal vedení Hoffenheimu ve věku 28 let. Ve své první kompletní sezóně jej dovedl ke čtvrtému místu v ročníku 2016/17, čímž klubu zajistil účast v Lize mistrů. Před příchodem do Bayernu působil v Lipsku, se kterým vybojoval německý titul.

Klíčový hráč: Joshua Kimmich je tmelem, jenž spojuje obranu a útok Bayernu. V minulé sezoně si upevnil pozici klíčového hráče zálohy bundesligových šampionů. V Mnichově působí již osmou sezonu a mluví se o něm jako o budoucím kapitánovi klubu.

Velký letní podpis: Sadio Mané ukončil v dresu Liverpoolu třicetileté čekání na titul a během pěti sezón se třikrát dostal do finále Ligy mistrů. Do Mnichova přišel, aby zaplnil mezeru po odchodu Roberta Lewandowského do Barcelony.

Koho sledovat: Ryan Gravenberch přišel do bavorského celku z Ajaxu, kde se pod vedením Erika ten Taga stal důležitým článkem záložních řad. V posledních dvou sezonách odehrál v dresu amsterdamského velikána 88 zápasů a mluví se o něm jako o hráči, který je pro klub velkým příslibem do budoucna.

Zajímavost: Bayern byl v minulé sezoně s 22 góly nejlépe střílejícím týmem skupinové fáze Ligy mistrů, a také prodloužil svou rekordní sérii neporazitelnosti ve venkovních zápasech Champions League na 22 utkání. Tu zastavil ve čtvrtfinále až Villareal.

Barcelona (Španělsko)

Jak se kvalifikovali: Španělský vicemistr

Minulá sezona: Skupina (3. místo), čtvrtfinále Evropské ligy

Největší úspěch v Lize mistrů: Vítěz (1991/92, 2005/06, 2008/09, 2010/11, 2014/15)

Trenér: Xavi Hernández

Jeden z nejuznávanějších hráčů Barcelony proměnil Blaugranu poté, co byl jmenován nástupcem Ronalda Koemana. V minulé sezoně dovedl klub z devátého místa v lize až na druhé a ve své první sezoně zaznamenal velký úspěch. Od bývalého záložníka a ikony klubu se nyní u kormidla očekávají velké věci.

Klíčový hráč: Pedri, kterému bude v listopadu teprve 20 let, se stal od svého příchodu z Las Palmas v posledních dvou sezónách klíčovým kolečkem v mašině Barcy. Španělský mladík je díky své práci s míčem často srovnáván s Andrésem Iniestou.

Velký letní podpis: Neúnavný polský střelec Robert Lewandowski překonal rekord Gerda Müllera z roku 1973, když v uplynulém kalendářním roce nastřílel v německé Budeslize 43 branek a pomohl Bayernu k zisku desátého titulu v řadě. Více gólů než obávaný „Lewa“ vstřelili od začátku sezony 2011/12 pouze Lionel Messi a Cristiano Ronaldo.

Koho sledovat: Gavi se stal nejmladším hráčem, který kdy nastoupil za Španělsko, když debutoval v dresu reprezentace ve věku 17 let a 62 dní. Ke svému již tak bohatému seznamu úspěchů přidal mladík také titul nejmladšího střelce národního týmu, když se svou trefou zapsal proti České republice.

Zajímavost: V minulé sezóně se Barceloně poprvé od sezóny 2000/01 nepodařilo postoupit ze skupinové fáze. V tomto tažení skórovala pouze dvakrát. Její nejnižší předchozí bilance ve skupinové fázi Ligy mistrů byla sedm bodů.

Inter (Itálie)

Jak se kvalifikovali: Italští vicemistři

Minulá sezona: Osmifinále (proti Liverpoolu)

Největší úspěch v Lize mistrů: Vítěz (1963/64, 1964/65, 2009/10)

Trenér: Simone Inzaghi

Na lavičce Lazia Řím sbíral jeho bývalý hráč úspěchy, když triumfoval v poháru i superpoháru. Loni v létě převzal trenérské křeslo Interu Miláun po Antoniu Contem a hned ve své první sezoně zopakoval prvenství ze svého předchozího působiště výhrou v domácím poháru a superpoháru.

Klíčový hráč: Lautaro Martínez

Hráč s přezdívkou „Býk“ zakončil uplynulou sezonu s pětadvaceti góly na svém kontě, což je jeho vůbec nejvyšší skóre od svého příchodu do Milána. Od té doby vytvořil produktivní spolupráci s Romelem Lukakem, který se do klubu vrátil na hostování z Chelsea.

Velký letní podpis: Romelu Lukaku

Nejlepší belgický střelec všech dob se vrátil do klubu, za který v sezoně 2020/21 vstřelil 24 ligových gólů, čímž pomohl Interu k  vítězství prvního Scudetta po 11 letech. Předtím prošel úspěšnými angažmá v Anderlechtu, West Bromu, Evertonu a Manchesteru United.

Koho sledovat: Kristjan Asllani

O tomto dvoumetrovém záložníkovi, jenž přišel na hostování z Empoli, se hovoří jako o jedné z nejzajímavějších nadějí Serie A.

Zajímavost: V minulé sezóně zaznamenal Inter ve skupinové fázi Ligy mistrů více střel než kterýkoli jiný tým. V šesti zápasech vystřelil celkem 117krát!