V předposledním kole základní části FORTUNA:LIGY čeká Viktorii Plzeň na domácím hřišti zápas proti Zlínu. Co od něj očekávají stoper Jakub Brabec a hlavní trenér Adrian Guža?

Slovenský kouč byl zvolen MALL.CZ Trenérem měsíce května. „Potěší to, ale vnímám to jako odměnu pro hráče a celý realizační tým, protože je to týmová práce,“ podotýká s vyhlížením dalšího zápasu proti Zlínu: „Před námi stojí opět nová výzva. Velmi se na to těšíme, věřím, že jsme připravení a máme hlad po vítězství. Zlín má kvalitní organizaci hry. Bude vycházet z poctivé defenzivní činnosti, my potřebujeme podat týmový a kompaktní výkon. Věřím, že potěšíme naše fanoušky.“

Kvůli karetnímu trestu bude Adrian Guža postrádat Lukáše Hejdu. „Zápasy jsou ve velmi krátkém sledu a fyzičnost a náročnost naší hry předurčuje k tomu, že je třeba využívat šířky kádru. Musíme reagovat i na karetní tresty. Jsme na to připravení. Je potřeba, aby kluci šli na maximum a vybojovali vítězství,“ burcuje trenér týmu.

Důležitá je podle něj také podpora fanoušků, která je cítit i přes to, že na zápasy nemohou. „Jsme za to šastní. Kluci to cítí. Překvapili nás jak po zápase s Mladou Boleslaví, tak před zápasem na Slavii, kdy na nás čekali. Je to velmi potěšující. Chtěli jsme jim udělat radost vítězstvím, to se nepodařilo, a tak jsme ještě více odhodlaní udělat maximum pro vítězství v nadcházejícím zápase se Zlínem. Věřím, že uděláme radost všem, kteří nám drží palce,“ přeje si Adrian Guža.

Jakub Brabec: Chceme navázat na poslední domácí zápas

„Zlín hraje o záchranu a nemá úplně jednoduchý los na závěr soutěže. Teď se mu podařilo vyhrát. Určitě to nebude jednoduché utkání, asi jako žádné v lize,“ ví Brabec. „Ale věřím, že se nám podaří navázat na poslední domácí zápas s Mladou Boleslaví a zvládneme to,“ říká.

V případě, že Brabec nastoupí, bude vedle sebe mít kvůli zmíněné absenci Hejdy jiného spoluhráče. „Věřím, že to nebude žádný problém. Kádr máme dostatečně široký, kromě nás dvou tu jsou ještě Hub (Roman Hubník), Perňa (Luděk Pernica) a Gába (Šimon Gabriel). Všichni jsme připraveni nastoupit,“ těší ho.

V lize aktuálně nenajdete hráče, který by měl na svém kontě více přihrávek než právě Jakub Brabec. „Hrajeme kombinační fotbal a snažíme se dominovat. Navíc jsem těch zápasů odehrál celkem hodně, takže se to nasčítá. Tím, že hrajeme odzadu, mám hodně často balon. Navíc kolem mě chodí hráči často do nabídky, takže je to jednoduché otáčet a posouvat dál,“ baví ho spolupráce s ostatními.

Slova trenéra o vnímání fanouškovské podpory potvrzuje také plzeňský stoper. „Po tom zápase s Boleslaví, když jsme je měli pod okny u šatny, říkali někteří kluci, že takhle naposledy to bylo za titulu. Je to příjemné, že dál fandí, i když to není jednoduchá situace. Před zápasem na Slavii nás zase podpořili před cestou, to bylo skvělé, o to více nás mrzelo, že jsme tam nevyhráli. Ale fanouškům za podporu děkujeme,“ vzkazuje Jakub Brabec.