První vítězství v roce 2021 je na světě. Viktoriáni v 16. kole FORTUNA:LIGY vyzvali na domácím stadionu nováčka z Pardubic, kterého porazili 2:0 a po delší době se mohli radovat ze tří bodů. Pocity úlevy a samozřejmě štěstí měli trenér Adrian Guža společně se střelcem Milanem Havlem a střídajícím Lukášem Matějkou, kteří utkání okomentovali.

Útočník LukᚠMatějka si v Doosan Areně zahrál poprvé. „Mám velkou radost, zápas jsem si hodně užil. Hlavně jsem rád, že jsme ho zvládli a získali důležité tři body,“ usmíval se. „Nastupovat za áčko Viktorky je pro mě jednoznačně splnění snu. Jsem v Plzni doma, pro Viktorku dýchám a jsem hrozně rád, že naskakuji na hřiště,“ netají.

„Zápas to byl dnes složitý. Věděli jsme, že Pardubice budou urputné. Po červené kartě to paradoxně bylo ještě složitější, ale dali jsme do toho celkově hodně úsilí a vyplatilo se to!“ těšilo útočníka s číslem 26. Ten byl u první branky, kdy aktivním soubojem donutil bránícího hráče Pardubic k rozhodující teči. „Odstavoval jsem si hráče a ten to tečoval Havlisovi do běhu, takže to ofsajd být nemohl,“ má jasno. Tomu, že branka byla regulérní, věřil i její autor Milan Havel: „Myslel jsem si, že to šlo od hráče Pardubic. Nebyl jsem si úplně jistý, byl jsem tedy trošku nervózní, ale věřil jsem tomu... Limba na mě pak ale volal z tribuny, že to bude gól, a to mě uklidnilo.“

Po gólu byla cítit velká úleva. „Rozhodně nám to hodně pomohlo. Hlavně tři body pro nás budou psychická vzpruha a doufáme, že teď to nastartujeme a pojedeme takhle dál,“ přeje si LukᚠMatějka. „Hrozně jsme to celý tým potřebovali. Dali jsme do toho hodně a tuhle odměnu už jsme potřebovali, jsem rád, že jsme vyhráli,“ doplňuje Milan Havel. „Bylo to hodně o trpělivosti, chtěli jsme hlavně proměnit šanci a tím soupeře donutit k tomu, aby otevřel hru. To se pak povedlo, i když se nám to dlouho nedařilo. Ale jsme rádi, nula vzadu, důležité vítězství,“ zakončil hodnocení plzeňský bek.

Adrian Guža: Vítězství bylo týmové a soudržné!

„Měli jsme velmi dobrý vstup do zápasu, ale tím, že jsme neotevřeli dobře organizovaného soupeře, tak nám do poločasu trochu zkameněly nohy. Potom tam ještě přišla překážka v podobě vstřeleného gólu, který ale nebyl uznán,“ připomněl Adrian Guža ofsajdovou trefu Zdeňka Ondráška z konce první půle.

„Bylo podstatné, aby kluci důvěřovali našim věcem a stále šli za vítězstvím. Tím, že měl soupeř vyloučeného hráče, tak to pro nás psychicky nebylo vůbec jednoduché, protože všichni očekávali, že z každé akce dáme gól,“ pokračoval slovenský kouč v hodnocení.

Pardubice hrály v oslabení už od 30. minuty, ale Plzni to tam stále ne a ne padnout. „S přibývajícím časem jsme ztráceli trpělivost, ale bylo fajn, že střídající hráči tomu pomohli a ten vytoužený gól jsme dali. Dotlačili jsme to tam, i proto si ceníme vítězství. Bylo týmové a soudržné, takové někdy chutnají více, než když vyhrajete 7:0,“ usmíval se Adrian Guža.

Fotogalerie