18. 5. 2010    Zápas

Viktoria udolala Jablonec a po 39 letech míří znovu do Evropy

FC Viktoria Plzeň
60. Lafata

Finále / Úterý 18. 5. 2010, 20:15 / Generali Arena

Finále / Úterý 18. 5. 2010, 20:15
Generali Arena

FK Jablonec

1:2

(0:1)

FC Viktoria Plzeň

2. Petržela
68. Bystroň

sestavy

FK Jablonec

Špit – Zábojník, Pavlík, Drsek, Jablonský, Marek Jarolím, Loučka, Eliᚠ(75. Vošahlík), Kovařík, Pekhart, Lafata

FC Viktoria Plzeň

Daněk – Rajtoral, Navrátil, Bystroň, Limberský, Petržela (89. Rýdel), Kolář (90. Ševinský), Rada, Horváth, Rezek, Střihavka (83. Bakoš)

statistiky

Branky: 60. Lafata – 2. Petržela, 68. Bystroň, ŽK: Pavlík, Eliáš, Lafata, Zábojník – Limberský, Rada, Kolář, Rozhodčí: Jílek – Filípek, Mencl

Diváci: 8233

Do velkého finále měla Viktoria skvělý nástup. Už ve druhé minutě poslal Rada dopředu Rezka a jeho střílený centr z levé strany před branku doklepl do sítě Petržela – 1:0. Za pět minut mohlo být ještě veseleji. Znovu Rezek našel ideálně ve vápně rozběhnutého Limberského, ale ten sám před brankářem Špitem mířil vedle. Potom se Jablonec probudil, ale prudkou ránu Jablonského pod břevno vyrazil Daněk.

Viktoria ovládla i nástup do druhého poločasu. Střihavkovu bombu Špit neudržel v ruce, ale stoper Pavlík stačil míč odvrátit do bezpečí. Vzápětí se prodral až před Špita Rezek, ale jablonecký gólman jeho střelu vyškrábl na roh. Po hodině hry však udeřilo na druhé straně. Plzeňská obrana neuhlídala kanonýra Lafatu a ten vyrovnal na 1:1. Zůstane stát plzeňský tým opět pod samotným vrcholem? Touha Viktorie zahrát si evropské poháry ale byla silná. V 68. minutě zahrál Rezek přímý kop ke vzdálenější tyči a Bystroň hlavou překonal Špita. Další minuty se hrozně vlekly.

V dramatickém závěru plzeňský tým uhájil jednobrankový náskok a skvělí fanoušci Viktorie, kterých přijelo do Praha na 35 autobusů, mohli skandovat: „UEFA do Plzně!“

Skutečnost, že si Viktoria zahraje po devětatřiceti letech opět evropské poháry, fanoušci náležitě oslavili. Cesta autobusů z Prahy do Plzně byla hodně veselá. Na plzeňském náměstí potom nejvěrnější fandové čekali na noční příjezd mužstva s vítězným pohárem. Po příjezdu a přivítání s hráči pokračovala vítězná oslava společně. Vždy bylo co oslavovat. Viktoria Plzeň vyhrála domácí pohárovou soutěž a město i kraj se těšilo na Evropskou ligu!

BAKOŠ A HORVÁTH PO 10 LETECH


Záznam