Unikátní projekt v podobě výroby poštovních známek byl v poslední červnový den roku 2021 oslaven jejich křtem. O ten se postaraly klubové legendy.

Viktoria Plzeň nachystala sérii pětadvaceti poštovních známek jako první český klub, připomněla jimi velké momenty ze 110leté klubové historie. Ve středu 30. června pak proběhl jejich oficiální křest – tedy v den, kdy přesně před 110 lety byl klub přijat jako člen župy a mohl se těšit na první mistrovské zápasy.

Dnešní slavnostní akt proběhl před Klubovými prostory s trofejemi za účasti Františka Plasse, Pavla Horvátha, Marka Bakoše, Daniela Koláře, Davida Limberského a také tvůrce známek Milana Bauera. Všichni hosté se navíc fanouškům po dobu jedné hodiny podepisovali.

„Známky jsou opravdu hezké. Zachycují nejdůležitější momenty klubu, je to krásná vzpomínka a hezký suvenýr pro fanoušky,“ říká Limberský. Podobný názor má také Daniel Kolář: „Je to dobrý nápad! Nikdy by mě nenapadlo, že budu na nějaké poštovní známce. Jsem za to rád a určitě na to budu hrdě vzpomínat i v budoucnu.“

„Známky jsou pěkné, to, jak na ní vypadám, už se bohužel nezmění, ale i tak je to dobrý nápad,“ smál se Pavel Horváth. „Jako řezník bych se na známku určitě nikdy nedostal, takže jsem rád, že jsem se začal věnovat fotbalu a je z toho například i poštovní známka,“ dodal s humorem, který je mu vlastní.

Na místě byla k dispozici také příležitostní přepážka České pošty se speciálním razítkem data 30. 6. pouze pro tuto akci. Někteří z fanoušků tak dostali mžonost poslat produkt s obálkou přímo k sobě domů či někomu jinému jako překvapení.

Viktoriánům byly navíc po celé odpoledne otevřeny i Klubové prostory s trofejemi, kde si mohli prohlédnout i zvětšeniny všech známek.

Kompletní podoba poštovních známek je následující:

(foto ze zápasu Viktorie a Juventusu roku 1935 během Středoevropského poháru, Sbírka Národního muzea, H7F 058494a.)

Fotogalerie