Další sezona je za námi. Viktoriáni se v ročníku 2022/23 probojovali přes tři předkola až do skupiny Ligy mistrů, kterou si zahráli počtvrté ve své historii. Klub získal nového partnera, vymýšlel projekty, nebo se loučil s legendami. Podívejte se na 25 vybraných momentů pohledem fotografií.

Výkop sezony v Helsinkách
Nová sezona začala pro viktoriány v Helsinkách v rámci 2. předkola Ligy mistrů. A vítězně! O výhru 2:1 se gólově postarali TomᚠChorý a Jan Kopic.

Vítězná odveta s Helsinkami
Hned za týden se hrála odveta v Doosan Areně, která měla mnohem jednoznačnější průběh. Svěřenci trenéra Michala Bílka zvítězili 5:0 a zajistili si evropský podzim.

Se Šeriffem v Kišiněvu
Ve 3. předkole Ligy mistrů čekal na Viktorku Šeriff Tiraspol. První zápas se hrál opět venku, podněsterský klub však vinou války na Ukrajině musel nastoupit na neutrální půdě v Kišiněvu. A červenomodří opět vyhráli 2:1. K Tomáši Chorému se gólově přidal Pavel Bucha.

Postup do play-off Ligy mistrů
Třetí ze čtyř zápasů v předkolech výsledkem 2:1. Západočeši si poradili s moldavským týmem v obou duelech a prošli do play-off Ligy mistrů.

Jediná ztráta v předkolech
Po prvním zápase play-off Ligy mistrů měly oba týmy stále stejnou šanci proklouznout do základní skupiny, úvodní klání mezi Karabachem a Viktorií Plzeň totiž skončilo bez branek.

Doosan Arena poprvé v kabátu Ligy mistrů
Poprvé v sezoně 2022/23 se plzeňská Doosan Arena oblékla do kabátu Ligy mistrů v play-off při domácí odvetě s Karabachem. Tenkrát ještě nikdo netušil, že to nebude naposled!



Postup do Ligy mistrů
Viktoriáni to dokázali! Po úspěšném druhém a třetím předkole přešli i skrz play-off Ligy mistrů přes Karabach, který v odvetě porazili 2:1 a počtvrté ve své historii se tak probojovali do skupinové fáze nejprestižnější fotbalové klubové soutěže světa.

Společné sledování losu Ligy mistrů
Všechny zajímalo, na koho Plzeň narazí ve skupině Ligy mistrů. Na losování se proto dívali společně v útrobách Doosan Areny nejen samotní hráči, ale i zaměstnanci klubu. Viktorii nakonec los přisoudil skupinu smrti, v níž se červenomodří postupně střetli s Barcelonou, Interem Milán a Bayernem Mnichov.

Betano novým premium partnerem
Na konci srpna se novým prémiovým partnerem FC Viktoria Plzeň stala společnost Betano, přední provozovatel online sportovních sázek a her Kaizen Gaming. Logo Betana se od té doby objevuje na rukávu a zadní straně dresů.

Po 11 letech znovu v Barceloně
V hlavním městě Katalánska viktoriáni hráli už při své vůbec první účasti v Lize mistrů, po 11 letech se vrátili na místo činu. Na slavném Camp Nou prohráli 1:5, čestný gól vstřelil Jan Sýkora, který právě Barceloně fandí odmala a splnil si tak svůj sen zahrát si proti ní.

Budoucí finalista Ligy mistrů v Plzni
Jako první přijel do Plzně v rámci základní skupiny Ligy mistrů ročníku 2022/23 Inter. Veřejnost tipovala, že právě proti milánskému gigantovi je na domácí půdě největší šance získat nějaký ten bod. Nerazzurri však předvedli parádní jízdu a jsou aktuálním finalistou LM. Na západě Čech vyhráli 2:0 po gólech Edina Džeka a Denzela Dumfriese.

Vysoká ligová výhra se Slavií
Mezi zápasy v Lize mistrů se vměstnal i jeden ligový šlágr. Viktoriáni v rámci 9. kola F:L přivítali na domácí půdě tehdy vedoucí Slavii, ale po utkání si oba týmy pozice vystřídaly. Západočeši totiž vyhráli jednoznačně 3:0 a vyměnili sešívané v čele tabulky.

Autobusem do Mnichova
Také v Allianz Areně už se viktoriáni představili v minulosti. I před devíti lety jeli do nedalekého Mnichova autobusem a ve skupině Ligy mistrů podlehli Bayernu 0:5 – stejný výsledek se opakoval i v roce 2022. FCVP si sice nějaké šance vytvořila, ale na gól nestačily.

Německý gigant v Plzni dvakrát inkasoval
Plzeňská odveta už byla mnohem vyrovnanější. Nejdříve to sice vypadalo velmi bledě, když Bayern Mnichov po prvním poločase vedl už o čtyři góly, v druhé půli ale Viktorka bavorský velkoklub přitlačila a zaslouženě si připsala dva góly. Při prohře 2:4 se trefili Adam Vlkanova a Jan Kliment.

Zpátky na San Siru, tentokrát s Interem
Ani na San Siro Viktoria necestovala poprvé, jen se jako soupeři vystřídali milánští giganti, když oproti AC v roce 2011 nastoupila Plzeň v roce 2022 s Interem. Asi nejlepší venkovní atmosféra v rámci této skupiny Západočechy pohltila a na věhlasném stadionu prohráli 0:4.

Vyrovnaný souboj s Barcelonou
Závěrečný duel Ligy mistrů sehráli viktoriáni na domácí půdě s Barcelonou. Proti španělskému gigantovi sice prohráli 2:4, ale předvedli velmi sympatický ofenzivní výkon, kdy dokonce zvítězili ve statistikách střel (23:11) nebo předpokládaných gólů (xG – 3.04 oproti 2.34 na straně FCB).

Dorost v UEFA Youth League
Díky účasti A týmu mezi evropskou elitou si proti stejným soupeřům zahrál v mládežnické obdobě Ligy mistrů i plzeňský dorost. A kategorie U19 se mezi giganty rozhodně neztratila! Neuvěřitelné výkony předvedli svěřenci trenéra Ondřeje Šimla zejména s Bayernem Mnichov, proti kterému vyhráli venku 2:1 a doma remizovali 3:3. V Přešticích se bodově rozdělili po výsledku 1:1 i s Barcelonou.

Předávání vánočních dárků
Hráči, zaměstnanci, partneři i fanoušci plzeňské Viktorky – všechny čtyři proudy, které tvoří nᚠklub, opět ke konci roku spojily síly a výsledkem toho byly stovky vánočních dárků pro malé i velké pacienty Fakultní nemocnice Plzeň i dobroty pro zvířátka plzeňské ZOO.

S Viktorkou až na dřeň!
Viktoria Plzeň v březnu ve spolupráci se svým dlouholetým partnerem, Nadací pro transplantace kostní dřeně, představila unikátní projekt, jehož cílem bylo rozšířit počet potenciálních dárců, kteří mohou někomu zachránit život. Na poslední čtyři zápasy v základní části pozvala FCVP regionální kluby, připravila pro ně vstupenky, autobusovou dopravu i občerstvení a lidé z týmů se potom zapsali do Registru dárců.

Zázrak ze západu
V březnu byla představena také dokumentární série s názvem Zázrak ze západu, která ukazuje výjimečný pohled na FC Viktorii Plzeň. Celkem šest dílů mapuje nezapomenutelné okamžiky z roku 2022, kdy se výběr trenéra Michala Bílka stal ligovým mistrem a následně se probojoval až do Ligy mistrů. Diváci na televizních obrazovkách viděli jedinečné záběry ze zákulisí, emotivní rozhovory, napětí, vášeň a všechny podstatné mezníky ze slavné epizody plzeňské historie.

Předpremiéra dokumentu pro fanoušky
První tři díly měli permanentkáři možnost zhlédnout ještě před televizní premiérou v dubnu v restauraci Na Spilce. Akce měla u publika velký úspěch. Hned několikrát promítání proal potlesk a řada přítomných dokonce musela zamáčknout slzu dojetí – mnozí z nich marně. Vrchol pak přišel na samotném konci, kdy zástupci Sektoru P začali spontánně zpívat C´est La Vie a celý sál se k nim přidal.

Fotbalista roku
Na slavnostním předávání prestižních fotbalových cen za rok 2022 rezonovala mimo jiné jména hned tří viktoriánů! Michal Bílek zaslouženě obdržel cenu pro Trenéra roku, Jindřich Staněk se umístil na třetím místě hlavní ankety Fotbalista roku a T9Laky se stal nejlepším eFotbalistou.

Nejúspěšnější sportovec města Plzně
V dubnu se ve velkém sále M욝anské Besedy vyhlašoval nejúspěšnější Sportovec města Plzně a Sportovec Plzeňského kraje za rok 2022. Obě kategorie opanoval gólman Jindřich Staněk. Úspěch slavila i celá FC Viktoria Plzeň, která se stala týmem uplynulého roku. Za nejlepšího trenéra byl oceněn Michal Bílek.

Loučení s trenérem Michalem Bílkem
Již několik dní před zápasem s Bohemkou bylo oznámeno, že Michal Bílek po sezoně nebude pokračovat na lavičce Viktorie Plzeň. V posledním domácím utkání tak úspěšnému lodivodovi bylo nachystáno od fanoušků choreo a vedení klubu obdarovalo osmapadesátiletého kouče dresem. Michal Bílek odtrénoval celkem 96 zápasů, během kterých vybojoval s FCVP titul i Ligu mistrů a jeho jméno tak bude navždy nesmazatelně zapsáno do klubové historie. Trenére, díky!

Skoro tři dekády se Zdeňkem Slámou
Zažil vzestupy i pády. S Viktorkou spojil neuvěřitelných 29 let svého života. V domácím zápase s Bohemians se kromě trenéra loučil i Zdeněk Sláma, legendární masér FCVP. Zdendo, a se ti daří i nadále a přejeme hlavně hodně zdraví!