Nedělní zápas s Baníkem Ostrava byl posledním pro dvě klubové legendy Viktorie Plzeň. Slovenský kanonýr Marek Bakoš ukončil profesionální kariéru, ofenzivní záložník Daniel Kolář pak odehrál poslední utkání v plzeňském dresu. S Markem Bakošem ještě proběhne oficiální rozloučení na startu příští sezony. Nyní se pojďme ohlédnout za jeho kariérou...

„Baky“ přišel do Plzně v červenci 2009 ze slovenského Ružomberoku a hned ve své první sezoně prokázal, že umí střílet góly – v lize jich dal 7 během 24 zápasů a byl nejlepším střelcem týmu. V nadcházející sezoně dával vítězný gól při utkání s Baníkem Ostrava (výsledek 3:1), kdy viktoriáni získali svůj historicky první titul.

V sezoně 2011/2012 se stal prvním střelcem v Lize mistrů v klubové historii, když vstřelil gól běloruskému Borisovu. Tomu dal gól i při následné odvetě v Minsku, čímž Viktorii vystřelil postup do jarní fáze Evropské ligy. Marek Bakoš střílel důležité góly a střílel jich spoustu. Svou poslední branku v plzeňském dresu vstřelil 31. března 2018 proti Mladé Boleslavi, jen dva týdny poté, co dal hned dvě při odvetném zápase s lisabonským Sportingem.

V české nejvyšší soutěži odehrál slovenský útočník 217 utkání a vstřelil 67 branek, k tomu přidal 18 asistencí. Za Plzeň odehrál celkem 250 soutěžních zápasů a během nich se do sítě trefil hned 78krát. Nejvydařenější sezonou pro něj byl ročník 2011/2012, kdy dal hned 24 gólů – 6 v předkolech Ligy mistrů, 2 ve skupině Ligy mistrů a 16 v Gambrinus lize.

„Jedna etapa života skončila. Člověk pak vzpomíná na spoustu pozitivních momentů, které prožil nejen v Plzni,“ zamýšlí se oblíbenec fanoušků FCVP. „Je to emočně hodně silné. Lidi v Plzni mi přirostli k srdci. Vždy pro mě bylo důležité cítit jejich podporu a věřím, že s mými výkony byli spokojení. Prožil jsem tu nádherné okamžiky – postupy do Ligy mistrů, krásné ligové zápasy, utkání v Evropské lize... Bylo toho strašně moc,“ vzpomíná.

„Chtěl bych poděkovat nejprve otci, který mě dovedl k fotbalu. Ukázal mi, co je to míč, jak se do něj kope, nastavil mi mantinely a vedl mě celou kariéru. Dále bych chtěl poděkovat blízké rodině – mámě, manželce, dětem, sestře. Každý zápas mě sledovali a fandili mi. A v neposlední řadě také lidem, od kterých jsem na plzeňském stadionu cítil podporu, fanouškům. To člověka naplňuje,“ vzkazuje Marek Bakoš, který plánuje ve fotbalovém prostředí zůstat i po konci hráčské kariéry.

Fotogalerie