Dalším ligovým soupeřem Viktorie Plzeň v Doosan Areně bude v neděli od 15 hodin Baník Ostrava. Shrnutí našeho soupeře si prohlédněte v našem předzápasovém preview.

INFORMACE PRO FANOUŠKY

Základní informace

Umístění v minulé sezoně

11. místo, 42 bodů, skupina o záchranu, skóre 53:50

Změna v kádru Braníku

Odchody: Tijani, Chlumecký, Reiter, Kuzmanovič, Smékal, Svozil, Jaroň

Příchody: Tanko, Ewerton, Blažek, Rigo, Kpozo, Markovič, Kubala, Grygar, Madleňák, Fadairo

Trenér

U kormidla ostravského Baníku je bývalý fotbalový záložník Pavel Hapal od roku 2022, kdy započal druhou štaci v tomto klubu. Odchovanec olomoucké Sigmy během své kariery vystřídal řadu klubů. Zahrál si v německé Bundeslize za Bayer Leverkusen, odkud poté putoval do Španělska. Tři sezony strávil v Tenerife. Po návratu do Čech nakoukl i do pražské Sparty. Za československou, později českou reprezentaci odehrál přes třicet utkání, střelecky se prosadil jednou.

Trenérský debut si Pavel Hapal odbyl 14. února roku 2003. Tehdy vedl Opavu proti Spartě Praha. Přestřelka tehdy dopadla lépe pro hosty z Letné, kteří Opavu přestříleli 4:3. Po čtrnácti zápasech se hapal přesunul na lavičku Zlína, aby se ještě ke konci sezony vrátil zpět do Opavy. Poté přišlo první tažení na trenérském křesle v Baníku Ostrava. Zde vydržel Hapal jednu sezonu. Stejně dlouho trénoval před svým odchodem do zahraničí Mladou Boleslav. Z té Hapal zamířil do Polska a na Slovensko. Po návratu do Čech nahradil trenéra Andreu Stramaccioniho v pražské Spartě. Jenže tam se ani neohřál a po porážce se Suboticou byl odvolán. Pavel Hapal je trenér i s reprezentačními zkušenostmi. Nejprve vedl mezi lety 2015-2018 slovenskou jednadvacítku. Z té se přesunul i k A-týmu Slovenska. 12. října 2022 se vrátil ke kormidlu Baníku Ostrava, kde nahradil plzeňským fanouškům dobře známého Pavla Vrbu.

„Plzeň asi momentálně nehraje úplně výsledkově podle svých představ, ale pořád to je silný a kvalitní soupeř. V předchozích ligových utkáních hrála dobře, měla šance, ale neproměňovala je. My se na ni zkusíme přichystat jako její soupeři. Její přednosti jsou určitě v ofenzívě, kde má spoustu kvalitních hráčů na hřišti i na lavičce, kteří pak můžou přijít do hry. Chceme ale hrát odvážně a nedopouštět se chyb jako v Liberci. Některé naše herní pasáže v utkání proti Slovácku byly kvalitní a chtěli bychom si je přenést i do zápasu v Plzni,“ říká pro klubový web před utkáním s Viktorií Plzeň Pavel Hapal.

Zajímavost

Před třinácti lety debutoval za Baník Ostrava ve Štruncových sadech Matěj Vydra. V sestavě Viktorie tehdy nechyběl současný asistent trenéra Marek Bakoš. Trenérem Baníku byl v té době současný trenér Viktorky Miroslav Koubek.

Ligový start

FC Slovan Liberec – FC Baník Ostrava 3:1

FC Baník Ostrava – 1. FC Slovácko 0:0

Stejný start do ligové soutěže jako Viktoria zažívá i ostravský Baník. Ten na úvod ligové soutěže nejprve venku nestačil na Liberec, který poslal v úvodu do vedení Kpozo. Na 2:0 ještě před koncem prvního poločasu zvyšoval LukᚠČerv. Hned z hraje druhé části sice z penalty snížil Tetour, ale jakoukoliv šanci na bodový zisk Baníku zničil v šedesáté čtvrté minutě Doumbia.

Ani domácí premiéru nezvládli baníkovci tak, jak by si přáli. Přes devět tisíc fanoušků na Městském stadionu Ostrava branku nevidělo. Navíc v osmdesáté minutě vyfasoval červenou kartu Eneo Bitri, který tak bude hostům v Doosan areně chybět.

Vzájemné zápasy

16.4.2023 Ostrava – Plzeň 2:1

22.10.2022 Plzeň – Ostrava 3:1

15.5.2022 Plzeň – Ostrava 1:0

17.4.2022 Plzeň – Ostrava 2:1

20.11.2021 Ostrava – Plzeň 2:2

Předzápasový rozhovor