18. 7. 2015    Zápas

Viktoria opanovala český Superpohár!

FC Viktoria Plzeň
26. Hořava
32. Kolář

Superpohár / Sobota 18. 7. 2015, 19:15 / Doosan Arena

Superpohár / Sobota 18. 7. 2015, 19:15
Doosan Arena

FC Viktoria Plzeň

2:1

(2:0)

FC Slovan Liberec

52. Bartošák

sestavy

FC Viktoria Plzeň

Kozáčik – Rajtoral, Hubník, Procházka, Limberský – Hořava, Hrošovský – Kopic (67. Petržela), D. Kolář (90. Vaněk), Kovařík – Holenda (66. Mahmutovič)

FC Slovan Liberec

Hroššo – Mudra (82. Coufal), Švejdík, Pokorný, Fleišman – Pavelka, Folprecht – Delarge, Šural, Bartošák (87. Hadaščok) – Bakoš (77. Sus)

statistiky

Branky: 26. Hořava, 32. Kolář – 52. Bartošák, ŽK: Hubník – Pokorný, Švejdík, Rozhodčí: Královec – Wilczek, Kordula

Diváci: 8116

Přesně po roce nastoupili hráči Viktorie Plzeň opět do zápasu o český Superpohár. V Doosan Areně se šampion Synot ligy z Plzně utkal s vítězem Pohru FAČR, kterým se v loňské sezóně stal Slovan Liberec. Domácí nastoupili k zápasu v nové podobě domácích dresů.

První šanci zápasu si připsal po pěti minutách hry Jan Kopic. Prudký míč před branku gólmana Hrošša dokázala nová tvář v plzeňských barvách pouze otřít o tyč hostující branky. Na další šanci si muselo publikum v Doosan Areně počkat do 17. minuty. To Rajtoral s Procházkou skvěle vykombinovali situaci na levé straně liberecké obrany, zakončující TomᚠHořava ale levačkou z hranice pokutového území zamířil nad bránu. Chu si ale plzeňský středopolař spravil ve 26. minutě zápasu, kdy si ve vápně ideálně našel míč z rohového kopu a hlavou zamířil mimo dosah hostující gólmana – 1:0 pro Viktorii Plzeň! Opovědět se pokusil hned vzápětí dlouholetý viktorián Marek Bakoš, ale svou pumelici nasměroval jen do klubka hráčů před Matúšem Kozáčikem. Ve 32. minutě vybuchla znovu Doosan Arena radostí. To když si míč vyžádal Jan Kopic, který skvělým centrem našel zcela osamoceného Daniela Koláře. Z bezprostřední blízkosti poslal Kolář hlavou míč do brány tak prudce, že brankář Liberce nestihl ani zareagovat – 2:0! O pět minut později se mohl Kopic přiblížit i prvnímu vstřelenému gólu v dresu Viktorie, svůj samostatný únik ale utopil v kličkách, následný centr Rajtorala také ohrožením branky neskončil. Téměř vzápětí ale před gólmanem Kozáčikem vyplul Delarge. Svůj pokus o hokejový blafák nedotáhl a poslal míč jen těsně vedle pravé tyče plzeňské svatyně. Dvougólový náskok dokázali viktoriáni uhájit do konce první půle.

Druhý poločas načali velkou šancí viktoriáni. Dan Kolář skvěle vyslal Jana Kovaříka do vápna, jeho střelu brankář Hroššo vytěsnil jen před sebe. Tam dobíhal Daniel Kolář s Janem Holendou, kteří se ovšem před míčem nesrovnali zrovna nejlépe a tak skončila potenciální nebezpečná situace pouze srážkou dvou spoluhráčů. Z gólu se ale na druhé straně radovali hosté. Folprecht centroval a naběhnutý Bartošák usměrnil míč mimo dosah Matúše Kozáčika – 2:1. Hra se v této fázi zápasu přelévala rychle mezi oběma brankami, v 55. minutě měl možnost zakončit Kopic po takřka ideální zpětné příhře od Holendy. Jeho střelu k tyči ale Hroššo zneškodnil. V 61. minutě zahrozili opět Liberečtí, po rychlém protiútoku pálil po zemi Šural, ale jeho střela obletěla tyčku pouze z vnější strany. V 62. minutě podstoupil tvrdý souboj ve středu hřiště Holenda. Tentokrát se ovšem železný muž plzeňské sestavy, nezvedl ze hřiště tak rychle, jako v jiných případech. Po ošetření se zkoušel s bolestivou grimasou vrátit na trávník, ale v 66. minutě byl vystřídán Aidinem Mahmutovičem. O dvě minuty později odešel ze hřiště Jan Kopic, kterého nahradil Milan Petržela. Právě viktorián s jedenáctkou na zádech šikovně potáhl v 75. minutě míč středem hřiště, aby mohl oslovit Jana Kovaříka. Ten našel dlouhým míčem Františka Rajtorala, ale jeho pokus dokázala liberecká obrana zblokovat. Malý okamžik nato si TomᚠHořava u brankové čáry doslova povodil dva hráče hostí, do brány ovšem z ostrého úhlu míč neumístil. Šance se v poslední půlhodině začaly hromadit především před bránou Lukáše Hrošša. Důkazem byl i prudký pokus Kovaříka mířící ovšem jen do rukavic osmadvacetiletého gólmana. Pohlednou akci sehráli viktoriáni i v 81. minutě. Kovařík ideálně našel Petrželu, ten si díky zasekávačce nechal před míčem projet obránce hostí, ale tváří v tvář Hroššovi poslal balón jen nad břevno. V 83. minutě se sáhl na míč i Kozáčik, to když lapil nedůraznou střelu Davida Pavelky. Viktoriáni si závěr zápasu pohlídali a po výhře 2:1 si připsali druhý triumf v českém Superpoháru!