Železný muž plzeňské sestavy. Tak by se dal nazvat Václav Procházka, který v dosavadním průběhu letošní sezóny Synot ligy nevynechal v zápasech Viktorie ani minutu. Lze předpokládat, že v sobotním duelu na pražské Letné opět nastoupí ve středu obrany od úvodního hvizdu.

„Nervozitu moc nepociujeme. Na zápas se všichni moc těšíme, věříme, že ho zvládneme a že uděláme velký krok k zisku titulu,“ přemýšlí Václav Procházka. Sobotní střetnutí v Generali Areně bude soubojem nejlepšího útoku s nejúspěšnější obranou. „Je pravda, že Sparta má nejméně obdržených gólů, my zase nejvíc vstřelených. Ale nevím, jestli to na zápase něco mění. My nebudeme ustupovat od naší hry a budeme se projevovat ofenzivně. Věřím, že jejich dobrou obranu pokoříme,“ má jasno Procházka. „Všichni známe přednosti Davida Lafaty, se kterým se my stopeři potkáváme hodně často. Musíme si na něj dávat extra pozor a nesmíme mu dát ve vápně ani půl metru prostoru. Dokáže si dobře najít míč ve vápně, takže u něj musíme být natěsno a předvídat, kam by se mohl odrazit míč,“ dodává plzeňský obránce. Sparta ovšem umí zahrozit i prostřednictvím jiných hráčů. „Neříkám, že Lafata je jediné nebezpečí. Sparta má kvalitní kádr, ale my známe všechny jejich přednosti a budeme se snažit je ohlídat. Vnímám, že jejich ofenzivní síla se zvýšila i příchodem Václava Kadlece,“ upozorňuje viktorián s jednadvacítkou na zádech. 

Na podzim zvítězila Viktoria nad svým největším konkurentem v boji o titul o dvě branky. „Uvidíme až po zápase na Spartě, jak moc důležité je domácí vítězství. My jsme samozřejmě rádi, že jsme první duel vyhráli, ale nemůžeme jít do utkání v Praze s tím, že jsme Spartu porazili a teď to bude to samé. To by bylo špatně,“ uvažuje Václav Procházka. „Rozhodnout na Spartě ještě nemůžeme, to všichni víme. Naše vítězství by ale byl velký krok ke zvládnutí celé sezóny a k prvnímu místu. Takhle to vnímáme všichni v kabině,“ popisuje Procházka.

Samotné utkání bude sledovat vyprodaný stadion na Letné i statisíce fanoušků u televizních obrazovek. „My budeme chtít hrát stejně aktivně jako na podzim. Zápas bude mít náboj a kvalitu. Věřím, že to bude pěkná podívaná,“ říká plzeňský odchovanec. „Z posledních let jsme na zápasy na Spartě zvyklí, že zápasy jsou hlavně kvůli fanouškům hodně vyhecované. Mysím, že na nás to už nemůže zanechat žádné stopy, protože víme, že se bude rozhodovat jen a pouze na hřišti. Osobně mám rád, když bude dobrá atmosféra a plný stadion,“ těší se Procházka.