20. 7. 2022    Zápas - poháry

Skvělý vstup do předkol Ligy mistrů, viktoriáni vezou z Helsinek výhru

FC Viktoria Plzeň
50. Radulovič

2. předkolo / Středa 20. 7. 2022, 18:00 / Bolt Arena

2. předkolo / Středa 20. 7. 2022, 18:00
Bolt Arena

HJK Helsinky

1:2

(0:1)

FC Viktoria Plzeň

6. Chorý (pen.)
57. Kopic

sestavy

HJK Helsinky

Hazard – Tenho (70. Peltola), Hoskonen, Raitala – Browne, Väänänen, Hetemaj (79. Yli-Kokko), Murilo (79. Soiri) – Hostikka (70. Boujellab), Abubakari, Radulovič

FC Viktoria Plzeň

Staněk – Řezník, Pernica, Hejda, Havel – Bucha, Kalvach – Kopic (85. Holík), Sýkora (85. Qose), Mosquera – Chorý (81. Dedič)

statistiky

Branky: 50. Radulovič – 6. Chorý (pen.), 57. Kopic, ŽK: Tenho, Murilo – Bucha, Kopic, Mosquera, Rozhodčí: Dabanovič – Djukič, Todorovič (všichni Černá Hora)

Diváci: 5236

Nová sezona 2022/23 odstartovala. A to vítězně! Viktoriáni skvěle vstoupili do 2. předkola Ligy mistrů, když si z půdy HJK Helsinek odváží výhru 2:1, o kterou se postarali TomᚠChorý a Jan Kopic. Plzeň tak bude za týden obhajovat v domácí odvetě postup do další fáze.

Dvojzápas s HJK začal pro červenomodré tím nejlepším možným způsobem. Pavel Bucha vystřelil ve vápně, kapitán domácího týmu Miro Tenho zahrál rukou a Plzeň měla možnost zahrávat penaltu. Tu bezpečně proměnil TomᚠChorý a Západočeši už od šesté minuty vedli. Potom se hodně dlouho hrálo hlavně ve středu pole bez větších šancí.

Na ty se čekalo do poslední čtvrthodiny prvního poločasu. A jednu takovou – a obrovskou – měli Plzeňané. LukᚠKalvach vystřelil zpoza vápna, míč se od stopera Helsinek odrazil před volného Chorého, jenže ten chtěl posunout balon ještě Milanu Havlovi, ale přihrávka se mu nepovedla podle vlastních představ.

O minutu později dostal LukᚠHejda z voleje míč podruhé do helsinské brány, ale rozhodčí odmával ofsajd. Poté se musel ukázat na druhé straně také Jindřich Staněk. Perparim Hetemaj odcentroval přesně na hlavu Bojana Raduloviče a plzeňský gólman vytáhl parádní robinsonádu. Potom měla jednička FCVP také trochu štěstí, když stejný hráč orazítkoval břevno.

Vstup do druhé půle se tentokrát povedl finskému celku. Staněk si nejprve poradil se střelou Hostikky, jenže k němu se míč odrazil zpátky, pak ho ještě předložil Radulovičovi a domácí útočník se na svůj třetí pokus dočkal gólu. Viktoriáni si však během pár minut vzali své vedení zpět, Jan Kopic si navedl balon na střed hřiště a levačkou vypálil přesně na zadní tyč.

Viktoriáni tak zvládli svůj úvodní duel sezony 2022/23, když porazili v prvním ze dvou zápasů 2. předkola Ligy mistrů Helsinky 2:1. Do domácí odvety si tak odváží nadějný výsledek na postup.

Sestřih