Podzimní část sezony je pro všechny naše týmy dohraná a my tak pro vás máme postupné shrnutí a hodnocení jednotlivých mládežnických týmů. U15 bojuje o nejvyšší příčky v české lize žáků. „Hráči ukázali fotbalovost, velkou bojovnost a vůli vyhrát,“ říká trenér Kovář.

Jím vedený celek se po první polovině ročníku drží na čtvrté příčce s 30 vstřelenými a 19 inkasovanými góly, což je z celé ligy nejméně. Kromě výborné obrany viktoriány zdobí také domácí bilance, v tomto ohledu jim po právu náleží druhé místo.

„Hodnocení podzimu bych rozdělil na dvě části. Ta první je fotbalová, kterou hodnotím pozitivně. Hráče musím pochválit za přístup k tréninkovému procesu a k zápasům, v nichž se objevovaly prvky z tréninků a zároveň je vidět i individuální pokrok v činnostech u všech hráčů,“ uvedl trenér Jan Kovář.

„Druhá část je zdravotní a tu moc pozitivně hodnotit nemohu, jelikož jsme museli celkem často řešit zdravotní problémy, které vyřadilo hráče z tréninkového procesu i na několik týdnu. Během celého podzimu se nestalo, abychom byli všichni v pořádku,“ popisuje nejpalčivější problém svého mužstva.

Delší dobu je ale trápila také špatná produktivita. „V zápasech jsme si vytvářeli spoustu šancí, ale ne vždy se nám je podařilo proměňovat,“ říká Kovář. Ovšem nezapomíná ani na věci, v nichž jeho svěřenci vynikají.

„Jedna z předností jsou defenzivní činnosti. Na soupeřovo polovině využíváme hodně represinku k získávání míčů. Kluci se poctivě vracejí pod míč a jsou úspěšní v soubojích. Dokážeme se zastupovat a zajišovat. V soutěži máme nejméně obdržených branek. Do ofenzivních činností bych vyzdvihnul kreativitu hráčů. Zároveň je potřeba neustále pracovat na celkovém rozvoji jednotlivých hráčů, abychom byli rychlejší, přesnější a zvládali hrát náročné zápasy pod časoprostorovým tlakem,“ vysvětluje. 

Červenomodří momentálně ztrácí pět bodů na vedoucího ligového peletonu, kterým je pražská Slavie, již přitom v posledním kole porazili po skvělém domácím obratu 3:2. Hned dva góly sešívaným vstřelil třináctiletý útočník Vukovič, jenž je s osmi zásahy nejlepší střelec svého týmu.

Poslední utkání:
Viktoria Plzeň U15 - SK Slavia Praha U15 3:2 (1:2)
Střelci: 29. Vukovič Kristian, 49. Hubáček Marek, 60. Vukovič Kristian - 33. Šmiga Jakub, 37. Kubů Patrik

„To utkání se nám povedlo výkonnostně i výsledkově. Stejně tomu bylo v domácím souboji se Spartou (1:0). Hráči v zápasech ukázali fotbalovost, velkou bojovnost a vůli vyhrát. Zároveň na hřišti plnili vše, co jsme po nich v kabině chtěli,“ těší mladého kouče.

Našly se ale i zápasy, které se jeho svěřencům zdaleka nevyšly podle představ. „Nejméně povedený byl určitě ten v Hradci Králové. Nevycházel nám od první minuty. Dělali jsme hloupé chyby a soupeř se dostal do brzkého dvougólového vedení. Začali jsme hrát zbrkle a soupeři to hodně usnadnili. Utkání jsme nakonec prohráli 0:4,“ ohlíží se.

To byla ovšem jen jedna z mála kaněk, která v dalších bojích nijak výrazně jeho tým neovlivní. „S touto generací hráčů spolupracujeme již rok a půl. Neustále jim vštěpujeme, abychom byli hodně aktivní bez míče a odvážní s míčem směrem dopředu. Chceme hrát kombinační fotbal, vytvářet přečíslení v různých prostorech. Zároveň chceme být hladoví po brankách a tlačit se do zakončení,“ uzavírá.