Tisková konference před prvním zápasem ve skupině Evropské konferenční ligy proti Ballkani s Miroslavem Koubkem.

Pane trenére, máte v zádech deset výher. Jak to vnímáte?

Musíme trochu krotit emoce. Už to bylo dokonce součástí přípravy na zápas ve Zlíně. Já na to dbám, myslím na to a kluci argumentaci chápou. 

Jste před svým trenérským debutem v základní skupině evropských pohárů nervózní?

Nervózní nejsem, těším se, mám pocit natěšenosti. Jelikož je to prvně, tak o to víc si to člověk může užít. Konečně se to podařilo, jsem rád a těším se. 

Půjdete do utkání jako favorit?

Já role favoritů nemám rád, samozřejmě je to názor novinářů a bookmakerů. Já jsem pokorný k soupeři, je to velice kvalitní soupeř. Ti kluci jsou výteční na balonu a mají rychlou dynamiku. Známe jejich přednosti, i jejich slabiny a věřím tomu, že toho dokážeme využít.

Berete se jako favorit celé skupiny?

Nemyslím si, že jsme takoví favoriti tohohle zápasu a celé skupiny. Je tam Dinamo Záhřeb, Astana, která hraje na umělce. To jsou těžcí a kvalitní soupeři, kteří vyřadili kvalitní soupeře. Je potěšitelné, že nᚠvýkon je hodnocen tak, že jsme favorité, ale já to tak úplně nevidím, celou tu skupinu. Zítra v domácím prostředí uděláme vše proto, abychom to zvládli. 

Myslíte si, že bude Ballkani podobným soupeřem jako Drita?

V loňském ročníku kosovské ligy skoro žádný rozdíl nebyl. Drita skončila jen tři body za mistrem Ballkani s obrovským náskokem před ostatními mužstvy. Toto mužstvo je fotbalovější, je útočně laděné, má silnější kombinaci a držení míče. Je střelecky produktivní a je rafinované a takticky dobře připravené. 

Po nepovedeném startu jste naskočili na vítěznou vlnu. Čím to?

Je to proces stabilizace. Nám se nevydařil vstup, ty první tři zápasy, kdy jsme měli jednu porážku a dvě remízy a nebyli jsme produktivní. Hledali jsme cestu, jak to zproduktivnit. Myslím si, že jsme se trefili do toho, jak využít obě věže, co tu máme. Začalo se jim dařit a začali být i produktivnější s podporou zálohy, tudy šla ta cesta. Zproduktivnit to, změnili jsme rozestavení, to s tím souvisí, a to se v této fázi podařilo. 

Máte v plánu dělat nějaké změny v sestavě?

Myslím, že když něco funguje, tak se to má ponechat do té doby, dokud to funguje. Vždy je to o jednom, dvou postech s ohledem na soupeře, ale abychom po zápase ve Zlíně něco měnili, ve smyslu personálním, to by byla hloupost. 

Je pro vás účast ve skupinové fázi evropských pohárů vrcholem kariéry?

Jelikož jsem skupinu ještě nehrál, tak je to součástí vrcholu mé kariéry. Je to potěšitelné, že se dosáhla nějaká meta. Já se dostal do ligy v 57 letech, dnes tam jsou po třicítce, já si to musel odpracovat. Teď to "ovoce" přichází, ale aby mi to vytvářelo nějaké další sny, to ne.