Nᚠkapitán LukᚠHejda dnes prodloužil smlouvu s Viktorkou. Udělal si čas i na rozhovor pro klubový web, v němž promluvil o svém snu i o sobotním začátku Plzeňskýho jara a fanouškům vzkazuje: ”Atmosféra je na vás, viktoriáni!”

„Je to pro mě další krok v kariéře. Viktoria hraje výborný fotbal, opět bude bojovat v evropských pohárech i o špičku Gambrinus ligy. Přicházím s respektem, ale zároveň velkou touhou se mezi tak kvalitními fotbalisty prosadit,“ řekl dvaadvacetiletý LukᚠHejda po svém příchodu do Viktorie Plzeň v roce 2012.

Řekl bys, že ses dokázal prosadit? (úsměv)

Řekl bych, že ano (úsměv). Když jsem to tehdy říkal, tak jsem si ani neuvědomoval, že bych tady mohl být tak dlouho. Bral jsem to tak, že udržet se v takovém klubu takovou dobu bude extrémně těžké, takže za to jsem nesmírně rád a vděčný. Čekal jsem, že bych tady mohl být tři, čtyři, pět let maximálně a zase půjdu o dům dál. Takhle jsem si to v hlavě maloval, ale že bych se tady udržel takhle dlouho, to mě ani nenapadlo. Hlavně jsem tu zažil takové úspěchy… Maloval jsem si to úplně jinak a jsem strašně rád, že to dopadlo tak, jak to dopadlo.

S Viktorkou si vyhrál pět titulů. Zahrál si všechny evropské poháry. Je něco, co bys s ní ještě chtěl dokázat?

Chtěl bych s ní vyhrát pohár! To je jediné, co mi chybí. Pohár bych chtěl strašně moc a myslím si, že tuto sezonu to máme dobře rozjeté. I pro tuto sezonu je to můj velký cíl. V české lize je to to jediné, co mi chybí.

Jaký z těch pěti titulů je pro tebe nejvíc?

Stoprocentně ten poslední, protože to byla neskutečná jízda. Nikdo, ale opravdu nikdo, s námi nepočítal. O to víc jsem si to vychutnal. I z osobního hlediska to byla moje nejlepší sezona v kariéře. Dával jsem góly, hrál jsem prakticky všechno. Od prvního do posledního zápasu nám to strašně sedlo. Na tento rok budu vzpomínat do konce života.

Co pro tebe znamená být kapitánem Viktorie?

Je to něco speciálního. Kapitánskou pásku tady v Plzni nosili opravdu velcí hráči. Zvolila si mě kabina, a to mě hodně potěšilo. V klubu je to veliké ocenění za práci, kterou jsem tu odvedl a moc si toho vážím.

Svou první branku v dresu Viktorky si vstřelil 19. dubna 2013 do sítě Příbrami, kde jsi před tím působil. Jak na to vzpomínáš?

Chvilku jsem přemýšlel, který gól byl první, ale jak jsi mi to připomněl, tak si to vybavuji. Myslím, že to bylo ze standardky, na zadní tyči jsem to doklepl do prázdné. Pro mě to v tu chvíli byla euforie. V té době jsem moc nehrál, spíš jsem naskakoval a sbíral první starty a minutky. Gol člověku vždycky pomůže a moc dobře si na tu branku vzpomínám. Navíc byl vítězný.

Na který moment v dresu Viktorie vzpomínᚠnejvíc a nejradši?

Když jsem přebíral pohár při posledním titulu a Liga mistrů. V Lize mistrů nemůžu vypíchnout jen jeden moment. Každý zápas, znělka na velkých stadionech, to je pro mě nejvíc.

V tuto chvíli mᚠna svém kontě 283 ligových startů. Koukᚠna po metě tří set a klubu legend?

Poslední půl rok se mi to tak nějak všude připomíná. Mám to v podvědomí, že se to pomalu blíží. Zápasů mi zbývá málo. Sice se říká málo, ale víte, jak to ve fotbale chodí. Ale ano, nebudu říkat, že ne. Ta meta tří set zápasů v lize je krásná a chtěl bych toho docílit. Hlavně v dresu Viktorky!

Další zajímavou statistikou je klubu ligových kanonýrů. Tam ti chybí 72 branek, myslíš, že to také zvládneš? (smích)

To asi ne. (smích) Myslím, že na stopera dávám poměrně dost branek. Teď mám nějakých dvacet sedm, dvacet osm branek v lize. Řekl bych, že je to slušné číslo na stopera. Na třicítku bych to chtěl určitě dotáhnout! Třicítka by byla fajn. Stovku asi nedám. (smích)

Jsi rodák z Bílovce. Jezdíš ještě někdy navštívit svou rodnou ves?

Bohužel málo. Dostanu se tam málokdy, jelikož program máme opravdu nabitý. Je to zkrátka daleko. Když už se tam konečně dostanu, tak je to na otočku. Maximálně jeden dva dny. Člověk stihne jen tu nejbližší rodinu. Domu se dostanu prakticky dvakrát do roka.

Do velkého fotbalu jsi nakoukl v nedaleké Ostravě, kde budeme v úterý dohrávat 17. kolo. Je to pro tebe pořád trochu speciální?

Určitě. Baník mě vychoval pro velký fotbal, za což jsem jim vděčný. Vždycky, když hrajeme s Baníkem, tak je to pro mě něco výjimečného. Pořád to beru trochu jinak než ostatní zápasy. Navíc proti Baníku se nám s Viktorkou vždycky dařilo a za to jsem jenom rád.

Jak se ti hraje s mladými obránci jako jsou Robin Hranáč, Sampson Dweh nebo Honza Paluska?

Posledních několik zápasů jsem se dostal do pozice, kde hraji středního stopera a tam mi to vyhovuje daleko víc. Robin mě hodně překvapil. Šel extrémně výkonnostně nahoru. Má všechny předpoklady pro velký fotbal. To samé Honza Paluska. Ten má sice zatím ještě čas, protože je mladý, ale jak už jsem říkal v létě před startem přípravy. Jsem z něj v šoku. Na svůj věk je vyzrálým hráčem a v budoucnu z něj bude výborný fotbalista. Sampson, to je neřízená střela. (smích) Ale je to řízný a velmi kvalitní bek. Se všemi se mi hraje dobře a naše spolupráce funguje. Vyhovíme si a všichni kolem mě jsou rychlí hráči, a to mi vyhovuje. (smích) Ulehčuje mi to práci a za to jsem rád.

V sobotu začíná Plzeňské jaro. Vyhlížíš už ligový start?

Všichni v kabině se těší. Příprava, to prostě není ono. Přípravná utkání nemají takový náboj. Vždycky tomu něco chybí. Na ligové zápasy se všichni těší, hlavně u nás. Těšíme se na plný stadion, lidi nás tu vždycky ženou. To si každý z nás užívá. Pauza sice nebyla nějak extrémně dlouhá, ale člověku chybí adrenalin. Zápasy, kde jde prakticky o všechno. Za celou kabinu můžu říct, že se nesmírně těšíme na start ligy. A Atmosféra je na vás, viktoriáni!"