Dalším soupeřem viktoriánů bude olomoucká Simga. Utkání startuje v neděli v 15 hodin. Shrnutí našeho soupeře si prohlédněte v našem předzápasovém preview.

INFORMACE PRO FANOUŠKY

Základní informace

Umístění v minulé sezoně

6. místo, 48 bodů, skupina o titul, skóre 53:47

Změna v kádru Sigmy

Odchody: Chytil, Poulolo, Zlatohlávek, Vaněček, Greššák

Příchody: Juliš, Matys, Křišál, Muritala

Trenér

Václav Jílek započal svou trenérskou karieru v mládeži olomoucké Sigmy a její třetiligové rezervy. V roce 2009 byl vyhlášen nejlepším trenérem dorostu v České republice. Byl asistentem Jaroslava Hřebíka u české reprezentace do devatenácti let, se kterou získali na mistrovství Evropy v roce 2011 stříbrné medaile. Hřebík se poté stal generálním sportovním manažerem pražské Sparty a Jílka si povolal jako asistenta hlavního trenéra Vítězslava Lavičky. Spolu vyhráli v sezoně 2013/2014 mistrovský titul. Debut na pozici hlavního trenéra si Václav Jílek odbyl 12. května 2012, kdy vedl pražskou Spartu proti Českým Budějovicím. Sparta tehdy vyhrála 3:0. Poté se ale Jílek vrátil k olomoucké mládeži. Současně se stal asistentem Vítězslava Lavičky u jednadvacítky.

Ke kormidlu A-týmu Sigmy Olomouc nastoupil Jílek poprvé v říjnu roku 2015. Vítězného debutu se ale nedočkal. Sigma tehdy podlehla Slavii 0:2. Devětasedmdesát zápasů odtrénoval kouč Jílek na pozici hlavního trenéra Olomouce, než zamířil na lavici pražské Sparty. Tam vydržel necelou sezonu, než byl po neuspokojivých výsledcích odvolán a nahrazen Václavem Kotalem. Od 1. července 2021 zahájil Jílek své druhé působení na lavičce Sigmy, kterou tak vede již třetí sezonu.

„Je to třetí těžké venkovní utkání od začátku ligy. Sparta, Slovácko i Plzeň jsou česká špička. Bude to náročná prověrka. Já chci, abychom obstáli herně a ukázali, že jsme schopní s Plzní hrát vyrovnaný zápas. Na Spartě byly nějaké úseky, ale nebyli jsme konkurenceschopní celých 90 minut, na Slovácku jsme to zvládli jen výsledkově. V Plzni chceme plnohodnotný výkon a pak to, myslím, může být atraktivní utkání. Naše mužstvo je posíleno třemi vítězstvími a věřím, že to ukážeme,“ řekl pro klubový web před zápasem v Doosan Areně trenér A-týmu Václav Jílek.

Zajímavost

V dresu Viktorie Plzeň působí hned trojice odchovanců Sigmy Olomouc, konkrétně TomᚠChorý, LukᚠKalvach a Václav Jemelka.

Ligový start

AC Sparta Praha – SK Sigma Olomouc 2:0

SK Sigma Olomouc 2:0 – MFK Karviná 3:1

1.  FC Slovácko – SK Sigma Olomouc 0:2

SK Sigma Olomouc – FK Teplice 2:1

Vzájemné zápasy

13.5.2023 Plzeň - Olomouc 1:3

4.3.2023 Plzeň - Olomouc 1:1 

10.9.2022 Olomouc - Plzeň 2:3

9.4.2022 Olomouc - Plzeň 1:1 

6.11. 2021 Plzeň - Olomouc 0:0

Předzápasový rozhovor