24. 8. 2023    Zápas

Z Kazachstánu vezeme vítězství 2:1, poprvé se prosadil Cadu

FC Viktoria Plzeň
90+8. Deblé (pen.)

Play-off / Čtvrtek 24. 8. 2023,   / Kostanay Central Stadium

Play-off / Čtvrtek 24. 8. 2023,  
Kostanay Central Stadium

FC Tobol Kostanay

1:2

(0:0)

FC Viktoria Plzeň

73. Cadu
90. Kalvach

sestavy

FC Tobol Kostanay

Konovalov – Kairov (90. Kireenko), Rogač, Mladovič, Asrankulov – Šachov (69. Orazov), Mužikov (C) (90. Zabelin), Ilić – Žarynbetov (69. Ivanovič), Déblé, Vukadinovič.

FC Viktoria Plzeň

Staněk – Hejda (C), Hranáč, Dweh – Kopic (90+3 Holík), Kalvach, Traoré, Bucha, Cadu – Durosinmi (56. Chorý), Šulc (56. Vlkanova).

statistiky

Branky: 90+8 Deble - 73. Cadu, 90. Kalvach

ŽK: 59. Ilič, 62. Asrankulov - 85. Kalvach, 90. Chorý

Rozhodčí: Barbu – Marica, Busci

Střely na bránu: 7 - 6

Střely mimo: 5 - 4

Rohy: 6 -8

Ofsajdy: 1 - 0

Fauly: 12 - 20

Diváci: 8420

Z prvního utkání Play off Evropské konferenční ligy vezou viktoriáni vítězství 2:1. První branku v dresu Viktorky si připsal Cadu. Svou první letošní branku dal i LukᚠKalvach. Viktoriáni tak na dálném východě vyhráli 2:1.

Do první větší příležitosti se dostali hráči domácího Tobolu. Po rohovém kopu zůstal na zadní tyči osamocen Roman Asrankulov, který ale branku naštěstí přestřelil. V jedenácté minutě zahrozili také Západočeši. Z pravé strany poslal balon do vápna Honza Kopic a posadil ho přesně na hlavu Pavla Šulce. Ten bohužel mířil přesně do míst, kde stál brankář Konovalov. Domácí poté jak se říká přitvrdili muziku. Po jednom z faulů poslal do šestnáctky balon LukᚠKalvach. Na ten si naskočil Rafiu Durosinmi. Jeho hlavičku vyrazil do tyče Ivan Konovalov. Dva rohové kopy poté přišlo do vápna, ve kterém pracuje Jindřich Staněk. Ten také ukázal, kdo v něm vládne a balon dvakrát ze vzduchu stáhl.

Po polovině první půle vyzkoušel ránu z dálky Pavel Šulc, ale jeho střela minula branku o dobré dva metry. Ve třicáté čtvrté minutě přišla jedna z větších příležitostí Tobolu. Balon ve vápně propadl až k Miljanu Vukadinovičovi, bratrovi českým fanouškům známějšího Vukadina Vukadinoviče. Ten balon propíchl na Muzhikova. Staněk mu ale balon ukradl od nohy. Poté si Staněk sáhl na balon ještě dvakrát během minuty. Nejprve zprava a poté zleva ho vyzkoušel z dálky Serges Deble. Ani jednou ale Staňka nepřekonal. Pět minut před koncem prvního poločasu pálil po rohovém kopu Durosinmi. Bohužel těsně nad. Největší šance prvního poločasu přišla těsně před jeho koncem. Nejprve se vydal na útočný výlet LukᚠHejda. Hra se ale rychle otočila a dopředu mířili domácí. Zharynbetov vedl balon od poloviny hřiště a šel se svým spoluhráčem sám proti Robinovi Hranáčovi. Situaci dobíhal Hejda. Naštěstí Zharynbetov celou situaci prováhal. Nešel sám, nepřihrál, takřka zastavil. Nakonec z paniky vypálil a míč poslal mimo. Ke konci poločasu ještě pálil Cadu a Bucha, ale brankáře nepřekonali. V prvním poločase jsme se tak branky nedočkali.

Čtyři minuty po začátku prvního poločasu vyzkoušel pozornost Jindřicha Staňka Samat Zharynbetov, ale ani tentokrát našeho brankáře neohrozil. V padesáté čtvrté minutě už znovu hrozili domácí. Vukadinovič se prosmýkl kolem brankové čáry až do šestnáctky a zkoušel merunu prostrčit mezi nohama Jindřich Staňka. Ten byl připraven. V šedesáté čtvrté minutě to zkoušel nůžkami TomᚠChorý, jenže mimo. Pak už se ale začaly dít věci.

Honza Kopic z pravé strany poslal balon do vápna, který prodloužil hlavou TomᚠChorý na zadní tyč. Tam zůstal úplně volný Cadu a svou první brankou v dresu Viktorie utišil fanoušky na stadionu. Poté zahrál rukou na hranici vápna Ibrahim Traoré. Z dobré příležitosti ale ohrožení nepřišlo. Minutu před koncem základní hrací doby bylo ještě veseleji. Viktoriáni přečíslili Tobol na jejich vlastní šestnáctce. Adam Vlkanova pak míč fantasticky prostrčil na Lukáše Kalvacha, který si poradil a překonal brankáře Tobolu. Jenže poté přišla šestá minuta nastavení a ruka ve vápně Viktorie. Situaci musel přezkoumat VAR a rozhodčí ukázal na pokutový puntík. Tu proměnil Serges Deble a snížil na 1:2. To bylo na stadionu v Kosatanyi vše.