Kategorie U16 zažívá vskutku parádní sezonu. Viktoriánské naděje totiž vedou soutěž s tříbodovým náskokem na pražskou Slavii, mají na kontě jedinou prohru, a navíc najely na osmizápasovou sérii bez prohry. Aby toho nebylo málo, tak svěřenci trenéra Davida Vaněčka přivezli i bronzové medaile z Memoriálu Vlastislava Marečka. „Titul by byl super úspěch,“ říká v rozhovoru pro klubový web Vaněček.

S čím jste šli do této sezóny?

Já jsem popravdě nevěděl, co čekat. K týmu jsem přišel před sezónou a kluci navíc kvůli covidu dva ročníky skoro nehráli, prakticky jen trénovali, takže bylo těžké cokoliv odhadovat. Nastavili jsme si, jak chceme hrát, jak se chceme prezentovat a od té doby to vypadalo dobře, všechno do sebe zapadlo. A pak jsme to každým zápasem potvrzovali. Jsme průběžně první, skončili jsme třetí na Memoriálu Vlastislava Marečka a teď na to navazujeme dál. Titul by byl super úspěch, ale na druhou stranu jde hlavně o rozvoj hráčů, nejvíc ze všeho mě těší, že podávají kvalitní výkony a posouvají se dál do vyšších kategorií, kde se jim rovněž daří.

Vedete ligu s jedinou prohrou a se slušným skóre 87:22, jak zatím hodnotíte letošní sezonu?

Sezóna se od začátku vyvíjí dobře, podzim jsme zvládli bez prohry, takže byl úspěšný. Doma jsme porazili Slavii 3:1 a celkově jsme ty t잚í zápasy relativně zvládali. Akorát hned první zápas sezony na Bohemce jsme vedli 2:0 o poločase a nakonec remizovali 2:2. Pak jsme ještě remizovali s Kladnem 0:0, kde jsme neproměnili několik šancí, a v 90. minutě nedali penaltu. Do jara jsme vstoupili prohrou se Žižkovem, kdy jsme neodehráli dobrý zápas, kluci si trochu mysleli, že to půjde samo. Takže o poločase byla bouřka v kabině, pak jsme to dokázali otočit na 3:1, ale stejně jsme pak prohráli 3:4. Pak jsme si k tomu něco řekli a od té doby jsme neprohráli.

Zmínil jste Memoriál Vlastislava Marečka, tedy celoroční mládežnický turnaj, jenž vyvrcholil velkým finále na pražském Strahově. Nakonec vás před branami samotného zápasu o titul zastavila Sparta a vy jste pak ovládli utkání o třetí místo se Zbrojovkou Brno. Kam bronz z tohoto turnaje řadíte z hlediska úspěchů?

Je to rozhodně největší úspěch, kterého jsme s tímto týmem společně dosáhli. A je to největší úspěch i pro mě jakožto pro trenéra.

Jaký zápas z dosavadní sezóny se vám v pozitivním smyslu vryl do paměti?

Určitě domácí utkání se Slavií, dokázali jsme je dostat pod tlak, do ničeho jsme je nepouštěli a někdy v 70. minutě jsme vedli 3:0 a jasně zápas kontrolovali. V tu chvíli jsem z toho týmu měl pocit, že nemůžeme nikdy prohrát.

Získali jste bronz na zmíněném turnaji, vedete ligu, daří se vám… Nebojíte se, že usnete na vavřínech?

To hrozí v jakémkoliv věku. Hráči tomu snadno podlehnou, to se ukázalo v tom utkání se Žižkovem, kdy jsme se už viděli na závěrečném turnaji Memoriálu Vlastislava Marečka. I proto se snažíme kluky různě motivovat, aby makali dál stejně.

Co je největší předností vašeho mužstva?

Je to určitě týmovost a dobrá parta, a co se týče herních vlastností, tak máme slušně zvládnutý presink, díky čemuž se nám často daří získávat míče blízko soupeřově bráně. Rovněž máme dobré standartní situace, trénujeme je, nacvičujeme signály a máme i hráče, kteří si při nich umí dobře naběhnout.

Vyzdvihl byste nějaké individuality? Napadá mě třeba útočník Adam Šlegel, jenž je s 19 góly na kontě druhý nejlepší střelec soutěže…

Šlegy je dobrý útočník, standartně se dokáže do šancí dostávat a následně je i proměňovat. Ale nezmiňoval bych žádné jednotlivce, naším nejlepším hráčem je tým.

S čím půjdete do zbytku sezony?

Teď půjdeme zápas od zápasu, ale cíl je jasný: hrát dobře a rozvíjet hráče. Ale už chci na kluky i trochu vytvořit tlak s tím, že chceme být první v tabulce.

V neděli vyzvete beznadějně poslední Rokycany, které získaly jen 4 body. Co od zápasu očekáváte?

Je to derby, takže se kluci určitě vyhecují. Minule jsme je porazili 8:2 i když ten zápas určitě nebyl tolik jednoznačný. Záleží na tom, jak k tomu ti kluci přistoupí. Pokud do toho od začátku vstoupí naplno, nebude co řešit, ale pokud ne, tak můžeme dostat hloupý gól, Rokycany se pak mohou dobře bránit, my nedáme šance a může to skončit jakkoliv. Ale věřím klukům, že to zvládneme a v derby zvítězíme!