Už tuto středu začíná pro celou fotbalovou Plzeň první ze šesti vrcholů podzimní části sezony. Viktoria se probojovala přes tři obtížná předkola až do skupinové fáze Ligy mistrů a 7. září od 21:00 začíná její pou v nejprestižnější fotbalové klubové soutěži světa. Jako první se utká s Barcelonou na slavném Camp Nou. Pojďme si soupeře představit.

Jak se kvalifikovali: Španělský vicemistr

Minulá sezona: Skupina (3. místo), čtvrtfinále Evropské ligy

Největší úspěch v Lize mistrů: 5x vítěz (1991/92, 2005/06, 2008/09, 2010/11, 2014/15)

Stadion: Camp Nou je domovským stánkem Barcelony od svého dokončení v roce 1957. Se současnou kapacitou 99 354 diváků je největším stadionem v Evropě a čtvrtým největším fotbalovým stadionem na světě. Ve své historii hostil dvě finále Evropského poháru/Ligy mistrů, dvě finále Poháru vítězů pohárů nebo pět duelů evropského Superpoháru. Letos v březnu klub oznámil, že se dohodl s hudební streamovací společností Spotify na získání práv o pojmenování barcelonského svatostánku, nynější celý název tak zní Spotify Camp Nou. V blízké budoucnosti bude katalánský velkoklub svůj chrám rekonstruovat.

Trenér: Xavi Hernández – jeden z nejuznávanějších hráčů Barcelony vůbec proměnil Blaugranas poté, co byl jmenován nástupcem Ronalda Koemana. V minulé sezoně dovedl klub z devátého místa v lize až na druhou příčku a ve své první sezoně zaznamenal velký úspěch. Od bývalého záložníka a ikony klubu se nyní u kormidla očekávají velké věci.

Zajímavý hráč: Pedri, kterému bude v listopadu teprve 20 let, se stal od svého příchodu z Las Palmas v posledních dvou sezonách klíčovým kolečkem v mašině Barcy. Španělský mladík je díky své práci s míčem často srovnáván s Andrésem Iniestou.

Velký letní podpis: Neúnavný polský střelec Robert Lewandowski překonal rekord Gerda Müllera z roku 1973, když v uplynulém kalendářním roce nastřílel v německé Bundeslize 43 branek a pomohl Bayernu k zisku desátého titulu v řadě. Více gólů než obávaný „Lewa“ vstřelili od začátku sezony 2011/12 pouze Lionel Messi a Cristiano Ronaldo.

Koho sledovat: Gavi se stal nejmladším hráčem, který kdy nastoupil za Španělsko – v reprezentačním dresu debutoval ve věku 17 let a 62 dní. Ke svému již tak bohatému seznamu úspěchů přidal tento velký talent také titul nejmladšího střelce národního týmu, když se svou trefou zapsal proti České republice.

Zajímavost: V minulé sezoně se Barceloně poprvé od sezóny 2000/01 nepodařilo postoupit ze skupinové fáze Ligy mistrů, v tomto tažení navíc skórovala pouze dvakrát. Její nejnižší předchozí bilance ve skupině LM byla sedm bodů, což loni vyrovnala.

Poslední zápas: Barcelona o víkendu nastoupila ke šlágru 4. kola La Ligy na hřišti Sevilly a svému soupeři nic nedarovala. Svěřenci legendárního Xaviho jeden z předních španělských týmů smetli, k výhře 3:0 přispěli svými góly Raphinha, Robert Lewandowski a Eric Garcia. Se třemi výhrami a jednou remízou se Barcelona drží na 2. místě tabulky za zatím bezchybným Realem Madrid.