4. března nás v 17:30 čeká v Doosan Areně čtvrtfinálový souboj v rámci MOL Cupu proti Mladé Boleslavi. Permanentkáři mají vstup zdarma, pro ostatní jsou vstupenky k zakoupení na všech distribučních kanálech. Před deseti lety český pohár ovládla právě Viktoria, čímž se odstartovala úspěšná éra i na evropském poli. Nyní má Viktoria jasný cíl: pokusit se trofej získat znovu.

Cesta pohárem začala v září 2009 na hřišti Vlašimi, kde Plzeňští po gólech Střihavky, Bakoše a Rezka vyhráli 3:1. Následovalo vítězství 4:1 nad Duklou, které brankami zařídila opět ofenzivní esa Bakoš, Kolář, Rezek a Střihavka.

Osmifinále proti Kladnu už se hrálo na dva zápasy. Plzeň vyhrála venku 3:0 (góly Ševinský, Petržela, Rezek), druhý přinesl remízu 1:1 (gól Rezek).

Čtvrtfinálové souboje na jaře s Příbramí byly vyrovnané. Domácí vyhráli viktoriáni po gólu Bakoše 1:0, odveta skončila výsledkem 1:1, když se za Plzeňské prosadil Petržela.

Velký boj se uskutečnil v semifinále se Sigmou. Domácí zápas skončil navzdory plzeňskému vedení 2:0 remízou (góly Kolář, Horváth), v Olomouci ale tým trenéra Pavla Vrby vyhrál 3:1 po trefách Rezka, Střihavky a Petržely. A tak přišlo na řadu finále...

Finále proti Jablonci, na které se viktoriáni ohromně těšili. Hrálo se na pražské Letné, Viktoria měla možnost získat svou první trofej od roku 1971 a kvalifikovat se do pohárové Evropy. Fanouškovské pokřiky „UEFA do Plzně“, které byly mnohdy brány s nadsázkou, mohly být reálně vyslyšeny.

Zápas začal výborně. Ve druhé minutě po rychlé kombinační akci otevřel skóre Milan Petržela.

Červenomodří pokračovali ve skvělém vstupu, ale druhou branku ne a ne přidat. Následně se hra vyrovnala a po necelé hodině hry také skóre. Za Severočechy se prosadil obávaný kanonýr David Lafata. Obrat okamžitě mohl dokonat Pekhart, jenže v gólu mu zabránil Michal Daněk! A tak přišla velká chvíle plzeňského fotbalu.

68. minuta. Velký tlak viktoriánů stvrdil hlavičkou po centru stoper David Bystroň – 2:1!

A toto vedení již Viktoria udržela. Díky tomu se tak se závěrečným hvizdem mohla radovat ze zisku poháru. Tehdy asi málokdo ještě tušil, jak úspěšná éra Viktorky se tím nastartuje...

Sestava ze zápasu byla následující: Daněk – Rajtoral, Navrátil, Bystroň, Limberský – Petržela (89. Rýdel), Kolář (90. Ševinský), Rada, Horváth, Rezek – Střihavka (83. Bakoš)

„Po 39 letech jsme dostali klub do evropských pohárů, což je obrovský úspěch,“ těšilo tehdy trenéra Pavla Vrbu. Jeho tým se následně přesunul zpět do Plzně na náměstí, kde ho přivítaly stovky fanoušků. „Pamatuji si na to, když jsme před deseti lety pohár vyhráli. Tehdy to odstartovalo úspěšnou éru Viktorky, na to opravdu nelze zapomenout. Rádi bychom si tento triumf zopakovali!“ burcuje David Limberský.

Následovaly tři účasti v Lize mistrů, sedm účastí v Evropské lize, pět mistrovských titulů...

Viktoriáni, cesta za trofejí je opět tu. Dělí nás od ní tři zápasy. První z nich máme v domácím prostředí, v naší Doosan Areně. Pojďme tedy vytvořit týmu trenéra Adriana Gužy skvělou atmosféru a pomoci k cestě za triumfem!

Info o vstupenkách ZDE.

A zajímavost pro fanoušky: originální trofej z roku 2010 bude během středečního zápasu vystavena na rodinné tribuně.

Fotogalerie