Po utkání proti FK Jablonec odpovídal na otázky novinářů hlavní trenér Miroslav Koubek.

Jste spokojeni s tím, jak hráči otočili utkání, nebo je pokáráte, že si nechali vstřelit dvě branky?

Určitě spokojenost s výsledkem je, o tom není pochyb. Já se tohohle utkání obával. Kdo neprožije ten program od čtvrtka do neděle, tak nepochopí. Jste v Kazachstánu, probdíte celou noc na pátek a máte připravit mužstvo na neděli. Obavy z toho, v jakém budeme, stavu tam byly. My jsme museli udělat změny, dali jsme tam hráče, kteří v Kazachstánu byli, ale nehráli. Tam se ušetřila nějaká energie, ale že bychom byli čerství, to se říct nedá.

I kvůli tomu jste udělal pět změn v základní jedenáctce?

Když uděláte pět změn, tak to určitý následek, narušení stabilní sestavy, má a já ho viděl v defenzivě. Dnes to trochu v defenzivě vázlo, nebyli jsme úplně jistí. Defenzivní projev, systémový blok, na který si potrpím, se mi úplně nelíbil. Na druhou stranu bych pochválil ofenzivu. Tam přišla energie například v podobě Matěje Vydry nebo Erika Jirky. Tam jsem byl spokojený, mělo to šávu. Škoda, že jsme neproměnili šance, to nám komplikovalo život jejich neproměňování.

Branka na 3:2 padla hned po rozehrávce, byla to nacvičená situace?

Já myslím, že to nebylo secvičené. Vyplynulo to ze hry. Rafiu Durosinmi to krásně prodloužil Matěji Vydrovi, který v tu chvíli měl vynikající cítění, že to tam přijde a využil ten moment, tohle má Matěj dobré. Krásný gól a měli jsme radost.

Teď je reprezentační pauza, která bude dlouhá, můžete popsat jaký budete mít program? Bude jiný oproti klasickému ligovému programu?

Záleží na tom, v jakém je mužstvo režimu před tím. Kdybychom teď nehráli s Mariánskými Lázněmi, tak bych mužstvo nechal odpočinout tréninkem, kdy potrénujete dovednost a zároveň se hráči pobaví, odpočinou si a dostanou o víkendu volno. My tam ale máme pohár. Jsme rádi, že nám Mariánské Lázně vyhověli a mohli jsme rozložit náročný program. V tuto chvíli se budeme připravovat na čtvrtek na zápas MOL Cupu. Po neděli přijde příprava na ligové utkání.

Vítězný gól vstřelil Matěj Vydra. Dostává se do formy, kterou měl v Anglii a vidíte v něm ty kvality hráče, který může Plzni hodně pomoc?

Dostává se pomalu do hry. S Pardubicemi hrál od začátku. Je to zápas od zápasu, kdy zvažujeme, jak hraje soupeř a kdo se tam lépe hodí. Matěj má daleko do toho, co předváděl před svým úrazem. Škodí mu, že nehraje pravidelně. Žádné jméno na světě, když nemá pravidelnou zápasovou praxi, není v optimálním stavu. Dostáváme ho do hry, dnes přes šedesát minut, byly tam Pardubice, doskakuje některé zápasy, pohárové byl také chvíli, takže je ve hře a ta branka mu pomohla. Škoda, že tu první mu neuznali.